Optakt: 11. etape af Tour de France

Der er lagt op til en etape af de helt store, når 11. etape af Tour de France 2021 byder på hele to opkørsler over Mont Ventoux.

Tour de France begynder så småt at spidse til. Vi har allerede haft to bjergetaper, men den her hæver alligevel baren en anelse. Her skal rytterne nemlig passere mytiske Mont Ventoux. Ikke bare én gang, men derimod to gange. Og noget atypisk er der ikke mål på toppen af stigningen.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Jeg er lidt spændt på hvad det ændrer for løbet. Jeg er nok i sidste ende lidt bitter over at vi ikke slutter på toppen, men på den anden side er der koldt og kedeligt på toppen af Mont Ventoux. Det tegner sig dog til at blive en spændende dag i sadlen.

Ruten – 11. etape af Tour de France 2021

11. etape

Sorgues-Malaucène

Længde: 198,9 kilometer

Højdemeter: 4.647 meter

Etapetype: Bjerg

For nogle udgaver tilbage af Tour de France, lavede arrangørerne en etape, hvor rytterne skulle passere Alpe d’Huez to gange på samme etape.

I årets udgave har de gentaget det nummer på 11. etape af Tour de France 2021.

Her skal rytterne to gange passere Mont Ventoux. Først skal de dog køre Col de la Liguière (9,3 km – 6,7 %) der ligesom åbner finalen. Herefter følger Mont Ventoux i umiddelbart forlængelse, men det er den nemme vej ind på Mont Ventoux (22 km – 5,1 %). Efter nedkørslen fra den første Mont Ventoux følger et kort dalstykke, inden de står ved foden af Mont Ventoux igen.

Denne gang er det fra den hårde side. Med 15,7 kilometer og 8,8 % i snit er det skaldede bjerg den hidtil hårdeste udfordring i Tour de France 2021.

Annonce

Mont Ventouxs månelandskab splitter fans over hele verden. Nogle synes det bare månelandsskab er smukt. Andre synes det er forfærdeligt. Jeg hælder til den sidste gruppe: Jeg synes ikke, det er smukt.

Der er bart på toppen, hvilket betyder at vinden kan blive en faktor. Er der modvind mod toppen, risikerer man at rytterne er tættere placeret på hinanden på toppen af Mont Ventoux – og så kan der nemt komme lidt samlinger ned ad Mont Ventoux.

Etapen slutter nemlig ikke på toppen af Mont Ventoux, men derimod 22 kilometer senere efter en nedkørsel. Til stor overraskelse for nogle ryttere:

Nedkørslen er en faktor. Der kan komme ekstrem høj fart på vej ned ad stigningen, og det er ikke for alle ryttere.

Vejrudsigterne siger noget forskelligt på de franske sites. Meteo France melder om at der muligvis kan komme både regn og torden i området omkring Mont Ventoux ud mod eftermiddagen, men hvis det udebliver, meldes der om temperaturer op mod 25 grader i området. Det kan altså blive lidt af hvert.

Profilen af den sidste opkørsel af Mont Ventoux kan ses herunder:

Favoritterne

Situationen er sådan, at Tadej Pogacar har været knusende suveræn indtil videre. Det betyder at de øvrige klassementshold – Ineos, Jumbo-Visma, EF, Movistar, Bora m.fl. – ikke har noget incitament for at jagte. Det har Pogacars eget hold, UAE, heller ikke – de har nemlig allerede vundet en etape med Pogacar.

Derfor hælder etaperne i bjergene til udbrud. På den her etape er i al fald to hensyn at tage:

Starten på etapen er relativt flad, hvorfor de spinkle klatrere kan få svært ved at følge med. Vejrudsigterne melder om potentielt regnvejr, og vi har allerede set i årets løb, hvordan det kan hæmme de spinkle klatrere. I mine bud indregner jeg regnvejret som en faktor, men forsøger at beskrive chancen uden regn.

På trods af dette peger jeg på Nairo Quintana (Arkea-Samsic). Colombianeren har et andet mål end etapesejre, nemlig bjergtrøjen. Men på denne etape er der dobbelt op på point på den sidste opkørsel over Mont Ventoux, hvilket betyder at en bjergtrøje-vinder skal holde sig til der.

På øvrige etaper er han gået død undervejs, fordi han har brugt kræfterne på de indlagte spurter, men også fordi han ikke har spist nok og har frosset. Det sidste er en risiko i regn, men bemærk at der fortsat meldes om op mod 20 grader trods regnvejr.

Arkea skal nok sørge for at få ham i udbruddet, så jeg forventer at han sidder der. Om han vitterligt kan vinde, afhænger af hans dagsform.

Form har Wout Poels (Bahrain-Victorious) også masser af, akkurat ligesom holdet. Han kan lide af de samme udfordringer som Quintana, og så er han om muligt endnu ringere end Quintana til at økonomisere med kræfterne. Men han klatrer fabelagtigt i øjeblikket, og hvis han kan holde sig lidt i ro, kan han flyve afsted på den sidste opkørsel over Mont Ventoux. Poels har før leveret store præstationer på mytiske stigninger som for eksempel Angliru.

Formstærke Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step) er givetvis for tæt på top10 som nummer 12, men vil de virkelig allerede nu føre for en top10-placering? Kommer han afsted i et udbrud, så bliver han farlig. Cattaneo vil modsat Quintana og Poels have noget nemmere ved at ramme udbruddet fra starten af dagen, ligesom han også virker mere modstandsdygtig mod kulden. Jeg har store forhåbninger til Cattaneo, men måske er han ved at løbe tør for kræfter – han arbejder hårdt både i bjergene og i spurterne i øjeblikket.

Udfordrerne

Jeg kan godt se Tadej Pogacar (UAE) vinde. Først og fremmest er han ellevild med at køre i regnvejr, så hvis vejrudsigten holder stik, så slikker han sig om munden. Han kommer næppe til at satse vildt på den sidste nedkørsel, men kører han som hidtil, kan han have ordnet tingene på stigningen allerede.

Men hvorfor skulle Pogacar komme i en situation, hvor han kan vinde den her etape? Tjo – det er hans stil, synes jeg. Han er ung og aggressiv. Han vil have det sjovt, og det er alt andet lige sjovere at vinde etaper. UAE-holdet burde være stærkt nok til at kunne kontrollere den her etape nogenlunde, sådan at han kan komme i en position hvor han kan vinde etapen. Det kræver bare, at de har udbryderne i nogenlunde snor før sidste opkørsel over Mont Ventoux.

På den anden side: Det er ikke sikkert, at UAE ønsker at Pogacar skal vinde etapen og bruge mere tid med pressen end højest nødvendigt. Jeg ser det dog som et realistisk scenarie, at Pogacar kan løbe af med sejren.

Det er lidt af samme årsager at jeg kigger mod Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Richard Carapaz (Ineos), Enric Mas (Movistar) og Alexey Lutsenko (Astana) samt Rigoberto Urán (EF). De virker til at have det okay i kulden, særligt sidstnævnte bør trives i det. Det kan godt ske, at de ikke kan slå Pogacar på selve stigningen, og det vil nok kræve en fabelagtig dag af Lutsenko at holde sig til de øvrige, men alle tre har de muligheder for at hente Pogacar på nedkørslen, hvis de er nogenlunde tæt på ham over toppen af Mont Ventoux. Jeg forventer ikke at klassementsrytterne tager de store chancer her.

En rytter, der kan vinde etapen på nedkørslen, er Ion Izagirre (Astana). Han er blandt feltets bedste nedkører, og han har samtidigt vist god form på stigningerne. Kan han holde sig til op over Mont Ventoux, så skulle jeg ikke være den rytter, der har ham i ryggen.

Andre kandidater tæller Michael Woods (Israel), der helt sikkert vil forsøge. Sammen med Dan Martin (Israel) udgør han et fint makkerpar med ryttere, der jagter etaper. Nedkørslen gør dog at jeg tvivler på dem i det lange løb, men er forspringet stort nok, kan alt jo ske. Hvis det samtidigt regner, vil jeg afskrive dem helt og aldeles. Miguel Angel Lopez (Movistar) virker til at have tabt formen fuldstændig, men ellers er Mont Ventoux jo en stigning, han netop har massakreret før Touren. Sergio Higuita (EF) kan hurtigt komme til at lide i kulden, men han har en solid chance, hvis han kommer til toppen i fin tid. På nedkørslen kan også Pello Bilbao (Bahrain) gøre en forskel. Jakob Fuglsang (Astana) er også en kandidat, men han har hidtil haft det svært i kulden, så han skal håbe på at det holder tørt.

Min joker bliver Patrick Konrad (Bora-hansgrohe). Han styrtede i Bretagne, men har siden vist fin form. Han kan lidt af det hele, så han bliver afgjort en spændende rytter at følge.

Vinderbud
Nairo Quintana
Arkea-Samsic
Nairo Quintana er på bjergtrøje-jagt, og da der er dobbelt point på sidste bjergspurt, er det der, han bør have fokus. Rammer han udbruddet, vil han ofte være den bedste klatrer, så det hele afhænger af dagsformen - rammer han også den, bliver han meget svær at slå på den her etape.
Podiebud: Wout Poels, Mattia Cattaneo
Outsidere: Tadej Pogacar, Ion izagirre, Jonas Vingegaard, Richard Carapaz, Enric Mas, Alexey Lutsenko, Rigoberto Urán
Joker: Patrick Konrad
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.