Optakt: 13. etape af Giro d’Italia 2021

På 13. etape får sprinterne det, der kan blive deres sidste chance for at vinde en massespurt. Hvem griber sejren?

Et udbrud sejlede hjem på 12. etape, men det var uden ret mange af de forventede navne. Til sidst vandt Andrea Vendrame, og det var der nok heller ikke mange, der spåede.

Cykelsport - Giro d'Italia 2021
13. etape
21. maj - 12:25

Årets Giro d’Italia har været brutal med tanke på udbruddene. Det har drejet sig om meget store outsidere, der har vundet mange af etaperne, hvilket vi så på de to seneste etaper.

Ruten

Vurdering: *

Giro d’Italia er kendt for vilde stigninger og udmarvende ruter, men 13. etape har øjensynligt ikke fået det memo. I al fald er det en pandekageflad dag, der ender i en massespurt i Verona. Men med tanke på den efterfølgende etape, er det nok ikke helt dumt.

Foto: RCS Sport

Favoritten

Uden både Caleb Ewan og Tim Merlier bliver det en spændende spurt. Der er nemlig et ganske jævnbyrdigt felt tilbage uden en oplagt supersprinter.

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) er det bedste bud på en supersprinter. Det var han også før karantænen efter det fatale styrt i Polen Rundt, men jeg tør ikke udråbe ham som supersprinter påny, før han har bevist sig. I et feltet uden de to stærkeste sprintere hidtil, har han alletiders chance for at få genrejsning, særligt med tanke på at rivalerne ikke vinder mange spurter.

Det er dog med forbehold, at jeg peger på ham som favoritten. Groenewegen har mere power og fysik end de øvrige sprintere. Der kan de slet ikke måle sig med hollænderen. Dermed handler det hele om det mentale spil for Groenewegen, der måske mangler lidt timing i sin spurt, og som nok er hæmmet en anelse af styrtet og de fatale følger fra sidste år. Alligevel bliver han min favorit.

Udfordrerne

Jeg var ellers tæt på at gå med Elia Viviani (Cofidis). Viviani var stærk den første uge, men har siden ikke rigtigt vist sig frem. Han har dog Simone Consonni til rådighed, som har vist sig at være en stærk leadout-rytter. Samtidigt har Viviani i år også vist stor styrke, så hvis han endelig tør følge Consonni til dørs, kan han sagtens sejre i et felt uden en supersprinter.

I feltet har vi også Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), der vel ret beset har været blandt de stærkeste sprintere. Ham har jeg bare svært ved at pege på af én årsag: Han vinder simpelthen ikke nok. Han er altid stabil og med fremme, men det er meget sigende, at han aldrig nogensinde har vundet en Giro d’Italia-etape i karrieren.

Efter Nizzolo har jeg Fernando Gaviria (UAE Team Emirates). Gaviria klatrer flot og er godt kørende, men han har ikke meget fart i stængerne. Han har bare ikke den samme topfart, som han havde da han brød igennem i cykelsporten. Til gengæld er han stærk, og UAE har tidligere vist, at de er meget spidsfindige i spurterne.

Det vil sige at favoritfeltet består af én stærk sprinter, der lige kommer fra en lang karantæne, samt tre udfordrere, der efterhånden aldrig rigtig vinder i en spurt. Der er altså muligheder for en overraskelse.

Outsiderne

Derfor kigger jeg også mod outsiderne, og her tænker jeg primært på Peter Sagan (Bora-hansgrohe). Slovakken er ikke hurtig nok til at vinde en regulær spurt. Det tror jeg heller ikke han er på den her etape, skønt sprinterne i det her tilfælde har svært ved at vinde. Til gengæld er han uhyre stabil og jagter pointtrøjen.

En rytter med X-factor, der kan overraske, er Matteo Moschetti (Trek-Segafredo). Moschetti har kørt nogle solide spurter, og hvis favoritfeltet alligevel er jævnt, kan han nemt bruge sin fart til at tage karrierens største triumf. Han har i glimt vist sit store sprinterpotentiale.

UAE-holdet vil forsøge at vinde etapen. Det er ikke umuligt, at de spiller ud med Juan Sebastian Molano, der sagtens kan finde på at sætte en acceleration ind med 500 meter igen. Det samme kan i øvrigt Gaviria. Holdet har et par gange vist, at de tør gøre det – og hvem ville lukke på den her etape? Det er et angreb, der ikke ofte lykkedes, men det er ikke umuligt.

Vinderbud
Dylan Groenewegen
Jumbo-Visma
På 13. etape bliver det spændende, for uden Merlier og Ewan er den oplagte vinder forsvundet. I deres fravær peger jeg på Dylan Groenewegen, der har det største potentiale af alle sprinterne i øjeblikket.
Podiebud: Elia Viviani, Giacomo Nizzolo
Outsidere: Fernando Gaviria, Peter Sagan, Matteo Moschetti
Joker: Juan Sebastian Molano
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.