Optakt: 14. etape af Tour de France 2021

Næsten halvdelen af feltet kan vinde 14. etape af Tour de France 2021 - men hvem vinder rent faktisk? Vi ved det ikke, men her er vores bud.

Mark Cavendish tog sin 34. Tour de France-sejr, og dermed har han udlignet Eddy Merckxs Tour-rekord. Den får han mulighed for at nuppe for sig selv senere, enten på 19. eller i al fald på 21. etape.

Jeg tror, han gør det.

Det bliver dog ikke på 14. etape, for her skal rytterne ud på en kuperet etape fra Carcassonne til Quillan. Det er sådan en etape, som samtlige lykkeryttere i feltet har udpeget som deres mulighed.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Det bliver en hektisk dag, og jeg er ikke nødvendigvis vi får etableret et udbrud på de første 50 kilometer. Vi kan risikere, at det først sker efter den indlagte spurt efter 76 kilometer, eller måske endda først op ad Col de Montsegur, der topper efter 89 kilometers kørsel.

Alle vil afsted – men alle er også trætte.

Ruten – 14. etape af Tour de France 2021

14. etape

Carcassonne-Quillan

Længde: 183,7 kilometer

Højdemeter: 2.878 meter

Etapetype: Kuperet

14. etape af Tour de France kaster feltet ud i en kuperet udfordring. Over 183,7 kilometer skal rytterne i alt passere fem kategoriserede stigninger og i alt 2.878 højdemeter.

Det er ikke en dag, hvor klassementsrytterne spiller ud, men det er helt sikkert en dag, hvor alle lykkeriddere vil forsøge at ramme udbruddet. Det ligner en oplagt dag for udbruddet.

Stigningerne, der er på ruten, er hårde, men ikke hårde nok til at lave den stor forskel imellem klassementsrytterne. Og de er placeret for langt fra stregen, så der er nok ikke nogen, der for alvor vil gøre det vilde.

Derfor ender det sandsynligvis med at et udbrud tager sejren.

Annonce

Her skal man først og fremmest kigge mod formstærke ryttere. Dernæst er det væsentligt at finde gode allround-ryttere, der både kan klatre, men som også kan det andet: køre udefra, køre alene og evt. spurte. I en finale som denne er det ikke usandsynligt at flere ryttere kommer til stregen samtidigt.

Det er med andre ord en etape, hvor 100 ryttere kan vinde.

Favoritterne

Det er en svær etape det her, men vrider du armen om på mig, så er Wout van Aert (Jumbo-Visma) favoritten. Han er feltets mest alsidige rytter og kan alt, der skal bruges på den her etape. Han er stærk på flad vej og på stigninger, og vil således ikke få problemer med at rykke afsted i udbruddet. Han er bomstærk og kan knokle igennem på hele etapen.

Han er også rytteren som alle vil kigge på i et udbrud. Den her etape bliver en større taktisk affære end Mont Ventoux-etapen, hvor han slet og ret bare var den stærkeste – her skal han rykke fri fra rivalerne, og det kan blive sværere. Han vil have halvdelen af udbruddet i baghjulet, så han skal bruge andre ryttere, der kan stjæle opmærksomheden.

Ryttere som Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) og Matej Mohoric (Bahrain-Victorious).

Franskmanden Alaphilippe har forsøgt et hav af gange, og det står efterhånden klart, at skønt han vandt den første etape af løbet og kørte i gult, så er han ikke helt i sin bedste forfatning. Ligeledes har han tomt sig selv et par gange for Mark Cavendish. Giv ham en varm dag i Frankrig og han kan være i hopla, men han er svær at placere. I et udbrud vil han dog stjæle opmærksomhed, og man skal absolut ikke undervurdere franskmanden.

Det skal man heller ikke med Matej Mohoric. Sloveneren har allerede vundet en etape, det skete på 7. etape. Her var han uimodståelig stærk, og rammer han samme dag, så bliver han ikke sjov at være i udbrud med. Som altid handler det dog om den vitale dagsform.

Udfordrerne

Som jeg skriver tidligere i optakten, så kan omkring 100 ryttere vinde den her etape. Det er ikke helt rigtigt: Nogle er bundet af klassementet, andre er bundet til hjælperolle mens en helt tredje gruppe bare ikke er dygtige nok – enten grundet manglende form, manglende klatreevner eller lignende.

Jeg grovsorterer en række ryttere fra, simpelthen fordi optakten ellers ender med at blive alenlang.

Jeg har en tro på Magnus Cort (EF). Det er ikke sikkert, at Cort får lov. I den sammenhæng må jeg påpege, at situationen med Cort jo er præcis den samme, som situationen omkring Vingegaard: Hvis man ikke mener, at Van Aert og co. bør forfølge deres chancer, så gælder det jo i sagens natur også for Cort, der kører på hold med Urán. Jeg mener dog sagtens, der kan være plads til det hele.

Magnus Cort vil være skarp på den her etape. Han kan det hele og han er hurtig på stregen – men han er så kølig, at han ikke laver den vanlige “sprinterfejl”, hvor gruppens hurtige mand venter på at det bliver en spurt: Det sker nemlig sjældent i de her udbrud. Cort er ikke bleg for at gå i offensiven. Det kan sagtens blive en dansk triumf. Foruden Cort kan man også nævne Michael Valgren og Kasper Asgreen, som er de danskere, der har størst chance for at ryge afsted i udbrud.

Hos Astana er jeg spændt på Omar Fraile (Astana), der på papiret ikke har fået meget ud af løbet, men han er knivskarp, og bør have chancer på en etape som denne. Han bør stikke af i udbruddet sammen med Alex Aranburu (Astana), og hvis de to kan arbejde sammen, så har de en yderst spændende duo, der kan blive farlig. Begge kan køre spurten, men Aranburu er som regel den hurtigste.

Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) er også en af de formstærke Bahrain-ryttere. Den her etape passer ham glimrende, og jeg kunne sagtens se ham køre afsted her også. Han kan eventuelt tage sin sprinter, Sonny Colbrelli, med. Jeg forventer faktisk at Colbrelli og Michael Matthews (Bike Exchange) er i udbrud for at nuppe pointtrøje-point, men også for at få den etapesejr, som de begge sukker efter. Matthews er den jeg tror mest på i længden.

Der er mange flere ryttere, der kunne nævnes: Benoit Cosnefroy, Patrick Konrad, Ivan Garcia Cortina, Franck Bonnamour, Toms Skujins m.fl. Min joker bliver Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix), der har været fremragende kørende. Det skal times, men han har en lille chance.

Vinderbud
Wout van Aert
Jumbo-Visma
Wout van Aert er den rytter i feltet, der har de bedste kvaliteter til den her etape. Eller sagt på en anden måde: Han er feltets mest alsidige rytter. Han er stærk på flad vej, og kan komme væk i starten af dagen. Han er stærk på stigningerne, han er udholden og han kan spurte i en mindre gruppe. Han er på papiret den ultimative forhåndsfavorit, men på en dag, hvor det handler om dagsform, timing og finesse, er det klart at alt kan ske.
Podiebud: Julian Alaphilippe, Matej Mohoric
Outsidere: Magnus Cort, Omar Fraile, Alex Aranburu, Dylan Teuns, Michael Matthews
Joker: Xandro Meurisse
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.