Optakt: 1. etape af Tour de France 2021

Tour de France indledes med en svær, kuperet etape i Bretagne, hvor feltets bedste puncheurs drømmer søde drømme om den gule førertrøje.

Dagen de fleste har ventet på er endelig kommet. Tour de France 2021 skydes i gang lørdag den 26. juni i Bretagne fra byen Brest. Og hvilket brag af en åbning, der venter rytterne og de utallige fans, der følger med i sporten.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Årets Tour de France indledes nemlig med en kuperet etape, hvor nogle af sportens allerstørste profiler ventes at blande sig i kampen om etapesejren og den gule førertrøje.

Ruten – 1. etape af Tour de France 2021

1. etape

Brest-Landerneau

Tour de France 2021 - 1. etape

Længde: 187 kilometer

Højdemeter: 2.627 meter

Etapetype: Kuperet

1. etape af Tour de France 2021 er en kuperet etape med mere end 2.500 højdemetre. Det er dermed en ret hård dag, og selvom vi ikke allerede får den største klassementskamp, så bliver det ikke en traditionel sprinter, der ender med at iklæde sig førertrøjen, når dagen er slut.

I stedet minder dagen om en mini-udgave af Ardennerne fra april, og selvom etapen ikke er helt lige så hård som hverken Amstel Gold Race eller Liege-Bastogne-Liege, så er det altså stadig en svær dag.

I målbyen Landerneau slutter festlighederne på en bakke, Côte de la Fosse aux Loups, der over 3 kilometer måler 5,7 % i snit. Særligt i bunden er den hård, hvor den stiger med næsten 10 procent de første 500 meter. Der er en rampe, der kommer helt op på 14 %. Den flader ud mod målstregen, men skaden er allerede sket – det bliver næppe en af de tunge sprintere, der vinder 1. etape af Tour de France 2021.

Favoritterne

Det hele på 1. etape handler om Côte de la Fosse aux Loups. Jeg er temmelig sikker på, at vi kommer til at se udspil før målbakken, men det er på de sidste tre kilometer, at det hele skal afgøres. I bunden af stigningen er den hårdest med 9,4 % på de første 500 meter.

Etapen vindes af en rytter, der kan klatre de eksplosive bakker og som samtidigt besidder en hurtig finish til at kunne tage sejren på de sidste 500 meter.

Den kombination besidder Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) i særdeleshed. Hollænderen vandt to etaper i Schweiz Rundt, og tidligere på sæsonen vandt han Strade Bianche og vanvidsetapen i Tirreno-Adriatico. Er der bakker, er Mathieu van der Poel blandt favoritterne.

Hele holdet er dedikeret til hollænderen og i samarbejde med nogle af de øvrige hold, skal de nok få kørt ham i stilling. Han bliver svær at slå på de sidste 500 meter. Hans udfordring kan blive hans placeringsevne – her tager han det nogle gange lidt for roligt i placeringskampen. Det kan straffe ham, for det bliver vitalt at man er placeret godt med 3 kilometer til mål, hvor stigningen starter.

Han udfordres umiddelbart af Wout van Aert (Jumbo-Visma), der i topform givetvis ville have været på niveau med Mathieu van der Poel. Men Wout van Aert er ikke helt på toppen: En blindtarmsoperation har sat ham en anelse tilbage, og han har selv nedjusteret forventingerne til starten på løbet. Han har sågar meldt ud, at han ikke længere går efter den gule trøje på de to første etaper.

Men som vi så ved de belgiske mesterskaber, så har Wout van Aert så meget format, at han selv på 90 % kan køre med om sejren. Med en sejr i Amstel Gold Race har han bevist, at en etape som denne passer ham perfekt.

Min tredje og sidste favorit er Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step). Franskmanden passer sandsynligvis bedre til Mur de Bretagne, men han bør også kunne gøre det godt på Côte de la Fosse aux Loups. Hans største problem er bare, at selvom han er verdensmester og fabelagtig på bakkerne, ja, så er han en anelse bag de to cross-fænomener. Jeg vil dog ingenlunde blive overrasket, hvis Alaphilippe hiver den gule trøje hjem.

Outsiderne

Meldingen fra Tour-feltet er at målbakken er en anelse hårdere end forventet. Det gør også, at jeg har en lille tro på at Primoz Roglic (Jumbo-Visma) slår til fra start. Sloveneren er hurtig i en lille gruppe – i øvrigt akkurat ligesom landsmanden Pogacar – og hvis han lærte noget fra sidste års løb, er det måske at han skal være en anelse mere koldblodig end han var. Jeg tror, vi kommer til at se en aggressiv Roglic, der kører efter sekunder hver gang muligheden opstår.

Hvis bakken derimod er en anelse mildere end forventet i denne optakt, så er mit bedste bud Sonny Colbrelli (Bahrain), der er flyvende. Han er i fabelagtig storform, og overlever han den første kilometer, så er mulighederne store. Han er hurtig på stregen, så sidder han der, bliver han svær at slå. Det samme kan i øvrigt siges om Michael Matthews (Bike Exchange), men det virker til at han har tabt en anelse af sin x-factor i de senere år. Han er stadig hurtig og klatrestærk, men han excellerer ikke i nogen af disciplinerne.

I samme boldgade kan man nævne Davide Ballerini, Christophe Laporte, Arnaud Demare og Caleb Ewan. Jeg tror på dem i den nævnte rækkefølge, men efter Laporte er min tro ikke stor.

Jeg nævnte Tadej Pogacar (UAE) tidligere, og ja, han kan godt blive en faktor. Han er i al fald hurtigere end mange giver ham kredit for, men det kræver at stigningen bliver kørt hårdt. Og så er der også holdkammeraten Marc Hirschi (UAE), der i sidste sæson var den bedste rytter på bakker som denne. Han er bundet til Pogacar, afgjort, og ja, formen har været lidt svingende i år – men Pogacar er ikke bleg for at give holdkammeraterne lidt snor. Han er min joker til denne etape.

Vinderbud
Mathieu van der Poel
Alpecin-Fenix
Hollandske Mathieu van der Poel demonstrerede blændende form i Schweiz Rundt, og på en kuperet bakkeafslutning plejer han at være ganske uhyggelig. Modstanden er til gengæld også større end normalt, så hollænderen får kamp til stregen.
Podiebud: Wout van Aert, Julian Alaphilippe
Outsidere: Primoz Roglic, Sonny Colbrelli, Michael Matthews
Joker: Marc Hirschi
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.