Optakt: 19. etape af Giro d’Italia 2021

Alpe di Mera danner rammen om det næstsidste slag i bjergene. Egan Bernal slikker stadig sårene fra 17. etape - kan konkurrenterne udnytte det?

Feltet tog sig en velfortjent hviledag på 18. etape, hvor udbruddet fik lov til at sejle afsted. Herfra tog Alberto Bettiol en mindst lige så velfortjent triumf.

Cykelsport - Giro d'Italia 2021
19. etape
28. maj - 12:35

Men på de kommende to etaper skal Giro d’Italia for alvor afgøres i bjergene. Efter Egan Bernals nederlag forleden på Sega di Ala må enkelte konkurrenter have fået blod på tanden. Kan de vriste trøjen af Bernal? Det bliver nok svært.

Ruten

Vurdering: ****

Bjergene er tilbage på 19. etape, og nu spidser tingene til. Det er en meget klassisk Giro d’Italia-etape i sin opbygning med tre hårde stigninger i finalen. Først venter Mottarone (15,4 km – 6,7 %). Stigningen er placeret for langt væk fra målstregen i forhold til at spille ud for favoritterne. Heller ikke den efterfølgende stigning, Passo della Colma (7,5 km – 6,4 %) er hård nok til at favoritterne spiller ud.

Det betyder at det hele handler om Alpe di Mera (9,7 kilometer – 9,0 %), der afslutter etapen. De første 3 kilometer stiger med lidt under 7 %, men herefter stiger den med mellem 9-12 % i snit hele vejen op til målstregen. Det er en modbydeligt hård stigning, der sagtens kan konkurrere mod Sega di Ala om prædikatet som løbets væsentligste stigning.

Faktisk er jeg tæt på at sige, at stigningen isoleret set er hårdere, og de skyldes de sidste næsten 5 kilometer, der i snit stiger med 10,4 %. Den flader ikke ud, ligesom stigningen på 17. etape gjorde, men til gengæld er optakten til Alpe di Mera noget lettere end den var til Sega di Ala. Det er en herlgi stigning, de har fundet frem i årets løb, og jeg kunne sagtens forestille mig, at den fik en fremtrædende rolle i både Giro d’Italia og Tour de France i fremtiden.

Favoritterne

Simon Yates (BikeExchange) har været lidt af en yoyo i årets Giro d’Italia. Han strålede på Monte Zoncolan, led på Passo Giau og var igen i hopla på Sega di Ala. Så hvilken udgave af Yates får vi på 19. etape?

Umiddelbart hælder jeg til at han stråler igen. Og Bike Exchange mangler en etapesejr. Den vil de nok også gerne have med hjem fra det her løb. De bør forsøge at samle det, så Simon Yates kan spille ud på Alpe di Mera – og gerne relativt tidligt på stigningen, så man kan presse Egan Bernal mest muligt.

Faren er selvfølgelig hvis Egan Bernal (Ineos) ikke lider længere. Hvis nederlaget på Sega di Ala ‘bare’ var udtryk for en offday eller at han var gået sukkerkold, så er det selvfølgelig farligt for konkurrenterne at angribe for tidligt på Alpe di Mera. Det vil han straffe nådesløst. Jeg hælder egentligt til at det var tilfældet – at han gik sukkerkold på Sega di Ala. Men selvfølgelig er der en chance for at det er ryggen, der driller, eller at han er ved at løbe tør for energi efter en meget aggressiv Giro.

Min tredje favorit bliver 22-årige João Almeida (Deceuninck-Quick Step). Man har en tendens til at undervurdere Almeida og afskrive sidste sæsons præstation med at han bare overpræsterede, men portugiseren viser igen og igen, at han er en glimrende rytter. Det virker ligeledes til at formen spiller maksimalt lige nu, og dermed er han et godt bud på en vinder – særligt fordi ingen af rivalerne for alvor vil bruge ressourcer på at lukke lige præcis ham ned.

Udfordrerne

Jeg kigger også lidt mod udbruddet, for det er bestemt en mulighed. De bedste chancer tilhører Antonio Pedrero (Movistar), som har vist sig som én af de stærkeste i samtlige udbrud, men som regel har der enten været én, der var stærkere end ham på dagen eller også har feltet hentet ham. Giv ham en chance og han redder en flot etape hjem til Movistar.

Én af dem, der kan hindre ham i det i et udbrud, er Dan Martin (Israel), der vandt forleden på Sega di Ala. Der er intet, der skulle forhindre ham i at gøre det igen. Han er godt nok nummer ti i klassementet, men han har en buffer med tid både op til 9. pladsen og ned til 11. pladsen – ingen vil altså være specielt bange for at lade ham køre afsted i et udbrud.

Hvis der er status quo langt op ad Alpe di Mera, kan Dani Martinez (Ineos) få chancen. Den chance havde været større, hvis Bernal ikke havde haft en offday forleden, for Ineoes var begyndt at blive overmodige og give hjælperytterne lov til at forfølge egen succes. Det kan ske, de holder igen, men Martinez har efterhånden markeret sig som én af de stærkeste i bjergene, og gør han det igen, mens Bernal er i hopla, ja, hvem skulle så stoppe ham hvis han angreb?

Man kan også nævne tre klassementsryttere: Hugh Carthy, Aleksandr Vlasov og Romain Bardet. Indtil videre har de bare ikke kunne matche de bedste i bjergene. Det har Damiano Caruso (Bahrain-Victourious) til gengæld, men jeg har godt nok svært ved at se ham vinde en bjergetape – men hvis han skulle gøre det, hvorfor skulle det så ikke ske i Giro d’Italia 2021?

Min joker bliver den særdeles velkørende Lorenzo Fortunato (EOLO), der kan hoppe med i udbruddet og forsøge at tage sin anden triumf.

Vinderbud
Simon Yates
Bike Exchange
Simon Yates må have fået blod på tanden efter forleden, og derfor forventer jeg at se Bike Exchange forsøge at samle det hele før finalestigningen, således at Simon Yates kan køre om både sejr, podie - og måske den lyserøde førertrøje.
Podiebud: Egan Bernal, Joao Almeida
Outsidere: Antonio Pedrero, Dan Martin, Daniel Martinez, Damiano Caruso
Joker: Lorenzo Fortunato
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.