Optakt: 2. etape af Tirreno-Adriatico 2021

Efter en nem dag spurtede Wout Van Aert sig til en flot sejr på 1. etape. Der venter rytterne større udfordringer på 2. etape, hvor Van Aert meget vel kunne gentage succesen.

Alle øjne var rettet med Caleb Ewan inden 1. etape af Tirreno-Adriatico, men det glippede for den lille australier. Igen igen fristes man til at sige.

I stedet var det Wout Van Aert, der løb med sejren efter en flot holdindsats fra Jumbo-Visma, der fik leveret belgieren perfekt til at gøre arbejdet færdigt.

Cykelsport - Tirreno-Adriatico
2. etape
11. marts - 10:50

2. etape er væsentligt hårdere end første, specielt i finalen. Alligevel er der mange hold i feltet, der har interesse i at komme nogenlunde samlet til mål. Derfor ligner 2. etape et opgør mellem de ´power-sprintere´, der kan køre og afslutte opad, og dem er der mange af.

Ruten

Efter en flad første halvdel venter godt 100 kilometer i kuperet terræn, inden der er mål i Chiusdino. Etapen slutter med en overkommelig stigning, der er syv kilometer og stiger med mellem tre og fire procent det meste af vejen. Det kuperede terræn og den afsluttende stigning bør være nok til at udelukke de rendyrkede sprintere fra at kæmpe med om sejren. 

På papiret kunne det godt ligne en udbryderetape, men da klassementet ikke er sat endnu, og der er mange i feltet, der har interesse i at vinde etapen og tage vigtige bonussekunder, bliver det nok en samlet spurt i Chiusdino.

Etapen er i 202 kilometer, men det bliver først rigtig interessant med 50 kilometer til mål, hvor rytterne tager hul på dagens første reelle stigning. Ingen af stigninger bør være hårde nok til at skabe forskelle i klassementet, udover for de ryttere, der tager bonussekunder på målstregen.

Den sidste stigning er syv kilometer og stiger med tre-fire procent stort set hele vejen.

Løbsprofil. Foto: tirrenoadriatico.it

Favoritterne

De altoverskyggende favoritter er løbets førende rytter og første etapevinder, Wout Van Aert (Jumbo-Visma) og Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Van Aert og hans hold viste stor styrke i dag, og han ligner en rytter, der stille og roligt nærmer sig topformen.

Afslutningen er nærmest skræddersyet til ham. Den er ikke hård nok til, at Van der Poel eller Alaphilippe kan komme med deres eksplosive angreb. Samtidig er den hård nok til, at de mest rendyrkede sprintere, som Ewan og Gaviria, ikke kan sidde med.

Derfor tror vi, at Wout Van Aert gentager succesen og vinder sin anden etape på ligeså mange forsøg.

Van Aerts naturlige pendant er efterhånden blevet Mathieu van der Poel. Han er lynhurtig på stregen, det så vi i Flandern Rundt, hvor han slå netop Van Aert, og igen i år i UAE Tour, hvor han vandt 1. etape. Spurten bør blive for hård for Tim Merlier, som Van der Poel var hjælperytter for på 1. etape. Han har derfor frit slag for at spurte med om sejren.

Måske ser vi allerede Van der Poel i offensiven på Poggio alla Croce, der er etapens tredjesidste og hårdeste stigning. Det ville ligne ham dårligt at lade være, men hvis han vælger at forholde sig i ro og spare på kræfterne, har han også gode muligheder for at være med, hvor det er allersjovest i den afgørende spurt.

Outsiderne

Hvis vi skruer tiden tre år tilbage, havde den her etape været afgjort på forhånd. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) har i en årrække domineret den type finale, som rytterne skal køre på 2. etape. Sagan virker et stykke fra fordomsstyrke, selvom han blev nummer tre i spurten i Paris i fjor og vandt en flot etape i Giro di Italia, et løb, hvor han også sikrede sig fire andenpladser. Det virker bare ikke så dominerende som tidligere. Han er blevet overhalet indenom af yngre kræfter, som Wout Van Aert, der stjæler de sejre, hvor der førhen stod Peter Sagan ud for.

Alligevel kan vi ikke afskrive Sagan. Afslutningen passer som ham hånd i handske, og 1. etape var slovakkens sæsondebut, så han bliver kun bedre herfra.

Davide Ballerini (Deceuninck – Quick Step) skuffede fælt og blev nummer otte på 1. etape. Quicksteps tog kiksede, og Ballerini blev ikke afleveret i en position, han kunne vinde fra. 2. etape passer Ballerini rigtig godt. Han vandt en meget sammenlignelig etape i Tour de la Provence. Stigningen der var kortere og stejlere, men med den styrke Ballerini viste ved den lejlighed og i Omloop in mente, er hans vinderchancer store igen i morgen. Hvis det bliver afgjort i en spurt, er Ballerini næsthurtigste mand efter Wout Van Aert.

Ballerinis holdkammerat og forsvarende verdensmester, Julian Alaphilippe, har også gode muligheder for at tilføje en sejr til sit allerede imponerende cv. Det har han stort set, hver gang han stiller til start. Quickstep sidder med rigtig gode kort på hånden inden etapen i morgen. Alaphilippe kan angribe udefra, og hvis det angreb ikke holder til mål, har du ultrahurtige Ballerini til spurten. Alaphilippe er så stærk og i så god form, at hvis han får 20 sekunders forspring i finalen, har han gode chancer for at køre hele vejen til mål.

Lige efter de største stjerner er der en stor gruppe af ryttere, der alle er hurtige på stregen og kan klatre på en stigning som de afgørende på 2. etape. Den gruppe består blandt andet af Luka Mezgec (Team BikeExchange), Hugo Hofstetter (Israel Start-up Nation) Ivan Garcia Cortina (Movistar Team), Alex Aranburu (Astana – Premier Tech) og Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team). Måske kan Caleb Ewan (Lotto-Soudal), med sin lille ramme, også snige sig med i den kategori. Men hvis Ewan ikke kan slå Van Aert på 1. etape, kan han heller ikke på 2. etape, når det stiger en lille smule. Men alle de førnævnte har evnerne til at vinde på en etape som 2. etape, men Van Aert og Van der Poel er bare for stærke, og derfor må de kæmpe for de sekundære placeringer.

Jokeren

Quinn Simmons (Trek-Segafredo) var utrolig velkørende i Strade Bianche. Hvis det ikke var for en uheldig defekt, havde han siddet med i den absolutte finale. Finalen på 2. etape er ganske vist ikke ligeså hård som Strade Bianche, men den er hård nok til, at den 19-årige komet kan vise sig frem endnu engang.

Den purunge amerikaner er stadig et ubeskrevet blad på seniorplan, men hans talent er stort, og hvis han kan snige sig med i et angreb tidligt i finale, kan han, med sin fremragende form, holde det sultne felt bag sig, og sikre sig karrierens første sejr som seniorrytter.

Vinderbud
Wout Van Aert
Jumbo-Visma
Løbets førende rytter, Wout van Aert, gentager bedriften fra 1. etape og vinder 2. etape. Hvis Jumbo-Visma formår at holde det samlet til en spurt, er han den hurtigste, og hvis de øvrige favoritter går i offensiven, har Van Aert også kvaliteterne til at gå med i de angreb og baske konkurrenterne på stregen.
Podiebud: Mathieu van der Poel, Davide Ballerini
Outsidere: Julian Alaphilippe, Peter Sagan, Ivan Garcia Cortina, Luka Mezgec
Joker: Quinn Simmons
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.