Ag2r håber klatrertalent fortsætter udviklingen

Clément Champoussin viste fine takter i 2020, og på et hold hvor klassementsrytterne efterhånden er få, kan det give plads til at franskmanden kan folde sit talent yderligere ud i 2021.

Clément Champoussin viste fine takter i 2020, og på et hold hvor klassementsrytterne efterhånden er få, kan det give plads til at franskmanden kan folde sit talent yderligere ud i 2021.

Denne artikel er en del af vores artikelserie om den kommende sæsons potentielle gennembrudsryttere. Dette er første del i serien.

Der er sket en forvandling hos Ag2r. Først og fremmest er Citroën hoppet ind som sponsor, hvilket har medført en stor stilændring i holdets trikot. Dernæst har holdet skiftet fokus.

Tidligere satsede man alt på Romain Bardet og lidt på Oliver Naesen i klassikerne, men med Bardets skifte til Team DSM samt Pierre Latours skifte til Total Direct Energie, har Ag2r sadlet om. Holdet har hentet klassikerprofiler, særligt Greg van Avermaet, og sammenholdt med de nuværende profiler som Naesen og Benoit Cosnefroy er fokus et helt andet sted i 2021.

Det kommer unge Clément Champoussin til gode. Clément Champoussin er næste mand i vores artikelserie. Et eller andet sted er det ganske passende at følge op på italienske Andrea Bagioli med franskmanden, for kigger man Bagiolis resultater igennem de seneste par år, vil man næsten altid finde Champoussins navn på samme resultatliste.

Det er næppe uden grund. Den unge franskmand, der alligevel er 22 år gammel, havde en fin debutsæson i 2020, hvor han særligt i Tour de Luxembourg fik vist sig frem med en samlet 8. plads.

Embed from Getty Images

Det var dog i Vuelta a España, at han for alvor fik vist potentialet. Den unge gut høstede to top10-placeringer undervejs i løbet og efterlod flere gange ganske pæne indtryk. Han gjorde lige akkurat nok til at finde vej til vores liste.

Clément Champoussin startede som mountainbikerytter

Før de flotte U23-resultater, var det en anden slags cykel, der motiverede Clément Champoussin. Franskmanden startede nemlig ud som mountainbikerytter, og tilbage i 2016 vandt han de franske juniormesterskaber i mountainbike.

Det var dog efter 2016-sæsonen, at han valgte at skifte over til landevejscyklen, og siden er det gået stærkt for franskmanden. I 2017 skiftede han til Chambéry Cyclisme Formation, der er Ag2rs talenthold. Her kørte han det år på hold med Benoit Cosnefroy og Aurélien Paret-Peintre.

I 2017 var han i skyggen af de øvrige, hvilket ikke just er underligt. Det var det år, hvor Benoit Cosnefroy gik hen og blev U23-verdensmester i Bergen. Men allerede året efter viste han sig at være holdets største talent.

Stærke tendenser i 2018

Det overraskede imidlertid ikke, at Champoussin klarede sig pænt i Vueltaen. Franskmanden har igennem et par sæsoner vist meget lovende takter som U23-rytter, og derfor var det helt efter bogen, at Ag2r hentede ham op til seniorerne den 1. april 2020.

Allerede i 2018 var han godt kørende. Igennem sæsonen leverede han flot kørsel, men skader holdet ham tilbage i starten af sæsonen.

“Min sæsonstart var kompliceret på grund af inflammation, der hæmmede den forberedelse, jeg havde planlagt. Jeg sled med at komme tilbage i rytmen igen i de første par løb, sagde Champoussin efter sæsonen til velo101 og fortsatte:

“Det var så under Ronde de l’Isard, at jeg begyndte at få momentum og især på de mere bjergrige løb.”

Momentum kom i den grad for franskmanden, der endte i top10 på hver af de tre sidste etaper i Ronde de l’Isard og som efterfølgende kørte flot i både Tour de Savoie Mont Blanc og i Kreiz Breizh Elites.

Det var dog under Tour de l’Avenir at gennembruddet kom. Her hentede han en samlet femteplads i et løb, der blev vundet af Tadej Pogacar. Foran Champoussin var der navne som Thymen Arensman, Aleksandr Vlasov og Gino Mäder, mens han slog Ivan Sosa, Joao Almeida og Tobias Foss.

Embed from Getty Images

Formen holdt året ud, og det blev både til en 12. plads ved det meget hårde U23-VM i Innsbruck samt en tredjeplads i Il Piccolo Lombardia – lige bag Andrea Bagioli.

Det flotte 2018 var dog blot et varsel om et endnu flottere 2019.

Satte en tyk streg under talentet i 2019

I det prestigefyldte Ronde de l’Isard fik han en flot tredjeplads. Løbet blev forøvrigt vundet af Bagioli. I Fredsløbet i Tjekkiet blev han 3’er, bag Andreas Leknessund. I Tour de l’Avenir byttede han forrige sæsons femteplads ud med en fjerdeplads. Triumfen kom i Giro della Regione Friulli Venezia Giulia, som han vandt ganske komfortabelt.

Han kørte sit sidste U23-løb i Il Piccolo Lombardia, hvor han tabte spurten – til Andrea Bagioli. Herefter kørte han et par endagsløb mod de professionelle, og særligt niendepladsen i Gran Piemonte imponerede.

Clément Champoussin er en rytter, der har ganske imponerende U23-resultater i kufferten. Gode resultater er der mange U23-ryttere, der har. Det er ikke alle, der veksler det om til en succesfuld karriere som professionel.

Der er muligheder i 2021

Når vi har store forhåbninger til Clément Champoussin i 2021, så skyldes det dels talentet og dels den mulighed, han får på Ag2r. Talentfulde cykelryttere skal nok finde pladsen til at udvikle sig, men nogle gange oplever man, at unge ryttere kan forsvinde lidt i mængden på de stærke, bredde hold.

Hos Ag2r er der et gigantisk hul hos klatrerne. Væk er Romain Bardet. Holdets helt store profil. Væk er også Pierre Latour, der var udset til at være Frankrigs næste håb sammen med Gaudu. Ind er kommet en håndfuld klassikerstærke ryttere, der kan støtte op om Cosnefroy og Naesen, samt en rytter som Ben O’Connor, der ganske rigtigt er en klatrer, men som næppe diktere at Champoussin ofrer sig på samme måde, som han skulle for Bardet.

I bjergene er Ag2r pludselig tyndt besat. Og det åbner op for Clément Champoussin, der får masser af muligheder i 2021. Der er ingen i ledelsen, der vil kræve vilde resultater fra franskmanden, men han får bestemt sine muligheder – nu skal han bare gribe dem. Vi tror på ham.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.