Anmeldelse: Vi var unge og ubekymrede (2016)

I 2016 blev Laurent Fignons selvbiografi, Vi var unge og ubekymrede, udgivet på dansk. Det skete seks år efter franskmandens død. Gregario har læst bogen - her er vores anmeldelse.

Vi var unge og ubekymrede: Sig navnet Laurent Fignon, og massevis af cykelfans vil spidse ører.

Den franske legende, der døde tilbage i 2010 havde sin storhedstid i 1980’erne. Han er en af de ryttere, der formår at vække folks interesse, selvom en del af den nyere generation aldrig har oplevet et af Fignons pedalstrøg.

Især huskes han for én ting: Han tabte Tour de France 1989 med den mindste margin nogensinde. Sølle 8 sekunder blev han besejret med af den amerikanske cykelrytter, Greg LeMond. Han startede ovenikøbet 21. og sidste etape iført den gule førertrøje. Men på Champs Elysees-enkeltstarten var amerikaneren så stærk, at han vristede trøjen fra Fignon.

Den franske cykelstjerne Laurent Fignon slog igennem som 20-årig, gik i stå som 30-årig, formøblede en formue som 40-årig og døde af kræft som 50-årig. 

Fignon er en af de mest karismatiske og flamboyante skikkelser i cykelsportens historie. Dobbelt vinder af Tour de France og i 1989 legendarisk slået af Greg Lemond med 8 sek. på den afsluttende enkeltstart.

I 2009 udgav Laurent Fignon sin selvbiografi på fransk. Bogen blev et hit og allerede året efter kom den på engelsk. I 2016 var det så Den Franske Bogcafés Forlag, der oversatte den til dansk, og de havde en klar fordel. De vidste nemlig, at ‘Vi var unge og ubekymrede’ var en god cykelbog.

De otte pokkers sekunder er sandsynligvis manges indgangsvinkel til Laurent Fignon. Det er det, de kender ham for – og det raser franskmanden over. I bogen kan man læse, hvordan han helt frem til sin død altid blev genkendt som ham, der tabte Touren med otte sekunder – og aldrig ham der vandt Tour de France to gange.

De otte sekunder nagede ham til det sidste. Både fordi han blev mindet om det jævnligt, men også fordi han efter sin bedste overbevisning godt kunne have vundet løbet. Han kunne have angrebet tidligere. Han kunne have kørt mere aggressivt. Og så var også LeMonds ulovlige triathlon-styr…

Jep, nederlaget nagede ham – selv mere end 20 år efter.

Mere end bare otte sekunder

Men Laurent Fignon er mere end bare otte sekunder. Franskmanden vandt Tour de France to gange, han triumferede også i Giro d’Italia og vandt klassikere som Fleche Wallonne og Milano-Sanremo. Han var med andre ord blandt 80’ernes bedste ryttere.

I bogen fortæller han alt om den tidlige begyndelse i cyklingens verden. Han startede som ung voksen og vandt sit første løb. Hurtigt gik det op for ham at han havde et talent. Herfra fortæller han stort og småt om optur og nedture, helt frem til slutningen af karrieren, hvor han pludselig føler sig overhalet af ryttere, som han tidligere kørte fra uden de store problemer.

Det var EPO’ens skyld. Vidundermidlet, der dominerede sporten i 90’erne, ændrede sportens hierarki, mener Fignon. Selv brugte han ikke EPO, men havde stiftet bekendtskab med både amfetamin og kortison. Vidundermidlet var med til at dræne Fignons lyst til at være i sporten. I slutningen af 1993 sagde han tak og farvel til landevejskarrieren.

Vi var unge og ubekymrede’ sætter høj standard

Når jeg nu vælger at fremhæve en bog, der blev udgivet i Danmark i 2016 her fem år efter, skyldes det at det er en rigtig god cykelbog. Cykelsporten er en sport, der er præget af fortidens store ryttere og mytiske fortællinger. I Danmark kan vi i høj grad takke Jørgen Leth for at have dyrket hele cykelsportens gloværdige fortid, og netop Jørgen Leth har også skrevet forordet til denne bog. Det er en skarp tilføjelse af Den Franske Bogcafé.

Bogen er skrevet, fordi Laurent Fignon har noget på hjerte. Det kan mærkes, og ‘Vi var unge og ubekymrede’ står tilbage som én af de bedste cykelbøger, der er blevet udgivet.

Vi var unge og ubekymrede
af Laurent Fignon (2016)
Laurent Fignon var én af sportens mest karismatiske ryttere, og det afspejler denne bog, der står tilbage som én af de bedste cykelbøger jeg har læst på dansk. Franskmanden fremstår reflekterende og intelligent. Bogen kan sagtens læses af den yngre generation, der aldrig nåede at opleve Laurent Fignon folde sig ud.

Det er en perfekt bog til at læse under Tour de France, hvor cykelstemningen er på sit højeste, for skønt Fignon vandt masser af løb, herunder blandt andet Giro d'Italia og Milano-Sanremo, ja så bliver han bare forbundet med Tour de France som han vandt to gange - og tabte én gang med de berømte otte sekunder. I min optik står denne bog tilbage som én af de bedste cykelbøger, jeg nogensinde har læst.
Denne side indeholder reklamelinks*.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.