Optakt: 3. etape af UAE Tour 2021

Bjergene dukker op på 3. etape. Faktisk venter der kun ét bjerg, nemlig Jebel Hafeet, der efterhånden er blevet synonym med løbet.

Filippo Ganna tog som ventet etapesejren på 2. etape af UAE Tour, og dermed er enkeltstarten overstået. Nu gælder det i stedet bjerge. Eller rettere: et bjerg.

Der er nemlig kun ét bjerg på 3. etapes konge-etape, men til gengæld er det en halvhård stigning, i al fald her i februar.

Cykelsport - UAE Tour 2021
3. etape
23. februar - 10:15

Der er tale om Jebel Hafeet-stigningen, som blev brugt to gange i 2020, én gang i 2019 og som før det var den primære stigning i Abu Dhabi Tour.

Situationen i UAE Tour gør dog, at vi måske får et lidt særligt løb. For mens Tadej Pogacar, Joao Almeida og Adam Yates kæmper om den samlede triumf, er der et hav af bjergryttere, der smed mere end otte minutter på sidevindsetapen på 1. etape, og som dermed kan køre løbet anderledes. Lad os kigge nærmere på det.

Ruten

Der er ikke meget at skrive om etapen. Det mest af ruten er flad, før de 10,6 kilometer fra målstregen rammer Jebel Hafeet. Her stiger den 6,8 % op til målstregen.

Jebel Hafeet er ikke den sværeste stigning på kalenderen, men vi er meget tidligt inde i sæsonen, og der kan komme nogle udfald. Den flader ud mod toppen.

Hvis man kigger resultatlisterne igennem fra de seneste fem gange, stigningen er blevet brugt som målstigning, så ser man at den skaber tidsforskelle, men som regel matcher de bedste klatrere hinanden. For et år siden ankom Pogacar til stregen sammen med Lutsenko og Yates. I selvsamme løb blev stigningen brugt to dage forinden, hvor Yates godt nok pulviserede konkurrenterne. I 2019 vandt Valverde foran tre andre. I 2018 vandt han spurten mod Miguel Angel Lopez, og i 2017 kom Rui Costa og Ilnur Zakarin til stregen samtidigt.

Favoritterne

Vi kan hurtigt ende med to løb i det her løb. Tadej Pogacar og UAE er ligeglade med etapesejren, og jeg kan ikke forestille mig, at de vil sidde og føre febrilsk efter et udbrud. Faktisk er det vel snarere godt for dem, hvis bonussekunderne kom ud af spil. Deceuninck-Quick Step må tage handsken op i forfølgelsen.

Det betyder at jeg forventer, at de rammer finalestigningen med et kontrolleret forspring til udbruddet – men herfra bliver det spændende. For hvor meget energi vil Quick Step bruge på at hente klatrere som Poels, Buchmann eller Sergio Higuita (EF), hvis de angriber ‘tidligt’ i finalen? I min optik kan det hurtigt ende med at et tidligt angreb på Jebel Hafeet holder til stregen, fordi situationen er sådan, at vi har mange dygtige klatrere, der har smidt otte minutter.

Og her er Higuita én af dem. Jeg havde store forhåbninger til ham forud for løbet, ikke mindst fordi han er en hurtig herre, der kan vinde vitale bonussekunder på stregen. Higuitas chance er således ikke kun et tidligt angreb. Han kan også sagtens være med, hvis det er tæt i finalen, og i en spurt er der ikke mange i det her felt, der vil slå ham.

Hvis det bliver ren klassementskamp, så holder jeg på Tadej Pogacar (UAE). Pogacar var skarp på stigningen for et år siden, men tabte løbet på at Adam Yates kom alle andre i forkøbet. Pogacar kører for UAE-holdet, og de vil meget gerne have en triumf med hjem herfra, og det virker da også til at Pogacar er i skræmmende god form allerede. Jeg forventer, at han moser, hvis det holdes samlet.

Hans værste rival er måske Adam Yates (Ineos). Også fordi han smed en del tid på enkeltstarten, og rivalerne kan således godt give ham lidt snor. Det er ikke usandsynligt, at Pogacar og Almeida kigger lidt på hinanden i finalen – og det kan Yates godt udnytte. Briten er blevet rigtig skarp i de ugelange etapeløb. Netop Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) må man heller ikke afskrive. Portugiseren er ved at sætte en tyk streg under at Giro d’Italia ikke bare var en heldig periode, men derimod et udtryk for hans niveau. Den her stigning passer ham glimrende. Han kan blive farlig.

Som nævnt har mange klatrere smidt en del tid, og her kigger jeg også på Wout Poels, Sepp Kuss og Emanuel Buchmann. Har de formen, skal de forsøge at snyde konkurrenterne her. De bør åbne ballet tidligt på stigningen i min optik – det er deres bedste chance.

Optaktens joker er Alexey Lutsenko (Astana). Han plejer at være kongen af februar, men det er ikke gået glimrene i år. Men alligevel tør jeg ikke udelukke ham helt – for hvad nu hvis…

Vinderbud
Sergio Higuita
EF Pro Cycling
Det kan blive et meget spøjst cykelløb. Jeg går med Sergio Higuita, der kan tillade sig at køre mere aggressivt end de tunge klassementsfavoritter. Han har en hurtig spurt, og vil derfor have en fordel, hvis der kommer samling hen mod målstregen.
Podiebud: Tadej Pogacar, Adam Yates
Outsidere: Joao Almeida, Wout Poels, Sepp Kuss
Joker: Alexey Lutsenko
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.