7 forudsigelser til cykelåret 2021

Intet er helt som det plejer. Corona raserer stadig rundt i hele verden, og som en konsekvens deraf er mange cykelløb i januar allerede blevet aflyst. 2020-sæsonen viste dog, at det godt kan lade sig gøre at afholde cykelløb på trods af pandemien, og med tanke på at vaccinen er på vej rundt over hele kloden, er der håb forude.

Følg os på
Facebook

Håbet er der, men alligevel er det en speciel start på sæsonen, hvor hverken Tour Down Under eller Tour de San Luis er at finde på kalenderen. Og Mallorca-løbene, som ellers udgør den europæiske begyndelse, er udsat til senere på året. Sådan kommer 2021 nok også til at se ud – underlig og komprimeret. Men det må vi tage med.

I denne artikel præsenterer jeg syv spådomme, som jeg tror meget på i 2021. I slutningen af året evaluerer jeg på spådommene.

Spådom 1: Remco Evenepoel fortsætter dominansen i 2021

Ok, den her er måske lidt billig, og det er da også derfor den åbner ballet. Remco Evenepoel var en kannibal i 2020. Han vandt alle løb, han stillede op i og gennemførte. Lombardiet Rundt blev hans sidste løb i sæsonen, og her styrtede han ud. På forhånd var han gjort til stor favorit. Ligeledes var hans sejrschancer også hastigt voksende forud for Giro d’Italia.

Embed from Getty Images

Hvis Remco Evenepoel fortsætter den kometagtige udvikling, så bliver det ikke synderligt sjovt at være hans konkurrent. Mikel Landa udtalte i starten af 2020, at de andre skulle skynde sig at vinde nu, for om kort tid ville Remco vinde alt. Det skal dog understreges, at man endnu ikke kender til Remco Evenepoels holdbarhed i Grand Tours og i de største bjerge – det kan potentielt være en udfordring! Ikke desto mindre bør han vinde efter behag igen i 2021 – ja, og jeg tror sågar han kan ende på podiet i en Grand Tour.

Spådom 2: Det bliver endnu et år med “nye” Grand Tour-vindere

Tadej Pogacar vandt Tour de France, mens Tao Geoghegan Hart vandt Giro d’Italia. Kun Primoz Roglic, der vandt Vuelta a España, havde prøvet at vinde en Grand Tour før.

I 2021 tror vi, at mindst ét af løbene ender med en ny vinder. Det er nok ikke i Tour de France, hvor Roglic, Pogacar og Bernal står som de tre største forhåndsfavoritter, men især i Giro d’Italia bør der være muligheder for de nye. Ryttere som Remco Evenepol og Jai Hindley samt overraskelser bør have chancer.

Spådom 3: Cykelcross-stjernerne fortsætter dominansen i foråret

Wout van Aert var klassikernes helt store rytter i 2020. I den underligt komprimerede sæson formåede han at vinde både Strade Bianche og Milano-San Remo samt opnå andenplads ved VM i både linjeløb og enkeltstart. I Flandern Rundt var det den evige rival, Mathieu van der Poel, der tog sejren – forøvrigt foran Wout van Aert.

Embed from Getty Images

De to rivaler, der har krydset klinger siden teenageårene i cykelcross-sportens forunderlige verden, vil fortsætte deres dominans i 2021. Det er i al fald vores bud. I løbene Strade Bianche, Milano-San Remo, Flandern Rundt og Paris-Roubaix forventer vi at vinderen hedder enten Wout van Aert eller Mathieu van der Poel i mindst tre af dem. Personligt tror jeg, at Mathieu van der Poel bliver den største profil i 2021 med triumfer i både Flandern Rundt og Paris-Roubaix. Set med danske briller håber jeg, jeg tager fejl.

Spådom 4: Ineos Grenadiers vinder IKKE en Grand Tour i 2021

Det kan virke som en vattet spådom. Der er jo blot tre Grand Tours og mange dygtige hold, og for de fleste hold er en Grand Tour-triumf noget, der kun forekommer sjældent.

Ikke for Ineos-holdet dog. Siden 2011, hvor de vandt deres første triumf (de fik i al fald sejren tilkendt mange år efter), har holdet vundet mindst én Grand Tour årligt. Undtagelsen var i 2014, hvor de ikke vandt. I alt er det blevet til 11 Grand Tour-triumfer over de seneste ti år. Med andre ord: Mere end én triumf pr. sæson.

Med ryttere som Egan Bernal, Ricard Charapaz, Tao Geoghegan Hart, Ivan Sosa, Adam Yates, Daniel Martinez, Pavel Sivakov og Geraint Thomas er der muligheder. Soleklart. Fire af dem har vundet en Grand Tour, mens de fire øvrige afgjort har potentialet til at vinde en.

Det giver dem en del kort at spille ud. Men kan de slå fx Remco Evenepoel i Giro d’Italia? Ja, der er muligheder, særligt hvis Egan Bernal vitterligt satser på Giro d’Italia. Kan de slå Pogacar og Roglic i Tour de France? Ja, der er da muligheder, hvis Bernal finder sin bedste form. De har rytterne til at vinde alle tre Grand Tours. Men jeg tror alligevel, de ender året uden triumf.

Spådom 5: Det bliver et dansk jubelår – igen

Vi kipper lidt med klaphatten og forventer danske triumfer igen i år. Med etablerede profiler som Jakob Fuglsang, Kasper Asgreen, Søren Kragh Andersen, Michael Valgren (der forøvrigt får en flot sæson, book it!) og Magnus Cort samt spændende talenter som Casper Pedersen, Mikkel Honoré, Mikkel Bjerg, Andreas Kron og Jonas Vingegaard, ja, så er der muligheder for dansk succes adskillige gange i sæsonen. Store muligheder.

Konkurrencen er naturligvis stor. Vores klassikerspecialister kæmper mod Wout van Aert, Mathieu van der Poel og alle de andre. Fuglsang klatrer om kap med Pogacar, Bernal og Roglic. Mads Pedersen spurter mod Bennett, Ewan og alle de hurtige folk. Men gang på gang har danskerne vist, at de nok skal forfølge deres muligheder til det yderste. Og det giver pote. Også i 2021, hvor et komprimeret program på grund af OL giver muligheder.

Vi sidder med så mange klasseryttere, at man kan forvente at se nogle af de helt store løb i år, hvor vi ikke blot har én eller to danskere med i finalen, men måske tre eller fire. Det er jo i sig selv vanvittigt for et lille land som Danmark.

Jeg tror heller ikke, succesen stopper der. Simon Andreassen vandt en World Cup i 2020, og i år venter et meget vigtigt år med OL. Det betyder, at der er muligheder set over hele sæsonen, og chancen for at Cannondale-rytteren vinder noget stort igen i 2021 bør bestemt være til stede. Ja, og både Amalie Dideriksen og Cecilie Uttrup Ludwig har også gode chancer for en god sæson. Jeg er fortrøstningsfuld.

Spådom 6: Movistar rejser sig – big time

Snoldede to sejre blev det til i 2020. Begge til Marc Soler. Året forinden vandt man 21 sejre og året før det hele 25 sejre.

Det var måske ikke overraskende, at et hold der mistede Mikel Landa, Ricard Carapaz og Nairo Quintana (ni af de 21 sejre i 2019) ville gå ned i kadence året efter. Ikke mindst fordi holdets sejrsmaskine i nyere tid, Alejandro Valverde, allerede i 2019 viste store tegn på at alderen indhentede ham. Alligevel blev det til fem Valverde-sejre i 2019 – men ingen i 2020.

Movistar havde op til sidste sæson mistet store profiler og erstattet dem med Enric Mas, et par solide hjælperyttere som Davide Villella og Dario Cataldo – og så en række uprøvede navne. Enric Mas gjorde det pænt i sin første sæson, men han var alligevel ikke tæt på de store triumfer, som Movistar havde håbet på.

Embed from Getty Images

Derfor har de oprustet godt til denne sæson. Ind er kommet Miguel Angel Lopez, der på sine bedste dage er blandt de bedste klatrere i verden. Han kan med sin aggressive kørestil supplere dieselmotoren Enric Mas flot. Man har også hentet Ivan Garcia Cortina, der er brølstærk og besidder en stærk afslutning. Han bør være garant for et par sejre i de spanske endagsløb, som Movistar ynder at køre. Det samme kan siges om Gonzalo Serrano, der også er hentet ind. Spanieren har en pæn afslutning på et stigende opløb.

Jeg er også nødt til at påpege, at damernes hold er forstærket markant med Emma Norsgaard – og nå ja, Annemiek van Vleuten. Selvfølgelig spiller det ikke direkte ind på herreholdet, men alt andet lige avler succes bare mere succes.

Det er svært at give et konkret bud på en sejrstotal i en sæson, hvor man ikke ved, hvor mange løb der køres. Mit bud er dog alligevel, at Movistar når over 10 sejre i 2021 – og nok også over 15, hvis ikke alt for mange løb aflyses.

Spådom 7: Det bliver vanvittigt uforudsigeligt

Den sidste spådom er letkøbt. Men en tendens, der har præget sporten de seneste par år, er at det hele er meget uforudsigeligt.

Jeg er vokset op i en tid, hvor Cancellara og Boonen kæmpede om brostenssejrene. Hvor Alejandro Valverde var den konstante faktor i Ardennerne, og hvor Contador og Froome kørte efter Grand Tour-triumfer. Hvor Cavendish duellerede mod den tyske duo, Marcel Kittel og Andre Greipel.

Der var styr på hierarkiet. Selvfølgelig var der overraskelser, men en 22-årig rytter kom ikke bare og vandt Tour de France. Især ikke for at overgået af en ny 22-årig året efter, alt imens et helt tredje fænomen i form af Remco Evenepoel ser endnu mere spændende ud.

Der er sket et gigantisk generationsskifte over de seneste par år, og det har ikke for alvor stabiliseret sig endnu. Nye ryttere popper frem hele tiden. Da Bernal vandt Tour de France 2019 forventede mange, at han ville vinde de næste mange år. Til 2021-udgaven er han end ikke tæt på at være bookmakernes favorit.

Jeg har givet syv spådomme. Kun én er jeg sikker på – denne. 2021 bliver ellevildt.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.