Ungt talent vidner om bedre tider for stormagt i knæ

Andrea Bagioli er blot en ung knægt på 21 år, men ikke desto mindre vidner flot kørsel i sin første sæson som professionel om et stort potentiale. Kan Bagioli mon genrejse Italiens stolthed og blive den verdensklasserytter, de har sukket efter siden Paolo Bettini?

Andrea Bagioli er blot en ung knægt på 21 år, men ikke desto mindre vidner flot kørsel i sin første sæson som professionel om et stort potentiale. Kan Bagioli mon genrejse Italiens stolthed og blive den verdensklasserytter, de har sukket efter siden Paolo Bettini? Det er store sko, der skal udfyldes…

Denne artikel er en del af vores artikelserie om den kommende sæsons potentielle gennembrudsryttere. Dette er første del i serien.

Cykelsporten oplever i disse år en vældig globalisering. Nye lande – i al fald i cykelsammenhæng – som Storbritannien, Slovenien, Colombia og mange flere stormer frem som supermagter i sportens verden. Imens lider de traditionsrige cykellande som Spanien og Italien.

Således var der ingen spaniere at finde på top20 på UCIs World Ranking for år 2020 og blot én italiener – Diego Ulissi på 8. pladsen. For en passioneret aficionado af italiensk cykelsport er det bedrøvelig læsning at nærstudere UCIs ranglister.

Men måske er der bedre tider forude. I løbet af 2020-sæsonen fik cykelfans med en italiensk svaghed et glimt af en bedre fremtid. For mens Filippo Ganna slugte alle de enkeltstarter, han kunne komme i nærheden af, var der en anden, ung italiener, der også gav prøver på sit store potentiale: Andrea Bagioli.

Andrea Bagioli har banket på døren længe

Andrea Bagioli er blot 21 år gammel, og han kørte i 2020 sin første sæson som professionel. Det skete hos Deceuninck-Quick Step, der om nogen ved, hvordan man skal håndtere unge talenter.

Den unge italiener har i årevis været ét af de mest interessante navne på den italienske ungdomsscene. Allerede som juniorrytter gjorde han sig bemærket, mens han understregede sit talent som U23-rytter. Her formåede han i 2018 at vinde etapeløbet Toscana-Terre foran Aleksandr Vlasov, mens han også blev nummer to i Liege-Bastogne-Liege. Lige bag João Almeida, men foran en rytter som Marc Hirschi. Det blev også til en andenplads i ungdommens udgave af Lombardiet Rundt.

Han sluttede året af med en stagiaire-kontrakt hos UAE Team Emirates, men uden at gøre det store væsen af sig. Det vidnede dog om at Bagioli var på de største holds radar.

Embed from Getty Images

Det skulle vise sig at være klogt, for i 2019 leverede han blot endnu bedre resultater. Han høstede sejre på den italienske løbsscene, og da det prestigefyldte Ronde de l’Isard skulle afgøres, var han skarp. Det blev til to etapesejre samt den samlede triumf for Bagioli, der henviste norske Andreas Leknessund og franske Clément Champoussin til de øvrige podiepladser.

Sejren kastede en kontrakt af sig. Patrick Lefevere besluttede sig for at han havde set nok, og da han kastede en kontrakt efter Bagioli, var den unge italiener hurtig til at sige ja. Dermed kunne han køre resten af U23-sæsonen uden de store kvaler.

Det betød ikke, at han var færdig med at vinde sejre, og da sæsonen skulle afsluttes med Piccolo Giro di Lombardia – ungdommens Lombardiet Rundt – gjorde Bagioli det bedre end året forinden. Han triumferede foran franske Clément Champoussin. De to ryttere fulgtes meget ad på resultatlisterne i ungdomsklasserne.

Flotte takter i første sæson som professionel

Det er ikke alle ryttere, der bryder igennem lydmuren i sin første sæson som professionel. Nogle skal bruge lidt tid på at tilpasse sig den højere fart, de større krav og de nye roller.

Men allerede fra første færd viste Andrea Bagioli prøver på sit talent. I sit første løb, Tour de Provence hentede han en femteplads på 2. etape i et meget decimeret felt. Det blev ikke til meget mere før hele verden lukkede ned.

Da sæsonen startede igen i slutningen af juli, gik det stærkt for Bagioli. Først deltog han i Vuelta a Burgos uden at gøre væsen af sig. Det blev der ændret på i Tour de l’Ain. Her formåede den afslutningsstærke italiener nemlig at vinde første etape – for snuden af Primoz Roglic ovenikøbet.

Embed from Getty Images

Det fortsatte med en femteplads i Giro dell’Emilia samt en ottendeplads ved de nationale mesterskaber. Her fik han givet prøver på sit store talent, da han var blandt de bedste ryttere på dagen. Han kørte for holdkammeraten Davide Ballerini, der blev nummer to.

Herefter stod den på etapeløbet Coppi e Bartali, hvor han både vandt 2. etape, som var et holdløb, samt 3. etape. Han sluttede løbet på en samlet andenplads, blot ét sekund fra førstepladsen, der blev besat af Jhonathan Narvaez.

Han deltog dernæst i Vuelta a España, hvor han på en enkelt etape opnåede en tredjeplads, inden sygdom til sidst tvang ham ud af løbet. Alt i alt var det en imponerende debutsæson af unge Bagioli, der troede at skiftet til de professionelle ville give flere udfordringer.

For at være ærlig, troede jeg, at jeg ville løbe ind i flere (problemer, red.). Den største forskel var at køre

Fokus er på endagsløb

I gamle dage var puncheur-typen nærmest hellig. Ryttere som Moreno Argentin, Paolo Bettini, Michele Bartoli, ja, selv Rolf Sørensen var en unik ryttertype.

Andrea Bagioli minder som type mest om en puncheur. Han er skarp på kortere stigninger, mens han også er hurtig på stregen. Og spørger du Bagioli selv, så er fokus på endagsløb og korte etapeløb i den kommende sæson:

»Lige nu foretrækker jeg at fokusere på endagsløb eller enkelte korte etapeløb,« udtalte han til bici.pro, der også spurgte om vi kunne forvente samme præstationer af Bagioli i den kommende sæson, hvor han bliver 22, som Pogacar og Hirschi, der netop var 22 i den overståede sæson:

» Ah, ah, ah… et fænomen som Tadej fødes der kun få af. Jeg ser det som meget risikabelt at sammenligne mig med ham. «

I disse år spytter sporten talenter ud. Generationsskiftet foregår vildere end man kunne have forestillet sig. Tidligere skulle unge talenter gerne bruge lidt tid på at tilpasse sig WorldTouren, men det virker til, at tilvænningsperioden er kortere end nogensinde før.

Det betyder ikke, at Andrea Bagioli bliver en worldbeater i 2021. Det er næppe sundt, at lægge det pres på unge ryttere. Ikke desto mindre ligner han en rytter, der besidder et meget spændende potentiale, og kan han fortsætte sin udvikling, så kan italienerne ånde lettet op igen.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.