Optakt: 13. etape af Tour de France 2021

Carcassone er vært for målbyen på 13. etape, og typisk ender etaperne i denne by ikke i en spurt. Men det må den da næsten gøre i år - eller hvad?

12. etape endte med at et stærkt udbrud satte afsted fra starten, og så var den etape ligesom afgjort – sprinterne kom aldrig tilbage. Forud for løbet havde jeg ellers vurderet, at det ville være mest sandsynligt på denne etape.

Den er mere end 200 kilometer lang, der er en del højdemeter og efter denne venter adskillige hårde dager i sadlen – de færreste ville nok have lyst til at føre an i feltet på sådan en dag.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Men trætheden hersker i feltet, og da Deceuninck-Quick Step virker temmelig alene i føringsarbejdet, valgte de at sende Julian Alaphilippe afsted i udbruddet, og så var feltets jagt afblæst. Ingen ville føre, andre end UAE, der fører løbet, og dermed sejlede et udbrud afsted.

Det kan nemt ske igen på 13. etape. Jeg vil ikke blive overrasket, i al fald, og Deceuninck-Quick Steps bedste bud kan være at sende Kasper Asgreen og/eller Davide Ballerini afsted. Det vil være en god duo. Hvem skal så jagte i feltet?

Men der er et andet scenarie: Der resterer tre sprinteretaper i årets Tour: 13. etape, 19. etape og 21. etape. Mark Cavendish er én sejr fra at tangere Tour-rekorden på 34 etapesejre, men han skal altså bruge to for at gøre rekorden til sin egen. Det vil sige at han skal vinde to af de sidste tre sprinteretaper. 21. etape ender i en spurt. Så er han virkelig så kølig, at han venter til 19. etape? Vælger de slet ikke at gå efter rekorden? Det sidste vil gå i tråd med det Cavendish siger, men … den er jo lige foran dem! Der er mange scenarier. Men lad os først kigge på ruten:

Rute – 13. etape af Tour de France 2021

13. etape

Nîmes-Carcassonne

Længde: 219,9 kilometer

Højdemeter: 1.966 meter

Etapetype: Flad

13. etape af Tour de France 2021 går fra Nîmes til Carcassonne og strækker sig over 219,9 kilometer. Det er således én af de længste etaper i årets Tour de France.

Det er også en historisk etape, der passerer både romerske arenaer og den Middelalder-bevarede by i Carcassonne. Der er således meget at tale om på den lange etape.

Etapen er dog fortrinsvist flad, så selve etapen er måske ikke inspirerende at tale om.

Annonce

Tour de France-arrangørerne forsøger at gøre opmærksom på at Carcassonne-byen aldrig har været vært for en spurt i sin historik. Det er også korrekt, men typisk har byen været brugt som målby efter en mere kuperet dag – det er sjældent, at det er målby efter en flad etape.

Det er det i år. En relativt flad etape, der bør ende i en massespurt – hvis de kører efter det. Og så må man ikke glemme, at det er et område, hvor vinden kan spille ind. Gør den det? Det ved jeg ikke – men der er muligheder.

Det er løbets 13. etape, så måske er sprinterholdene ved at være trætte, og det kan øge chancen for et udbrud – men som udgangspunkt er det her endnu en dag, hvor sprinterne bør tage sig af sejren.

Favoritten

Lad mig gøre det temmelig klart: Favoritgennemgangen af sprinterne er stort set den samme som på 12. etape – ikke meget er anderledes. Og lad mig også understrege, at et udbrud har store chancer. Jeg tror ikke, der er mange hold, der ønsker at føre an i feltet.

Men jeg tror, Cavendish ønsker at rekorden skal blive hans. Han vil gå efter de 35 sejre – og det vil være forbandet køligt at lade denne etape sejle væk og vente på 19. etape, hvor alle er trætte. Samtidigt var han også ærgerlig over at 12. etape blev en dag for udbruddet — jeg tror, Tim Declercq får en lang, lang dag i sadlen forrest i feltet.

Min favorit er således Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) igen. Det er lige før at de skal håbe på sidevind, for det vil eliminere udbruddets chancer markant, og holdet er blandt de bedste sidevindshold. Måske kan man lave en aftale med fx Ineos om at de vil give den 100 % i tilfælde af sidevind, mod at de hjælper lidt til i føringsarbejdet tidligt på etapen?

Det er måske utopi, men sandheden er at de mangler samarbejdspartnere, der har interesse i at holde feltet samlet. Foruden Alpecin-Fenix, der måske kan overtales, har jeg svært ved at få øje på oplagte arbejdshold.

Udfordrerne

Bliver det en massespurt, så er Mark Cavendish min favorit. Han udfordres primært af Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), der indtil videre har gjort det bedste af Cavendishs rivaler. Han er hurtig og stærk i placeringskampen, men han starter sin spurt bag Cavendish, og jeg er ikke sikker på, at han er hurtig nok til at gå forbi Cavendish.

Bliver der sidevindsræs, er det givetvis Wout van Aert (Jumbo-Visma), der er favoritten. Belgieren er bomstærk, og selvom han er hurtig, så virker han ikke helt til at have topfarten i øjeblikket. Han kan vinde, særligt efter en hård dag.

Den tredje sprinter bliver Nacer Bouhanni (Arkea), der har mistet stort set hele sit leadout-tog. Franskmanden er solid, men han er ustabil i placeringskampen, og kan derfor risikere at starte spurten for langt tilbage.

De øvrige sprintere tæller folk som Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Anthony Turgis – solide folk, men de vinder ikke etapen. Det gør Mads Pedersen heller ikke, da han desværre har nedjusteret forventningerne, så de snarere går på at han bare skal igennem løbet. Jokeren kan blive Cees Bol, men hollænderen med den høje topfart løber snart tør for muligheder. Indtil videre har han ikke vist meget i årets løb.

Outsiderne

Jeg løb hurtigt igennem sprinterne — jeg bruger lidt mere spalteplads på udbrudsrytterne i denne optakt. Det er en reel mulighed.

På den her etape kigger jeg mod ryttere, der er stærk på bakker og flad vej, og som samtidigt har en hurtig spurt. Et navn, der popper hurtigt frem i min bevidsthed, er Magnus Cort (EF). Hvis der er den mindste risiko for sidevind, får han dog ikke lov til at køre afsted. Det samme gælder landsmanden Michael Valgren. Også Ivan Garcia Cortina (Movistar) kunne være et solidt bud. Spanieren er hurtig, men han vinder ikke en massespurt i det her felt, så han skal ud over stepperne. Det samme gør sig gældende for Anthony Turgis (TotalEnergies).

I det hele tager er der en del hurtige folk, der kan gå i udbrud. Jeg tænker her på ryttere som Jasper Stuyven, Rick Zabel, Davide Ballerini, Kasper Asgreen, Nils Eekhoff, Mike Teunissen, Alex Aranburu og Oliver Naesen. Alle er reelle bud.

Blandt mere angrebsivrige eventyrer finder man ryttere som Ide Schelling, Matej Mohoric, Lukas Postlberger, Brent van Moer, Franck Bonnamour m.fl. Alle er de navne, der sammen med de hurtige ryttere ovenfor, kunne tænkes at gå i udbrud på etapen. Jeg har i begge lister rangeret dem efter min vurdering af deres chancer, dvs. jeg tror mest på Stuyven og Schelling i de to grupper.

Alt i alt kan det blive en vanvittig etape med mange forskellige scenarier, men jeg tror vi får svaret på de første 50 kilometer – her ser vi hvor opsatte sprinterholdene er.

Vinderbud
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick Step
Mark Cavendish er den hurtigste sprinter i feltet, og da han mangler to sejre for at tage Tour-rekorden for sig selv, er han nødt til at gribe mulighederne - måske allerede på den her etape. Hvis det bliver en spurt, har jeg svært ved at se forbi Mark Cavendish, også selvom jeg forudser at en spurt kræver at Quick Step ofrer en del af deres leadout-tog.
Podiebud: Jasper Philipsen, Wout van Aert
Outsidere: Nacer Bouhanni, Magnus Cort, Ivan Garcia Cortina, Anthony Turgis
Joker: Cees Bol
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.