Optakt: 12. etape af Tour de France 2021

Mark Cavendish får sin første mulighed for at tangere Tour de France-rekorden for flest etapesejre i en by, hvor han tidligere har vundet.

Hvad gør man, hvis det synes at være umuligt at vinde en massespurt i Tour de France efter en andenplads på 10. etape? Tjo, man vinder da bare den efterfølgende etape, der kører to gange over Mont Ventoux.

Wout van Aert er et unikum. Et fænomen. En rytter, de fleste kun oplever sjældne gange i deres fan-karriere. Men vi har adskillige af de ryttere lige nu: Peter Sagan, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe, Mark Cavendish.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Man kan diskutere rigtigheden af det, men faktum er at vi oplever nogle ekstreme talenter i disse år, som gør op med de seneste mange års cykelløb. Det er ryttere, der nægter at køre som der ellers er blevet dikteret i de senere år. Det er ryttere, der nægter at køre kontrollerende og vente på spurten — på trods af at de besidder en fremragende spurt.

Vi er så heldige.

Ruten – 12. etape af Tour de France 2021

12. etape

Saint-Paul-Trois-Châteaux-Nîmes

Længde: 159,4 kilometer

Højdemeter: 1.965 meter

Etapetype: Flad

Sprinterne får en chance på 12. etape igen. Det er en kort etape, der er småkuperet, men i sidste ende bør det ende i en spurt i Nîmes.

Undervejs på ruten kører de forbi det smukke naturreservat Gorges de l’Ardèche, så vi kommer afgjort til at få meget smukke tv-billeder fra ruten.

Det er dog ikke alt, der kan blive interessant på denne rute, fordi der er mulighed for sidevindskørsel på den her etape. Der er således lange strækninger, hvor landskabet er åbent, så hvis vinden står rigtigt, kan det hurtigt ende i en sidevindsmassakre.

Annonce

Det er alle holdene naturligvis klar over, så det vil være et nervøst felt, der kører ud på ruten. Det kan godt skabe lidt ekstra ravage, men det bør som nævnt ende i en massespurt.

Sprinterne er generelt nogle af de bedste ryttere til sidevindskørsel, så det vil ikke ændre alverden for dem, hvis sidevinden spiller ind. Naturligvis vil enkelte sprintere blive sat ud af billedet, fordi de ikke sidder rigtigt i feltet, ligesom enkelte af dem kan ende i arbejdstøjet for en kaptajn.

Ja, og så kan sidevinden også nemt udeblive – og så bliver det bare en klassisk spurt.

Favoritten

Som udgangspunkt bør det her jo blive en spurt – men… Deceuninck-Quick Step og Mark Cavendish er overlegne, hvorfor de øvrige hold vil begynde at overveje, om hvorvidt de skal deltage i jagten af udbrud. Cavendish og Quick Step kan omvendt sige, at de jo har vundet, og derfor behøver de ikke at jage voldsomt – og bum, sådan kan et udbrud nemt sejle afsted. Det ville ikke være atypisk her midt i løbets anden uge. Og så er der også næsten 2.000 højdemeter – det er altså ikke en nem etape.

Jeg tror dog, at Deceuninck-Quick Step er ‘desperate’ efter at give Cavendish muligheden for at vinde sin 34. Tour de France-sejr, og dermed udligne rekorden. De vil jagte et udbrud, og hvis de føler, det bliver for svært, kan de finde på at sende eksempelvis Kasper Asgreen afsted i et udbrud.

Dermed tror jeg på en spurt, og jeg tror på Mark Cavendish. De leverede et fabelagtigt leadout for briten på 10. etape. De får svært ved at gentage det nummer, for jeg forventer virkelig, at de skal ofre flere folk i udbrudsforfølgelsen denne gang.

Men så længe Cavendish har Michael Mørkøv på de sidste 300-400 meter, så skal det nok gå for briten. Det virker meget sandsynligt, at Cavendish øger sin sejrstotal til 34. Tour-sejre og dermed tangerer rekorden som i øjeblikket sidder hos Eddy Merckx.

Udfordrerne

Mark Cavendishs primære rival i årets løb har heddet Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). Belgieren har kørt lutter podieplaceringer hjem, og selvom han nu mangler sine to bedste leadoutfolk – den hurtigere Tim Merlier og den stærke Mathieu van der Poel – så er han stadig podieaktuel. Philipsen er nemlig en ørn i placeringskampen, og han er ikke bleg for at skubbe til hverken Sagan eller Van Aert.

Problemet er bare at Philipsen nok er hurtig, men at han næppe har farten til at gå forbi Mark Cavendish i en regulær sprint. Hvis han starter spurten bag Cavendish, så ser det i al fald svært ud.

Så er der måske større vinderpotentiale i Wout van Aert (Jumbo-Visma), men i al ærlighed kan jeg ikke placere ham som førsteudfordreren, når han lige har givet den gas på bjergetapen dagen forinden. Han skal nok være der i spurten, og han er så stærk i placeringskampen, at han nok skal ende højt. Ligeledes gør de mange højdemeter ham heller ikke noget — men det ville være utroligt, hvis han hentede sejren i en spurt dagen efter Ventoux-triumfen.

Peter Sagan (Bora-hansgrohe) har indtil videre været en skuffelse, men han er jo sådan set solid nok og klarer sig stabilt i spurterne. Nimes-etapen er småhård, og det taler til hans fordel, ligesom det også kan gøre, hvis det bliver lidt kaotisk – men jeg har svært ved at se ham vinde.

Nacer Bouhanni (Arkea) havde en dårlig dag på 11. etape. Han endte som én af de sidste på etapen, og han mistede sine to nok vigtigste leadoutfolk: Clement Russo og Dan McLay. Han kan hurtigt få det svært i kaosset i spurten på 12. etape.

Også hos DSM er der grund til bekymring, for det har ikke kørt på skinner for Cees Bol (DSM) endnu. På Ventoux-etapen var Søren Kragh Andersen sågar ganske tæt på at misse tidsgrænsen, mens Tiesj Benoot udgik. Til gengæld er Casper Pedersen tilbage, og hvis de kan undgå at blive fanget bag sidevinden, er der muligheder.

Ellers bør man holde øje med de sædvanlige sprintere: Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Andre Greipel, Anthony Turgis, Danny van Poppel og Christophe Laporte. Ingen af dem er for alvor hurtige nok til at vinde.

Det er Cyril Barthe (B&B Hotels) helt afgjort heller ikke, men franskmanden får chancen efter at Bryan Coquard udgik forleden. Han er en fin joker, men top15 er målet for ham.

Vinderbud
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick Step
Med tre sejre indtil videre er Mark Cavendish favoritten til at få sin fjerde triumf i Nimes-afslutningen. Det kræver at det bliver en massespurt, og Deceuninck-Quick Step skal nok ofre et par mand undervejs, men til gengæld har Cavendish farten og holdet fyrer en fremragende leadout af. Det gør det svært at se forbi Cavendish.
Podiebud: Jasper Philipsen, Wout van Aert
Outsidere: Peter Sagan, Nacer Bouhanni, Cees Bol
Joker: Cyril Barthe
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Thoms

Har du ikke glemt at smide dit rytterforslag med?

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.