Optakt: 12. etape af Giro d’Italia 2021

På 12. etape er det lykkeridderne, der får deres store chance - igen. Det kræver gode klatreben og god form for at tage sejren.

Egan Bernal var den store vinder på grusvejene i Montalcino, mens Remco Evenepoel led den modsatte skæbne: Belgieren blev sat til vægs af konkurrenterne.

Cykelsport - Giro d'Italia 2021
12. etape
20. maj - 11:20

Dermed har Egan Bernal sat sig i pole position i Giro d’Italia, men som enhver fan af cykelløb ved, kan der ske mange ting endnu. Der er langt til 21. etape.

Ruten

Vurdering: ****

På 12. etape venter en etape med mange hårde stigninger og med høje stigningsprocenter. Det kan godt ske, at etapen ikke slutter med en bjergafslutning, men tag ikke fejl: Der er en grund til at arrangørerne kaster fire stjerner efter denne profil.

Alle stigningerne undervejs i løbet er nemlig hårde. Monte Morello har de højeste procenter, mens både Passo della Consuma og Passo della Calla har længden. Den sidste stigning, Passo del Carnaio er 10,8 kilometer og stiger i snit med 5,1 %, men her skal man huske på, at stigningen har et par passager, hvor den falder. Enkelte steder når den over 14 %.

Det kan også blive svært at gøre forskellen på Passo del Carnaio, der ganske vist har et sted med en stigningsprocent på 14 %, men som kort efter flader ganske meget ud. Herefter venter en nedkørsel og flad vej før målstregen rammer, så det er svært at se den største forskel mellem favoritterne.

Favoritterne

Det er en åben etape, hvor jeg i den grad hælder til udbruddet. Efter moden overvejelse går jeg med Davide Formolo (UAE) som min favorit til den her etape. Formolo er en rigtig skarp rytter, men jeg tror efterhånden vi må sande, at han ikke har stabiliteten til at køre klassement over 21 dage. Jeg tænker derimod han vil være fremragende som en etapejæger på de kuperede etaper – som den her.

Måske skal han lige slikke sårene efter nederlaget på Montalcino-etapen, hvor han nok havde håbet at vinde lidt tid på nogle af konkurrenterne, men såfremt han er ved godt mod, er han et oplagt bud.

Det er Ruben Guerreiro (EF) også. Portugiseren har været meget aggressiv med at komme i udbrud, og hans store problem er nok også, at han brænder al sin energi af i forsøg på at ramme udbruddet – men formår han først at sidde der, så er han et fremragende bud på en vinder.

Min tredje kandidat bliver Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Hollænderen er på jagt efter etapesejre, og med hans klatreegenskaber er han et oplagt bud på en rytter, der kan gøre det færdigt. Han vil være en af de ryttere, som de øvrige markerer og ikke ønsker at have med i udbruddet, så han kan blive drænet i jagten på at komme med i udbruddet. Men ellers er han et fint bud.

Outsiderne

I feltet bag de tre favoritter kan man også finde en anden, der tabte klassementet på 11. etape, nemlig Dan Martin (Israel). Jeg ved ikke, om en dag, der konstant går op og ned er perfekt for ham, men tidligere har Martin været ret skarp i udbrud, så det kan han nemt blive igen.

Hos EF har man foruden Ruben Guerreiro også formstærke Alberto Bettiol (EF). Bettiol har været blandt bookmakernes favoritter på snart samtlige etaper. Det er han også denne gang, og årsagen er at han bor i området omkring denne etape. Han er stærk og skarp, men vil få det svært mod de direkte klatrere.

Bjergtrøjen kommer sikkert også i spil på denne etape, og derfor bør man holde øje med Geoffrey Bouchard (Ag2r), der har næse for at ramme udbrud, men som har svært ved at gøre det færdigt. Opgaven bliver ikke nemmere af at han jagter alle bjergpoint, det har det med at udmatte en før finalen. Jeg vil også nævne Gino Mäder (Bahrain), der nemt kan ende med at vinde endnu en etape. Han har efterhånden bevist, at han er blandt feltets skarpeste til at ramme det rigtige udbrud.

Min joker bliver dog holdkammeraten Pello Bilbao (Bahrain), der desværre ikke rigtigt har haft tur i den. Til gengæld er en etape som den her perfekt for Bilbao, og han bør have en chance, hvis han jagter den.

Vinderbud
Davide Formolo
UAE Team Emirates
Davide Formolo led lidt overraskende mest på gruset af alle klassementsfolkene. Dermed er han mere fri til at jagte etapesejre, og den bjergrige etape på 12. etape er oplagt for en sulten italiensk rytter, der har sine begrænsninger i den direkte duel mod klassementsfolkene.
Podiebud: Ruben Guerreiro, Bauke Mollema
Outsidere: Dan Martin, Alberto Bettiol, Geoffrey Bouchard
Joker: Pello Bilbao
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.