Optakt: 16. etape af Tour de France 2021

Dagen efter hviledagen venter en lumsk etaper, der nok ender med at et udbrud kører hjem om sejren.

Efter en middelhård anden uge af Tour de France, er rytterne efter en velfortjent hviledag klar til at tage fat på den afgørende fase af løbet.

De kommende tre etaper har alle bjerge på programmet, men 16. etape er den “nemme” af slagsen, da bjergene falder langt fra målstregen – mon ikke det gør, at klassementsfavoritterne tager en rolig dag her, før de folder sig ud på 17. og 18. etape.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Efter den første hviledag så vi, at feltet tog sig en ekstra hviledag og lod et udbrud sejle afsted. Jeg forestiller mig, at det kan blive det samme på den her etape, men dog med en klar undtagelse: Alle vil forsøge at ramme udbruddet på de første 50 kilometer.

Ruten – 16. etape af Tour de France 2021

16. etape

Pas de la Case-Saint-Gaudens

Længde: 169 kilometer

Højdemeter: 3.252 meter

Etapetype: Kuperet

Efter en velfortjent hviledag skal Tour de France-feltet forlade Andorra igen. Det sker på 16. etape af Tour de France 2021, hvor feltet kører fra Pas de la Case til Saint-Gaudens.

Etapen er 169 kilometer og med tre stigninger undervejs, er det er en etape, hvor man skal kunne klatre.

Det er også en etape, hvor alt kan ske. Det er nemt at forestille sig et udbrud kører afsted i løbet af de første 54 kilometer og derefter kæmper om sejren i Saint-Gaudens.

Det er dog heller ikke helt utænkeligt at en klatrestærk sprinter – eller en afslutningsstærk puncheur – vil forsøge at samle det til sidst. Jeg tror dog, at det smarteste på denne etape vil være, at alle, der har forhåbninger om at vinde etapen, går med i dagens udbrud – jeg hælder mest til at udbruddet hælder hjem.

Annonce

Rigtig meget afhænger dog af hvordan løbet er blevet kørt indtil videre og hvordan løbssituationen ser ud. Én ting er dog sikker: Klassementsrytterne kommer næppe til at gøre alverden på den her etape. Dertil er den for nem.

Favoritterne

Den her etape ender med en udbrudstriumf – jeg kan næsten ikke forestille mig andet. Indtil videre har der ikke været noget hold, der har haft interesse i at holde det samlet undervejs i løbet, og det ændrer sig næppe på den her etape.

Hidtil har jeg været elendig til at ramme udbrudsrytterne. Vi er så langt inde i løbet, at vi efterhånden ved, hvem der er i form — og hvem der ikke er. På den her etape skal man kunne klatre, men også køre med på de flade stykker, i al fald hvis man gerne vil vinde.

Det er meget åbent, men jeg går med Omar Fraile (Astana) som min favorit. Han har ikke vist alverden i løbet, før han på 14. etape pludselig sad med helt fremme. Omar Fraile har en fremragende spurt, og han vil blive svær at slå, hvis han sidder med hjem i finalen. Det taler også til hans fordel at de hårde stigninger er placeret langt fra målstregen, hvorfor han bliver sværere at smide væk for konkurrenterne.

Det kan godt ske, at han har brug for at have en holdkammerat med i udbruddet – fx Alex Aranburu, der tilsvarende er hurtig. Hvis han er med i finalen, kører de sandsynligvis for ham, men som udgangspunkt er Omar Fraile det bedste bud, fordi jeg i højere grad stoler på at han kan ramme udbruddet.

I Danmark har vi talt om Magnus Cort (EF) en hel del gange. Det er også klart: Cort klatrer bedre end nogensinde, han er formstærk, og han er meget hurtig i en gruppespurt. Ligeledes bor han i Andorra, hvorfra etapen starter. Cort er en rytter, der bliver markeret, og ligeledes har han en bunden opgave i at skulle støtte Rigoberto Urán. Det kan godt ske, at EF er ekstra forsigtige efter en hviledag, men de burde kunne give Cort fri – spørgsmålet er bare om han kan ramme udbruddet.

En rytter, der er vågnet op til dåd, er Patrick Konrad (Bora-hansgrohe). Østrigeren gik ind til Touren i god form, men var en af de ryttere, der blev ramt i Bretagne. Han virker til at være oven på igen, og i et udbrud som det her vil han altid være et farligt kort. Han er hurtig på stregen, og hvis han kommer med i finalen, bør han forsøge at køre offensivt – det vil være hans chance for at vinde etapen.

Man skal nævne Wout van Aert (Jumbo-Visma). Belgieren er på papiret den store favorit til den her etape, men han vil være rytteren, som alle kører mod, hvis han sidder i udbruddet. Han vil i næsten samtlige konstellationer være den hurtigste rytter, og bjergene klarer han også uden problemer. Ja, faktisk så vi jo på 15. etape at han kørte efter bjergtrøjepoint. Wout kan sagtens tage sin anden triumf, og den her etape vil være harmløs at sende ham afsted på. Men han vil opleve, at alle vil angribe ham – ingen vil have ham med til stregen.

Formen er lidt ukendt hos Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step). Eller rettere: han er ikke helt på toppen. Men Alaphilippe kan stadig vinde den her etape. Alaphilippe er en væddeløber, og han bør komme i bedre og bedre form i takt med at løbet udvikler sig. Han skal dog angribe i stedet for at afvente.

På den her etapeprofil kigger jeg mod hurtige folk, der kan afslutte efter en hård dag. I den forbindelse springer et navn som Ivan Garcia Cortina (Movistar) lidt i øjnene. Spanieren er velkørende, men indtil videre har han ikke rigtigt jagtet udbruddet – det bør han gøre her. Samme argumentation er bag Michael Matthews (Bike Exchange). Alle sprinternes tunge lod er dog, at de skal arbejde meget i sådan et udbrud, for alle andre vil angribe dem – og de øvrige ryttere vil kigge mod sprinterne i forhold til at lukke hullerne.

Hvorfor skulle Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ikke kunne vinde etapen igen? Ja, eller hvad med Michael Woods (Israel), Nairo Quintana (Arkea) eller Wout Poels (Bahrain)? De fire bjergryttere kan få problemer i finalen, særligt de tre sidstnævnte, der sandsynligvis har kørt sig helt i smadder på de indlagte bjergspurter.

Min joker er altmuligmanden Valentin Madouas (Groupama-FDJ), der har vist lidt, men ikke alverden. Franskmanden virker til at være gået lidt i stå de seneste par år, men han mangler bare et gennembrud. Det kan komme her.

Vinderbud
Omar Fraile
Astana
Omar Fraile har alle karakteristika for at kunne vinde den her etape. Han er klatrestærk, og bør have gode chancer for at ramme udbruddet. Ligeledes er han ganske hurtig, og da han så småt har vist tegn på at formen er der, kan han blive svær at slå, hvis han kommer med til målstregen.
Podiebud: Magnus Cort, Patrick Konrad
Outsidere: Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Alex Aranburu, Ivan Garcia Cortina, Michael Matthews, Bauke Mollema
Joker: Valentin Madouas
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

[…] har åbnet for oprettelse af managerhold til både 16. etape af Tour de France 2021 samt for deres managerhold til hele den 2. uge af Tour de […]

Søren Vormstrup Larsen

Jeg havde en mønt på Patrick Konrad, så det takker jeg ydmygt for. Sikke en indsigt i dagens etape.

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.