Optakt: 3. etape af Giro d’Italia 2021

Efter sprinternes fest på 2. etape, bliver det en anelse mere tricky på 3. etape, der slutter i Canale. Finalen har en række mindre bakker, der kan drille feltet.

Tim Merlier var blændende på 2. etape, og den fremadstormende belgier tog endnu en stor skalp i landevejskarrieren. Cykelcross-rytteren vokser år for år, og det er snart på tide, at man ikke alene betragter Alpecin-Fenix som et svagt hold med kun ét kort i form af Mathieu van der Poel.

Cykelsport - Giro d'Italia 2021
3. etape
10. maj - 12:00

Belgieren kan endda få en chance mere på 3. etape, om end det bliver hårdt for ham, hvis han skal sidde med i finalen.

Ruten

Vurdering: ***

Løbets tredje etape byder på en kuperet afslutning. De første 114 kilometer af den 190 kilometer lange rute er flad, men herefter kommer bakkerne. Bakkerne er ikke så hårde, at det bliver klassementsrytterne, der spiller ud, men til gengæld kan nogle af sprinterholdene sætte trumf på og forsøge at sætte nogle af de tungere sprintere ud af billedet.

Arrangørerne har kastet tre stjerner efter den. Den sidste bakke, Guarene, er 2,6 kilometer lang, men stiger ikke desto mindre med 7,1 %. Det er sådan set en halvhård bakke, der venter, men den topper med 15 kilometer til mål. Man bør dog bemærke, at der kommer en lille rampe små 5 kilometer fra målstregen – den er ikke lang eller voldsom, men den kan forstyrre rytmen en anelse.

Opdatering 00:10: Vejret i Canale byder på regn, regn og mere regn. Det kommer til at gøre finalen endnu sværere, og dermed favoriserer det i højere grad puncheurs end sprintere.

Favoritterne

Efter lidt tids betænkningstid går jeg med Peter Sagan (Bora-hansgrohe). Sagan går sandsynligvis efter pointtrøjen i Giro d’Italia, og for at vinde den, behøver han point på etaper som denne. Bakkerne i finalen er perfekte for Bora-holdet til at sætte trumf på, og efter en udmarvende etape, er der få bedre sprintere end Sagan. Kan de kontrollere det, har han gode chancer.

Men jeg kan heller ikke undervurdere Caleb Ewan (Lotto-Soudal), der i Milano-Sanremo besteg Poggio som var det en søndagstur til bageren. Ewan var bedre klatrende end nogensinde før, og der er ingen grund til at tro, at de ben pludselig er væk. Sidder han i finalen og skal spurte om sejren, kan han nemt være den hurtigste rytter, der er tilbage. Jeg var marginaler fra at gøre ham til etapefavoritten. I Milano-Sanremo-form har han bestemt gode chancer, men det kræver også at benene er så gode.

Udfordrerne

De mange bakker i finalen gør, at det kan blive en svær dag at kontrollere. I så fald kan man kigge mod lidt andre ryttertyper, og her springer særligt Diego Ulissi (UAE) i øjnene, skønt Ulissi ikke har vist alverden i år. Han spurtede dog med på et par etaper i Romandiet Rundt kort før Giro d’Italia, så han er klar på en afslutning som den her.

I gamle dage havde det været sikkert som amen i kirken, at Enrico Battaglin (Bardiani) ville køre med om sejren på en etape som den her, men Battaglin er ustabil. Det er slet ikke givet, at han har niveauet længere, for den Battaglin, vi ser nu om dage, er ikke den samme, der vandt to etaper i 2013 og 2014 (og yderligere én mere i 2018). Man må dog ikke undervurdere ham.

Det samme gælder Davide Cimolai (Israel). Cimolai er i fin form og blev nummer ni på anden etape af Giro d’Italia, men hans styrke er i de hårde finaler. Det flade opløb er ikke guf for ham, men bakkerne taler til hans fordel. Han kan nemt blive en af dem, der ser frem til denne etape. Det samme gælder i øvrigt Giacomo Nizzolo (Qhubeka), der om nogen er blevet mere hårdfør med årene.

Outsiderne

Der er et hav af outsidere, der kan gøre det godt. Den åbne finale gør, at ingen kan vide sig sikker i finalen. Faktisk kunne bakkerne passe godt til danske Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick Step), men det er nok begrænset, hvad han kan lave. Han er sandsynligvis bundet til andre opgaver. Derfor er det mere oplagt at kigge mod Patrick Bevin (Israel), der virkede i strålende form i Romandiet Rundt. Han kan lave ballade, særligt i en decimeret gruppe. Det samme kan i øvrigt Alberto Bettiol (EF).

Min joker bliver dog Simone Consonni (Cofidis), der normalt er leadout for Viviani, men som er mere holdbar. Bliver det en decimeret gruppe, der skal spurte om sejren, så får han givetvis lov til at forsøge sig – og så er han hurtig. Måske bliver finalen også for hård for Consonni.

Opdatering 00:10: Vejret i Canale byder på regn, regn og mere regn. Det kommer til at gøre finalen endnu sværere, og dermed favoriserer det i højere grad puncheurs end sprintere. Bemærk at optaktens bud står uændret, men jeg skæver mere mod Sagan end Ewan, mere mod Bettiol end Consonni. Kig efter dem, der klatrer godt og som samtidigt har en god finish.

Vinderbud
Peter Sagan
Bora-hansgrohe
Det her er en etape, som Peter Sagan skal score point på, hvis han vil vinde pointtrøjen i årets Giro d'Italia. Etapen har alle de karakteristika, som Bora og Sagan plejer at være gode til at udnytte.
Podiebud: Caleb Ewan, Patrick Bevin
Outsidere: Diego Ulissi, Enrico Battaglin, Davide Cimolai, Giacomo Nizzolo
Joker: Simone Consonni
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.