Optakt: 10. etape af Giro d’Italia 2021

Den korte 10. etape ligger op til en massespurt. Læs Gregarios etapeoptakt, der gennemgår de største kandidater.

Det var en spøjs etape på 9. etape, hvor udbruddet flere gange så ud til at løbe af med det hele – men til sidst satte klassementsfavoritterne trumf på, og så viste Egan Bernal at han er den stærkeste rytter. I al fald lige nu.

Cykelsport - Giro d'Italia 2021
10. etape
17. maj - 13:50

I en Grand Tour går tingene op og ned, og den der er stærkest i uge 1, er ikke nødvendigvis stærkest i uge 2.

Normalt ville den første uge være afsluttet med søndagens etape, men arrangørerne har valgt at årets hviledag placeres på en tirsdag. Det betyder, at der lige akkurat er klemt en 10. etape ind inden årets første hviledag.

Ruten

Vurdering: **

Efter Appenniner-kongeetapen venter en roligere dag i sadlen til Foligno. Nok er der en stigning efter 100 kilometers kørsel, men med næsten 40 kilometer til målstregen er det mest sandsynligt at det hele samles til en massespurt.

Men det er væsentligt at nævne, at etapen er meget, meget kort og at den trods alt er småkuperet. Sammenhold det med at det er løbets 10. etape uden hviledag, så er rytterne nok ved at være trætte, og det kan øge chancen for et udbrud.

Favoritterne

Den korte etape og de mange små stigninger i Appenninerne gør det til en tricky dag for feltet. Jeg vurderer dog, at det bør ende i en massespurt, da især Bora-hansgrohe vil gøre sit for at holde det samlet.

Det får mig til at pege på sprinterne, og min favorit bliver Tim Merlier (Alpecin-Fenix), der virker til at være den hurtigste, nu hvor Caleb Ewan er ude af løbet. Måske mærkes han lidt på stigningerne, særligt hvis Bora-hansgrohe skruer op for tempoet, men han bør sidde med i finalen alligevel, og her kan det nemt gå hans vej. Kan han så forvente fuld opbakning i toget? Det er spørgsmålet, og det er vel her, Merlier kan ende med at tabe etapen.

Bliver stigningerne kørt hårdt, er det guf for Peter Sagan (Bora-hansgrohe), der ikke er feltets hurtigste sprinter, men som er hamrende stabil og teknisk dygtig. Kan han og holdet udmatte konkurrenterne, er hans chancer for en etapesejr større end længe. Det kræver dog, at etapen bliver kørt hårdt, men det vurderer jeg også, at der er pæne chancer for.

Giacomo Nizzolo (Qhubeka) sniger sig akkurat ind som én af favoritterne. Italieneren har set skarp ud i enkelte afslutning, og kan han finde det niveau, han havde i de første to spurter, så kan Merlier få svært ved at overliste ham. Det kunne sagtens ligne, at der lå en etapesejr i horisonten for Nizzolo, der faktisk aldrig har vundet i GIro d’Italia før.

Udfordrerne

Blandt udfordrerne har Davide Cimolai (Israel) set stærk ud. Så stærk at jeg er nødt til at rykke ham frem i hierarkiet. Italieneren lignede få for år tilbage en rytter, der havde opgivet at køre spurterne for i stedet at dedikere sig som leadoutrytter, men han har i den grad bevist, at han stadig har farten til at sprinte for sig selv.

Lige bag ham ser jeg Fernando Gaviria (UAE). Jeg elskede, hvad han lavede forleden, hvor han satsede på et angreb meget langt udefra. Det har Gaviria gjort før med succes, og havde Ewan ikke været særdeles vågen, var Gaviria endt som etapevinder. Kan han finde på at gøre det igen? Det er ikke sikkert, men Gaviria er ikke færdig – heller ikke selvom farten har set bedre dage.

Elia Viviani (Cofidis) er heller ikke færdig, men han er svær at blive rigtig klog på. Han virker stærkere end længe, men ikke nødvendigvis hurtigere end normalt. Han er udstyret med Consonni, der indtil videre har virket som den stærkeste leadout-mand, så intet er umuligt.

Outsiderne

Blandt outsiderne finder man navne som Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), der ikke var langt fra at rykke en kategori op. Jeg skæver også lidt til Matteo Moschetti (Trek-Segafredo), der måske risikerer at blive sat på stigningerne, men som ellers har farten til at overraske.

Ligeledes må man heller ikke undervurdere Andrea Vendrame (Ag2r) eller Andrea Pasqualon (Wanty). Ingen af dem vinder, men på en god dag kan de sagtens hente en pæn placering.

Ja, og så bliver min joker jo Stefano Oldani (Lotto-Soudal). Den unge italiener er et spændende talent og uden Caleb Ewan kan han sagtens ende med at få chancen.

Vinderbud
Tim Merlier
Alpecin-Fenix
Tim Merlier er den hurtigste rytter, der er tilbage i feltet. Han kan måske testes på stigningerne, men ender det i en massespurt, bør han sidde med. Spørgsmålet går snarere på hvordan hans tog kommer til at se ud, og det kan blive hans akilleshæl -- men farten kan konkurrenterne ikke matche.
Podiebud: Peter Sagan, Giacomo Nizzolo
Outsidere: Davide Cimolai, Fernando Gaviria, Elia Viviani
Joker: Stefano Oldani
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.