Optakt: 15. etape af Giro d’Italia 2021

15. etape byder på en afstikker til Slovenien, hvor en åben etapeprofil gør det til en svær etape at forudsige.

Jeg begriber ikke, at Ineos ikke kørte bare en anelse efter at hente udbruddet på 14. etape. De kunne nemt have ofret en enkelt mand på det flade stykke for at aflaste Astana i jagten på udbruddet, og så havde Egan Bernal både vundet etapesejren og yderligere sekunder på rivalerne.

Cykelsport - Giro d'Italia 2021
15. etape
23. maj - 13:15

Det er nok bare sådan cykelsporten er – det der med at vinde på de mytiske stigninger er noget fans ønsker at se og opleve, men som måske i sidste ende ikke har stor nok prestige i feltet. Hvorfor spilde kræfter på at køre om en etapesejr, når det er den samlede triumf, der tæller?

Jeg forstår godt rationalet. Jeg synes bare det er en pokkers skam.

Nå, nok om det: Vi skal i denne optakt kigge nærmere på 15. etape.

Ruten

Vurdering: ***

På 15. etape dykker feltet ind i Slovenien ad et par omgange. Etapen er ganske tilforladelig, men byder på et par bakker, og særligt er der en lille rampe tæt på målstregen, der kan fungere som et frækt afsæt. Det er en bakke, der varer omtrent én kilometer og som stiger med 5,9 % i snit indtil tre kilometer før målstregen: det kan blive en hæsblæsende finale.

Der er dog også en risiko for at et udbrud sejler hjem på en etape som den her.

Favoritten

Det her er en Peter Sagan-etapep (Bora-hansgrohe). Slovakken er den store favorit, og jeg forestiller mig at han og Bora-hansgrohe kommer til at knokle løs dagen igennem. Som så ofte før. Det kan dermed hurtigt ende med at blive en klassisk Bora-etape, hvor de enten løber tør for folk i finalen, eller én af de sjældne dage, hvor det hele fungerer perfekt.

I al fald kunne Peter Sagan næppe have ønsket sig en meget bedre finale. Der er en bakke, der er hård nok til at sætte hurtigere folk ud af spillet, og så slutter etapen på flad vej, der tilgodeser hans gode spurt. Jeg tror, han ender med at vinde.

Udfordrerne

Jeg ser to scenarier, der skal forhindre en Sagan-triumf: Den ene er som nævnt at Bora-hansgrohe løber tør for folk og isolerer Sagan i finalen, hvilket en stærk rytter kan udnytte til at stikke væk og vinde – altså meget lig 14. etape af Tour de France 2020, hvor Søren Kragh Andersen sejrede.

Det andet scenarie er et dagens udbrud er så stort, at Bora-hansgrohe på forhånd simpelthen bare kapitulerer. Vi er nået til 15. etape af løbet, og selvom udbryderne har haft nok succes, så vil man som bekendt altid gerne have mere – og hvis 10-15 mand kører afsted, hvem skal så kontrollere dem?

Jeg tror på et mere behersket udbrud trods alt, og jeg forudser en decimeret gruppespurt på stregen. Derfor holder jeg også øje med Andrea Vendrame (Ag2r), der er godt kørende. Han sprinter ikke så meget med i årets løb, men i en decimeret gruppe bør han sprinte om sejren, og han bør have gode chancer. Chancerne er næppe mindre efter etapesejren tidligere i løbet, der må have øget hans selvtillid markant. I en lille gruppe er han hurtig: Det vil ikke være usandsynligt med endnu en triumf.

Jeg holder også øje med Alberto Bettiol (EF). Der er vel næppe en rytter, der er blevet peget mere på i årets optakter, men indtil videre har Bettiol ikke fået alverden ud af det. Han er dog en glimrende rytter til en åben finale som denne, og han kan både vente på en decimeret spurt eller forsøge at komme sprinterne i forkøbet på den afsluttende bakke.

Outsiderne

Eftersom jeg tror på en decimeret spurt, leder jeg efter ryttere, der kan spurte pænt og overleve bakkerne. Jeg er nødt til at nævne Davide Cimolai (Israel). Sprinteren har fundet sin anden ungdom i år, og han er stærkere end længe. Kan han overleve den sidste bakke, hvis der virkelig bliver sat tempo? Det kan blive udfordringen, men i en eventuel spurt er det end ikke sikkert, at Sagan nødvendigvis slår ham. Han er hurtig.

Skulle bakken blive for meget for Cimolai, har holdet også Patrick Bevin (Israel). Bevin har ikke fået vist alverden i årets løb, men han var formstærk før Giro d’Italia, så hvis det bliver en hårdt kørt finale, kan han måske tage sejren?

Fernando Gaviria (UAE) klatrer bedre end længe, så det er slet ikke umuligt at han overlever finalen. Når det så er sagt, så er det slet ikke sikkert, at han er den hurtigste af dem, der overlever bakken – det har set sløjt ud for colombianeren. Det her er dog helt reelt en mulighed for ham alt efter hvordan finalen køres.

Min joker bliver Bardiani-rytteren Filippo Fiorelli (Bardiani), der har kørt godt i årets løb. Han bør være et bedre bud end Battaglin, der ikke har vist mange af sine gamle kvaliteter.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.