Optakt: 2. etape af Tour de France 2021

Efter en hæsblæsende start på Tour de France, skal feltets puncheurs igen dyste på Mur-de-Bretagne, der er en anelse sværere end målbakken på 1. etape.

Tour-starten i Bretagne er ikke noget at spøge med. De to første etaper af Tour de France 2021 er nogle hårde etaper, og efter den indledende 1. etape, er det bare at glæde sig til løbets 2. etape, der denne gang slutter med målbakken Mûr-de-Bretagne.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Mûr-de-Bretagne er en nyklassiker i Tour de France. Den blev brugt i 2011 (Cadel Evans vandt), og siden igen i 2015 (Alexis Vuillermoz vandt) og 2018 (Dan Martin vandt). I alle tre tilfælde var klassementsrytterne ude af sadlen og forsøgte at køre med om vitale sekunder. Det kommer nok også til at ske i år.

Ruten til 2. etape af Tour de France 2021

2. etape

Persos-Guirec – Mûr-de-Bretagne

2. etape af Tour de France 2021

Længde: 183,5 kilometer

Højdemeter: 2.093 meter

Etapetype: Kuperet

Den kuperede indledning på Tour de France 2021 fortsætter på 2. etape, hvor der igen er over 2.000 højdemeter. Det bliver næppe i år, at sprinterne får lov til at køre i den gule førertrøje. Denne gang går etapen til Mûr-de-Bretagne, der er ved at udvikle sig til en lille klassiker i Tour de France-sammenhæng.

Det er en drønhård etape, hvor bakken faktisk skal forceres umiddelbart før målstregen også. Det er en rigtig hård etape, hvor det særligt er i finalen, at de store udfordringer kommer. Det er ikke givet, at det hele ender i en spurt op ad sidste tur på Mûr-de-Bretagne. Det er mest sandsynligt, men absolut ikke givet på forhånd.

Annonce

Etapen slutter som sagt på Mûr-de-Bretagne. Stigningen er 2 kilometer lang og stiger i snit med 6,9 %, hvilket gør det til en hårdere afslutning end på 1. etape. Man må forvente, at der kommer tidsforskelle blandt de skarpeste, men de er sandsynligvis små.

I det hele taget kræver årets Tour-start at man er skarp fra starten af. På de to første etaper er der rig mulighed for at smide dyrbar tid, så selvom man absolut ikke kan vinde Tour de France i Bretagne, ja, så er det da bestemt muligt at tabe løbet her.

Mûr-de-Bretagne er blevet brugt tre gange tidligere i Tour de France. I 2011 var det Cadel Evans, der vandt på bakken, mens Alexis Vuillermoz var stærkest i 2015. I 2018 var det så Dan Martin, der tog sejren. Det er ryttertyper som dem – såkaldte puncheurs – vi skal kigge efter igen i 2021, for selvom tendensen er at sprinterne bliver bedre og bedre til at klatre, så bør denne type stigning alligevel blive for svær for dem allesammen.

Mur de Bretagne på 2. etape

Favoritterne

Efter lidt betænkningstid går jeg med Primoz Roglic (Jumbo-Visma) som min største favorit. Her vil en del af jer måske ryste på hovedet, men jeg vover alligevel pelsen.

Finalen på 2. etape synes at være lidt nemmere end på 1. etape, hvilket øger sandsynligheden for at Jumbo-Visma har flere ryttere, når feltet rammer Mûr-de-Bretagne. Dermed vil de nemmere kunne forsøge at kontrollere målbakken og særligt Julian Alaphilippe. Min tese er nemlig at Roglic er den hurtigste af klassementsfavoritterne, så hvis de kan holde det samlet frem til de sidste 500 meter, ja, så er der en mulighed for at Roglic kan tage sejren.

Det kræver især at Wout van Aert er flyvende, men også ryttere som Vingegaard, Kruijswijk og Kuss kan gøre forskellen på de stejle meter i bunden.

Det hele kan selvfølgelig være ligemeget, hvis Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) er flyvende igen. Han angreb som en raket, noterede Wout van Aert sig efter 1. etape, men omstændighederne var også med ham – konkurrenterne var løbet tør for hjælperyttere. Jeg tror dog ikke, de kunne have hentet ham alligevel. Trods alt.

Det er meget sandsynligt, at Alaphilippe vinder 2. etape også. Han er rytteren, som alle kigger mod, og det kræver dermed stor styrke at køre væk fra alle konkurrenterne. Men baseret på 1. etape? Det er muligt. Jeg forventer, at han er de flestes favorit, men i en direkte spurt mod Roglic på et fladt opløb, tror jeg mest på sloveneren.

Udfordrerne

Når Primoz Roglic folder sig ud på Mûr-de-Bretagne, tvinger han Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) til at gøre det samme. Og Pogacar kan sagtens ende med at tage sejren. Han er blandt de bedste på de stejle procenter, og som vi så i årets Liege-Bastogne-Liege, så er han også hurtig på stregen. Han er dog en anelse langsommere end Roglic. Og netop duellen mod Roglic kan både fremme og hæmme dem begge: de risikerer at neutralisere hinanden.

Jeg er glad for de to franske kandidater i form af David Gaudu (Groupama-FDJ) og Pierre Latour (Team TotalEnergies). Gaudu blev nummer syv på første etape, og han kørte i top10 i både Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege, ligesom han også var flot kørende i Baskerlandet Rundt og Criterium du Dauphine. Han mangler et helt stort gennembrud, men jeg er overbevist om at det kan ske meget snart.

Og Pierre Latour? Ja, han virkede godt nok skarp på 1. etape, og sidst Tour-feltet var på besøg hos Mûr-de-Bretagne blev han nummer to – det resultat virker han til at have benene til at gentage.

Hollandske Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) var den helt store favorit før 1. etape, men det lykkedes som bekendt ikke. Hollænderen blev isoleret efter de mange styrt i finalen, og da feltet nåede frem til målbakken, var han placeret alt for langt tilbage – og det kostede. Placeringsevnen bliver et problem igen på Mûr-de-Bretagne, for det kræver altså at man er placeret perfekt ved bunden af den korte stigning. Kan han placere sig bedre, så har han en chance, særligt hvis han overlever den stejle bund.

To af de mere anonyme ryttere på 1. etape er Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe) og Jack Haig (Bahrain), men begge endte pænt i toppen af etaperesultatet. Jeg tror mest på hollandske Kelderman, der besidder en hurtig finish, mens Jack Haig virker til at være fint kørende på stigningerne. Begge har chancer, men de skal opsøge deres moment. Det er nok mere oplagt med Michael Woods (Israel Start-Up Nation), men canadieren var involveret i styrtene på 1. etape, og det er tvivlsomt hvad hans status er.

Min joker bliver Michael Matthews (Bike Exchange). Han har før imponeret stort på stejle stigninger, og kan han få slæbt sig med over den første kilometer, er han blandt de hurtigste på stregen. Man kunne også nævne Ricard Carapaz (Ineos), men jeg er ikke helt overbevist om at han er 100 % fra starten af løbet – det virker til at han skal køre sig lidt i form.

Vinderbud
Primoz Roglic
Jumbo-Visma
Primoz Roglic var én af de helt store favoritter før årets Fleche Wallonne, hvor han blev nummer to. Mûr-de-Bretagne bør passe ham ganske fint, hvor han særligt på den sidste del af bakken kan udnytte sin solide spurt i en decimeret gruppe. Men det kræver, at Jumbo-Visma kan tæmme den franske favorit, Julian Alahphilippe.
Podiebud: Julian Alaphilippe, Tadej Pogacar
Outsidere: David Gaudu, Pierre Latour, Wilco Kelderman, Jack Haig, Michael Woods
Joker: Michael Matthews
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.