Optakt: 3. etape af Tour de France 2021

Sprinterne får endelig deres chance på 3. etape af Tour de France, når etapen går til Pontivy.

Efter et par hektiske dage i Bretagne, bliver det sandsynligvis en anelse roligere på 3. etape. Vi er fortsat i Bretagne, hvilket betyder at dagen ikke er helt flad. Faktisk er den relativt kuperet og med mere end 1.500 meter.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Men sprinterne er sultne, og med en relativt rolig finale, er der næppe nogen chance for at de lader denne mulighed passere. Det bliver en sprinterdag.

Imens kan Mathieu van der Poel nyde den flotte, gule førertrøje. Det er imponerende, hvordan hollænderen kan blive ved, og især efter skuffelsen på 1. etape. Van der Poel angreb første gang de passerede Mûr-de-Bretagne for at vinde de indlagte bonussekunder, og alligevel havde han styrke nok til også at tage sejren til sidst. Imponerende – og fortjent.

Ruten på 3. etape af Tour de France 2021

3. etape

Lorient-Pontivy

3. etape af Tour de France 2021

Længde: 182,9 kilometer

Højdemeter: 1596 meter

Etapetype: Flad

Vi er stadig i Bretagne, så etaperne er naturligvis ikke helt flade. Også 3. etape ser ret kuperet ud, men udfordringerne er til at overse, og med den flade finale i Pontivy, bør sprinterne få deres første reelle chance. Den har de ventet meget tålmodigt på.

Det kræver dog at sprinterholdene er vågne i finalen. De mange små bakker på de sidste 50 kilometer, fungerer glimrende som afsætsramper for sene udbrud. Terrænet i Bretagne er drilsk og lumsk, og det er ikke en etape, der automatisk bare ender i en massespurt. Med mere end 1.500 højdemeter er det klart, at det ikke er en helt traditionel, nem sprinteretape – der skal trods alt kæmpes for det.

Annonce

Jeg vil dog mene, at ruteprofilen snyder en anelse. Etapen ser hårdere ud end den reelt er, og der må ikke være tvivl om at feltet kommer til at være stort, når de rammer målstregen på 3. etape. Spørgsmålet er bare om et udbrud er kørt over stregen før feltet. Det er stadig tidligt i løbet, så sprinterholdene er friske. Var etapen placeret i den sidste uge af løbet, ville jeg i højere grad tro på at et udbrud havde en chance på den her etape.

Det bliver første gang, vi kommer til at se sprinterholdene folde sig helt ud. Det bliver således vores første kig på både leadout-toget men også på topsprinterne. Som bekendt lever en sprinter af momentum, så den første spurt her i Pontivy bliver meget vital.

Favoritterne

Ender det i en spurt som forventet, så peger jeg på Caleb Ewan (Lotto-Soudal). Ewan ankommer til Tour de France med det mest dedikerede leadout-tog, og han ligner på papiret også den hurtigste rytter, og sammenholdt med at han har været hurtigst i de indlagte spurter indtil videre, ja, så giver den vel sig selv.

Ikke?

Statistikken er ikke med ham. Det er sjældent, at Ewan er på toppen i den første spurt. Det samme var tilfældet på årets første Giro-spurt, hvor Merlier vandt. Er der en reel årsag eller er det tilfældigheder? Jeg hælder til det sidste – tilfældigheder.

Jeg forventer, at han er klar. Og jeg forventer, at han vinder etapen.

Han trues mest af Arnaud Demare (Groupama-FDJ), der kommer med et solidt hold omkring franskmanden. Demare er blandt de mest vindende ryttere de seneste par år, men sandheden er også at Groupama-FDJ er gode til at vælge løb til Demare, hvor han ikke nødvendigvis kører mod de stærkeste konkurrenter. Han har dog en hurtighed, der hører til blandt de bedste, og derfor bør han også være blandt favoritterne.

Demare skal levere sit topniveau, ligesom Groupama-FDJ skal levere ham godt i spurten. Han er i min optik en af de få ryttere, der kan matche Ewans fart, så han er bestemt en topkandidat.

Udfordrerne

Jeg vover pelsen og tror på at Wout van Aert (Jumbo-Visma) sprinter med på 3. etape. Det er langt fra sikkert, og dermed er han et wildcard – men hvis han skal sprinte med, skal det så ikke næsten være en etape som den her? Der er en del højdemeter, finalen kan godt være lidt svær – og rivalen Mathieu van der Poel har lige vundet. Den bedste respons ville være en triumf til Wout van Aert. Det vil også hjælpe Jumbo-Visma og van Aert: Så er han ligesom tilfreds og kan fortsætte med at dedikere sig til Primoz Roglic.

Men det ER en usikkerhed om hvorvidt han sprinter eller ej.

The Pocket Rocket er som nævnt min favorit, men The Manx Missile Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) er afgjort med i kampen om sejren. Cavendish har fundet både farten og selvtilliden i denne sæson, hvor han ved flere lejligheder har slået nogle af de øvrige store sprintere i feltet. En Tour-sejr vil dog være noget af en skalp for Cavendish, der for mindre end et år siden lignede en rytter, der var på vej mod en pension. Anført af Michael Mørkøv i leadout-toget har han dog helt afgjort gode chancer, for der er næppe nogen tvivl om at Cavendish vil blive leveret flot i spurten af danskeren.

Peter Sagan (Bora-hansgrohe) kan godt være svær at placere. Han har ikke farten til at vinde efter en almindelig spurt, men til gengæld plejer han at være så skarp i placeringskampen, at han alene på baggrund af ren teknik og styrke kan køre en podieplacering hjem.

Outsiderne

I feltet efter finder man mange interessante ryttere. For eksempel Cees Bol (DSM), der har topniveauet til at vinde etaper her i Touren. Det er en bet at Casper Pedersen røg i asfalten på 1. etape, og det kræver at andre kan steppe op i danskerens potentielle fravær i leadout-toget.

Der er også Mads Pedersen (Trek-Segafredo), som primært holdes nede i min rangering på grund af at han også røg i asfalten på 1. etape. Jeg er i tvivl om hvor han står: før 2. etape gav han dog udtryk for, at han nok skulle være klar til spurten på 3. etape. Men lad os nu se – alternativt kan Trek-Segafredo køre for Jasper Stuyven, der ikke har samme toppotentiale som Mads Pedersen.

Nacer Bouhanni (Arkea) leverer solide resultater, men det er længe siden, at han har haft topfarten til at vinde de helt store etaper. Den finder han nok ikke her, men en podieplacering er ikke umuligt. Jeg tror heller ikke på Andre Greipel (Israel Start-Up Nation) i sidste ende, men det er pudsigt, at også han har fået sig lidt af en genopstandelse samtidigt som rivalen Mark Cavendish.

Der er også sprintere som Sonny Colbrelli (Bahrain), Michael Matthews (Bike Exchange), Christophe Laporte (Cofidis), Bryan Coquard (B&B Hotels) og Danny van Poppel (Intermarché – Wanty). Fælles for dem alle er at deres vinderchance nok er ganske lille. Jeg har nævnt dem i rangeret rækkefølge.

Min joker bliver Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). Hollænderen er fornuftig, men Tim Merlier er under normale omstændigheder holdets hurtigste mand. Han slog dog begge knæ på 1. etape, og jeg har svært ved at se Merlier sprinte med – derfor får Philipsen nok chancen, og han har top5-potentiale.

Vinderbud
Caleb Ewan
Lotto-Soudal
Statistikken er måske imod Caleb Ewan, men australieren er den hurtigste rytter i feltet og bør have et solidt hold omkring sig, selvom Lotto-Soudal er svingende. Han er mit bedste bud på en etapesejr på 3. etape af Tour de France 2021.
Podiebud: Arnaud Demare, Wout van Aert
Outsidere: Mark Cavendish, Peter Sagan, Cees Bol, Mads Pedersen, Nacer Bouhanni, Andre Greipel
Joker: Jasper Philipsen
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Rafika

Jeg tror, Wout van Aert sprinter med. Der ventes dårligt vejr på etapen, og med mange smalle veje og en del højdemeter, så virker det til at være hans dag.

Peter

Hvad med Tim Merlier? Ham har du slet ikke nævnt. Han er vel før Jasper Philipsen i hierarkiet?

Jesper Carstens

Under normale omstændigheder, jo, afgjort foran – jeg TROR han er for forslået. Er han frisk er han top3-sprinter i feltet

Mads Berg

Hvad tror du her til morgen? Merlier eller Phillipsen?

Jesper Carstens

Jeg tror, de kører med Philipsen. Det var også ham, der kørte den indlagte spurt i går. Men på et tidspunkt vender det, når Merlier er klar.

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.