Optakt: 10. etape af Tour de France 2021

10. etape af Tour de France ligner en sprinteretape, men der kan opstå sidevindskørsel, hvis vinden får fat i løbet.

Mark Cavendish sled sig med nød og næppe i mål inden for tidsgrænsen på 9. etape. Helt så heldig var rivalen Arnaud Demare ikke, og da belgiske Tim Merlier tidligere på etapen også måtte udgå, ja, så var det i sidste ende en ganske fin etape for Mark Cavendish.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

I den anden ende kørte Ben O’Connor sig helt ind i klassementet, mens Tadej Pogacar igen fik bevist, at han i øjeblikket er den bedste bjergrytter i løbet.

Det betyder at konkurrenterne må finde en anden måde at få skovlen under Pogacar på – måske allerede på 10. etape?

Ruten – 10. etape af Tour de France 2021

10. etape

Albertville-Valence

Længde: 190,7 kilometer

Højdemeter: 1.472 meter

Etapetype: Flad

Dagen efter løbets allerførste hviledag, skal rytterne fra Albertville til Valence. Det er en etape, der strækker sig over 190,7 kilometer og som med blot 1.500 højdemeter må betegnes som en nem dag.

Nok er der tre bakker undervejs, men ingen af dem bør for alvor kunne bruges til andet end at etablere udbruddet.

Annonce

I sidste ende bliver 10. etape af Tour de France 2021 nok en massespurt. Der er selvfølgelig ingen garantier og underligere ting er sket, men alt tyder på at det bliver feltets hurtigste folk, der skal spurte om sejren i Valences gader.

På det her tidspunkt af løbet kan vi godt begynde at se ændringer i sprinterhierarkiet – nogle hold mangler måske deres sprinter, andre deres leadout-mænd, og så er der enkelte, der vil være mærket af de første ni etaper, og som begynder at miste farten.

Der er en risiko for at vinden spiller ind på den her etape. Ifølge meteovalence.fr meldes der dagen før etapen om en stærk vind med meget stærke vindstød. Er det tilfældet, kan der nemt opstå sidevind. Andre sider melder om ingen vind, så det er en situation, man bør holde øje med.

Opdatering 18:45: Det virker ikke til at vinden bliver et tema på etapen.

Favoritten

Hvis sidevinden spiller ind, ændrer det naturligvis lidt, men sprintere er som regel ganske skarpe i sidevind, så udgangspunktet er nok det samme: Det bliver en sprinter, der vinder etapen.

Jeg tror mest på Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step). Briten har sit stærke hold intakt, og da flere af rivalerne har pakket deres kuffert, øger det afgjort Cavendishs chancer. Hurtige Tim Merlier er væk, og da også Mathieu van der Poel fra Alpecin-Fenix er væk, betyder det også at Jasper Philipsen – der vel nok har været Cavendishs største rival – står tilbage med et markant svagere leadout-tog.

Det er korrekt, at Cavendish har lidt meget i bjergene, og at han generelt har haft det svært på stigninger i de seneste par år, men efter en hviledag forventer jeg ikke de store dikkedarer. Normalt plejer han også at være meget skarp i sidevinden, og når han samtidigt kører på det belgiske superhold, Deceuninck-Quick Step, vil jeg blive meget forundret, hvis han misser en eventuel splittelse.

I spurten har han stadig Michael Mørkøv, og med svækkelsen af Alpecin-Fenix-toget, forventer jeg at Deceuninck-Quick Step er de bedste, hvilket betyder at Cavendish bliver lanceret i front – og så bliver han svær at slå.

Udfordrerne

Jeg holder Nacer Bouhanni (Arkea) langt fremme på min favoritvurdering, men det handler snarere om at franskmanden har set bundsolid ud. Han har været med fremme i alle spurterne indtil videre med tre top3-placeringer. Har han farten til at gå forbi Mark Cavendish? Det er nok tvivlsomt. Det tror jeg ikke, der er nogen i feltet, der har, men jeg forventer stadig at se franskmanden med helt fremme. Bouhanni kan blive en af de ryttere, der misser ud i eventuel sidevindskørsel.

Hvis man vil slå Mark Cavendish, skal man gøre det på sit leadout-tog. Derfor havde Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) en chance, da han havde både Mathieu van der Poel og Tim Merlier, men uden de to herrer er det naivt at tro, at Philipsen kan blive fyret af på samme vis. Faktisk risikerer han at skulle starten spurten noget længere tilbage, og trods tre top3-placeringer, kan han risikere at ryge et stykke længere ned ad listen. Til gengæld er han skarp i sidevindskørsel, og det kan blive hans chance.

Netop risikoen for sidevindskørsel gør, at jeg kigger mod Wout van Aert (Jumbo-Visma). Jo hårdere etapen er, jo bedre er det for belgieren. Han har ikke rigtigt spurtet med i år, men eftersom klassementet er forduftet for belgieren, ligesom holdet ikke satser lige så meget på Vingegaard, som de gjorde på Roglic, kan han få en mulighed på den her etape. Hvis der kommer sidevind, er det lige før jeg vil pege på ham som favoritten. Han er bomstærk. Uden sidevind kan han dog få problemer med at udfordre Cavendish.

Peter Sagan (Bora-hansgrohe) kører årets Tour de France uden alt for meget larm. Han deltager ikke rigtigt i kampen om pointtrøjen i år, og det står også mere og mere klart, at han slet ikke har en chance i en ren spurt. Udebliver vinden kan han håbe på en top5-placering – men kommer sidevinden, bliver det hans chance.

Det har heller ikke kørt på skinner for Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Danskeren slog igennem som sprinter for et år siden, men et styrt i starten af løbet har sat ham lidt ud af kurs. I en normal spurt har han top3-potentiale, især i dette felt. Men som de to ovenævnte ryttere: Jo hårdere etapen bliver, jo bedre er det for ham.

Jeg har været meget skuffet over Cees Bol (DSM) indtil videre. DSM har slet ikke ramt leadoutet som de gjorde for et år siden, og Bol er en forunderlig sprinter med stort niveau-spring i dagsformen. På sine bedste dage er han et lyn, mens han på de øvrige dage ligner en ganske ordinær sprinter. Desværre har vi mest set den ordinære sprintere de første par dage.

Modsat har Sonny Colbrelli (Bahrain) været flyvende. Vi har måske ikke set det så meget i årets Tour, men i bjergene fik han pludselig hentet en del point. På 9. etape, der sluttede på Tignes, blev han ovenikøbet nummer tre! Farten mangler han, og den kommer til at skabe problemer for ham, men: Jo hårdere etapen er, jo bedre er det.

Som nævnt er vinden ikke meldt alle steder, og der er en stor risiko for at den udebliver. Såfremt den kommer kigger jeg mod de hårde, klassikerryttere, der kan sætte et hårdt tempo på flad vej. Et navn, der springer frem, er Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Han er hurtig på stregen og bomstærk. Hvis han folder sig ud, hvor mange kan så følge med? Han er dog en joker, for han har ingen chance, hvis vinden udebliver.

Vinderbud
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick Step
Mark Cavendish har hidtil vundet to etaper i årets Tour de France. På denne etape mangler et par af de største rivaler, herunder løbets hurtigste mand i form af Tim Merlier, og da Cavendish fortsat har sit stærke leadout intakt, Cavendish har lidt i bjergene, men efter en hviledag bør han være klar igen, og så kunne det ligne løbets tredje triumf til The Manx Missile.
Podiebud: Nacer Bouhanni, Jasper Philipsen
Outsidere: Wout van Aert, Peter Sagan, Mads Pedersen, Cees Bol, Sonny Colbrelli
Joker: Jasper Stuyven
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

[…] har åbnet for oprettelse af managerhold til både 10. etape af Tour de France 2021 samt for deres managerhold til hele den 2. uge af Tour de […]

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.