Optakt: 17. etape af Tour de France 2021

Tourens måske vigtigste stigning venter på 17. etape, hvor der er mål på Col du Portet. Bliver det endelig klassementsrytterne?

Patrick Konrad er en af mine hemmelige favoritryttere. Sådan en, jeg er lidt pjattet med, men som alligevel ikke tænker specielt meget på. Konrad er sådan en rytter, der kan lidt af det hele, og hvis han besluttede sig for det, ville han nok kunne være en himmelsk god hjælperytter.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Konrad er bare ikke en vinder. Faktisk havde han før 16. etape aldrig vundet uden for østrigsk jord. Sejren var hans blot tredje sejr som professionel, og for en rytter, der ellers har oplevet at køre top10 i ufatteligt mange etapeløb, er det alligevel imponerende – især fordi han har en solid afslutning. Han burde have vundet meget mere på nuværende tidspunkt.

Foruden Konrads sejr var 16. etape ikke meget at skrive hjem om.

Ruten – 17. etape af Tour de France 2021

17. etape

Muret-Saint-Lary-Soulan

Længde: 178,4 kilometer

Højdemeter: 4.367 meter

Etapetype: Bjerg

Løbet træder for alvor ind i sin afgørende fase på 17. etape af Tour de France 2021. Etapen starter i Muret og efter en meget flad indledning på de første 113,4 kilometer, begynder stigningerne at komme på den sidste del. Det afgørende slag skal stå på målstigningen Col du Portet.

Først skal rytterne dog over Col de Peyresourde (15,2 km – 7 %), der indleder dagens strabadser. Umiddelbart efter den stigning venter en nedkørsel og siden Col de Val Louron-Azet (7,4 km – 8,3 %). Begge stigninger er solide – men de fungerer kun som opvarming.

For hovedrettet er Col du Portet. Med 16 kilometer og en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,7 % er det en benhård stigning, der danner rammen om finalen.

Annonce

Stigningen blev også brugt på en kort etape i 2018-udgaven af Tour de France, hvor det var Nairo Quintana, der var den stærkeste mand.

Col du Portet er ikke nogen nem stigning, og mit bud er at den bliver ret afgørende i årets Tour de France.

Favoritterne

Jeg tror det. Jeg tror, vi får en favoritdag. Først og fremmest demonstrerede de på 16. etape, at de er klar til at brænde energi af – og det kan de komme her. Dernæst skal Ineos have noget med hjem fra det her løb. De er blandt de hold, der har scoret færrest præmiepenge, og i det hele taget har de ingen resultater overhovedet i bagagen.

Jeg forventer, at de kommer til at sætte tempo på stigningerne. Før stigningerne bør UAE, Jumbo eller et af de øvrige hold forsøge at holde snor i udbruddet – og det burde være nemt. Hvis UAE ville, kunne Bjerg og Stake Laengen holde et udbrud i kort snor. Vil de? Måske ikke, men Pogacar slår mig som en rytter, der gerne vil vinde en stor bjergetape.

Jeg er optimist til det sidste – det bliver en klassementsdag.

Her peger pilen på Tadej Pogacar (UAE). Det kan godt være, at Vingegaard satte ham kortvarigt på Mont Ventoux, men siden har Pogacar ikke lignet en rytter i problemer. Han er fortsat feltets bedste klatrer, og jeg er overbevist om, at han gerne vil have en ekstra etapesejr med hjem fra løbet.

Jeg kunne forestille mig, at Ineos og Jumbo-Visma forsøger at isolere Pogacar på stigningerne. Det kan også nemt lykkes, men problemet er at Pogacar ikke går i panik, når det sker – tværtimod kan man forestille sig, at han laver et offensivt ryk, og så er alle favoritterne pludselig isoleret. Her kan hverken Porte eller Kuss følge med, og så bliver det alligevel mand mod mand.

Min næststørste favorit til etapen er Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Sådan er det jo nødt til at være, eftersom han er den eneste, der har vist at han har evnerne til at sætte Pogacar under pres. Han har et drønhøjt topniveau, og samtidigt er han også herligt offensiv, så han kommer også til at spille ud – det er jeg helt overbevist om. Jeg håber også, at Jumbo-Visma udnytter at de har Sepp Kuss til at sætte et djævelsk tempo. Det er deres chance, både for etapesejren, men også for at sikre sig podiepladsen.

Udfordrerne

Hvis det skal blive en klassementsdag, så kræver det nok at Ineos arbejder hårdt for at gøre etapen hård. Det bør de gøre, for indtil videre har de ikke fået noget som helst ud af løbet. De bør arbejde alt de kan, for at give Richard Carapaz chancen for at vinde etapen: Han er deres bedste bud. Han har dog også vist, at han i en direkte duel næppe slår Pogacar, og nok heller ikke Vingegaard, så det kræver en rigtig god dag eller et godt timet angreb. Begge dele er dog ganske realistiske.

Bag Carapaz vælger jeg måske lidt vovet Enric Mas (Movistar). Spanieren plejer at blive bedre og bedre i takt med at løbet udvikler sig, og ser man bort fra lussingen på Mont Ventoux – hvor et styrt måske sad i ham – ja, så har han faktisk mere eller mindre kørt lige op med de fire bedste. Det er ikke utænkeligt, at han hæver niveauet yderligere.

Og så er der Rigoberto Urán (EF). Han angriber jo næppe, det er ikke rigtigt hans stil i Grand Tours, men måske er han slet og ret så stærk, at han sidder på hjul hele vejen til toppen af Col du Portet? Urán er en glimrende rytter, han er bare knap så sprælsk på cyklen, som han er ved siden af sporten.

Et udbrud har også fine chancer. Her kigger jeg mod de mange klatrere, der er røget ud af klassementet. For eksempel Michael Woods (Israel), der med årene er blevet bedre på de lange stigninger. Der er også Nairo Quintana (Arkea) og Wout Poels (Bahrain). Vi ved, at de vil røre på sig, da det er en dag med mange bjergpoint – men vi ved også, at de indtil videre har haft meget svært ved at gøre tingene bare halvt færdige.

Den bedste outsider er givetvis Sepp Kuss (Jumbo-Visma). Jeg tror, at holdet fokuserer 100 % på Vingegaard på 17. etape, men hvis ikke, så kan Kuss tage en triumf mere. De vil i al fald få svært ved at stoppe ham, hvis han er med i forreste gruppe ved foden af Col du Portet.

Vinderbud
Tadej Pogacar
UAE Team Emirates
Angrebsivrige Tadej Pogacar vil sandsynligvis gerne have en ekstra etapesejr med hjem fra Frankrig. Sloveneren vil sandsynligvis blive angrebet fra stærkere hold, men det bedste forsvar er som bekendt et angreb, og derfor kan jeg sagtens se Pogacar stikke af fra dem alle på Col du Portet.
Podiebud: Jonas Vingegaard, Richard Carapaz
Outsidere: Enric Mas, Rigoberto Urán, Michael Woods, Nairo Quintana
Joker: Sepp Kuss
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.