Optakt: 4. etape af Tirreno-Adriatico 2021

Efter et par fabelagtige dage i det kuperede terræn, skal løbets bedste bjergryttere udkæmpe det helt store slag på Prati di Tivo.

Cykelsporten er fyldt med fænomener i øjeblikket. Og af en eller anden grund er de alle samlet i Tirreno-Adriatico. Efter Wout van Aerts triumf på 1. etape, var det Julian Alaphilippe der var bedst på 2. etape. Og på 3. etape? Ja, den blev jo naturligvis vundet af Mathieu van der Poel, fristes man til at sige.

Cykelsport - Tirreno-Adriatico 2021
4. etape
13. marts - 12:00

På 4. etape kommer de lange stigninger, og det åbner op for at løbets to unge Tour-vindere, Egan Bernal og Tadej Pogacar, for alvor kan stemple ind. Tirreno-Adriatico 2021 kan ende med at havde den vildeste vinderliste, hvis niveauet fortsætter på den her måde.

Ruten

Bjergetapens omdrejningspunkt er Prati di Tivo, der er målstigningen. Forud for målstigningen er der et kuperet terræn, og efter 95 kilometer, står rytterne ved bunden af den første længere stigning, nemlig Passo Capannelle. Med sine 13,8 kilometer er den lang, men med en stigningsprocent på blot 4,5 % er der ikke meget kraft i stigningen.

Dagen skal afgøres på Prati di Tivo, der er 14,6 kilometer lang og stiger med 7,0 % i snit. Stigningen er stejlest i bunden, men generelt er den ganske konstant hele vejen til toppen.

Stigningen blev brugt i 2012, hvor Vincenzo Nibali grundlagde sin triumf i løbet. Han kom ind 16 sekunder foran Roman Kreuziger og Chris Horner. Året efter blev den brugt igen, hvor Chris Froome triumferede, 6 sekunder foran Santambrogio. I begge tilfælde var top10 i mål inden for et minut af hinanden, hvilket vidner om at stigningen er hård, men ikke ekstrem.

Løbsprofilen. Foto: tirrenoadriatico.it

Favoritterne

Prati di Tivo er løbets afgørende stigning. Jeg forventer at se holdene spille maksimalt ud. Det bliver nok UAE Team Emirates og Ineos, der tager teten i finalen. Det bør de gøre med deres mandskaber.

Efter lidt betænkningstid går jeg med Egan Bernal (Ineos). Colombianeren tabte lidt tid på 3. etape, fordi han blev opholdt bag et styrt, men ellers har han lignet en rytter i hopla i et stykke tid. Han har været uhyre offensiv, og hvis han har tænkt sig at forfølge samme plan her, så kan det koste – men det tvivler jeg på. Han venter på Prati di Tivo. Og sandsynligvis venter han på at holdet har spillet ud.

Det skal han gøre, for med både Pavel Sivakov og Geraint Thomas, har de alle muligheder for at isolere nogle af de øvrige ryttere. Særligt Thomas lignede en rytter i hopla forleden, hvor han samlede det hele på 2. etape.

Tiltroen til Egan Bernal var uhørt lav efter 2020-skuffelsen. Måske med rette, for en rygskade kan være en led skade at døje med, men colombianeren har i de første mange løb i 2021 bevist, at han er tilbage i hopla. Faktisk har jeg ikke set ham så tændt og aggressiv siden Androni-dagene. Jeg tror, han sætter en tyk streg under sit niveau på den her etape.

Hvis ikke Bernal, så Tadej Pogacar (UAE). Han er nok det oplagte valg. Sloveneren klatrer fantastisk, og han er i fremragende form. Han er ligeledes pænt hurtig på stregen, hvis flere ryttere matcher hinanden op ad stigningen. Det er i min optik et sandsynligt scenarie.

Pogacar har et skarpt hold, hvor ryttere som Formolo og Majka er usædvanligt stærke hjælpere, når de rammer dagen. De kan hjælpe med at isolere konkurrenterne, men hvor Bernal og Ineos kan bruge Thomas og Sivakov i et taktisk udspil, er det ikke muligt for Pogacar at bruge Formolo og Majka, da de allerede har smidt en del tid.

Det bør blive én af de to. De fleste peger nok på Tadej Pogacar, men jeg vover pelsen og går med Bernal.

Outsiderne

Herefter bliver det tæt. Jeg skruer uret lidt tilbage og går med Nairo Quintana (Arkea). Colombianeren skuffede igen-igen i Touren sidste år, men han var skadesplaget. Før corona-nedlukningen var han flyvende og lignede en rytter, der havde fundet sin anden ungdom.

Han har haft en uheldig optakt, men viste god form i GP Industria & Artigianato, hvor han var stærk på stigningerne. Derfor går jeg med ham, men Quintanas sande form bliver nok afsløret på Prati di Tivo.

Jeg lurer også lidt på Mikel Landa (Bahrain), der så god ud i selvsamme løb, og som var aktiv på 2. etape. Baskeren skal i offensiven, men er nødt til at vente på at de bedste hold har brændt deres hjælpere af. Landa er en stærk klatrer, der sjældent vinder, men som ofte burde gøre det.

Jeg lever i håbet om at det her bliver dagen, hvor baskeren atter kan fejre en triumf.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) er flyvende, og på Mt. Ventoux-stigningen i Tour de la Provence viste han så gode klatreben, at jeg holder øje med ham her. Franskmanden kan jo godt, når han er skarp, og på det her tidspunkt af sæsonen kan jeg godt se ham sidde med hele vejen til toppen. Også blot fordi stigningen “kun” er 7 % i snit.

Han kan sidde med, men det kræver en god dag. Han kan få det svært i superklatrernes ryk.

Er der noget, Wout van Aert (Jumbo-Visma) ikke kan? Han var super skarp på de hårde stigninger i Tour de France, og det har afledt spørgsmålet om hvorvidt han kan køre klassement. Det får han lov til at teste her i Tirreno-Adriatico, og ærlig talt: Han har en chance.

Jeg er dog lidt lunken alligevel. På trods af fantastiske resultater, viste han lidt svaghedstegn i Strade Bianche, og det kan få mig til at tvivle lidt på formen på de længere stigninger. Men hvis nogen kan, så er det vel ham.

En rytter som Simon Yates (Bike Exchange) har også en chance via et udbrud, men han viste også svaghedstegn på 2. etape, hvor benene svigtede til sidst. Han skal i offensiven. Sergio Higuita (EF) virker rigtig stærk, men vinder ikke så meget, som han burde, og han kan næppe bare vente på en spurt. Leder man efter en outsider, så er João Almeida (Deceuninck-Quick Step) måske bedste mand. Portugiseren virker stærk og er opsat på at bevise, at Giro d’Italia-resultatet ikke var en engangsforestilling.

Jakob Fuglsang (Astana) sidder med helt fremme i klassementet, og virker ganske skarp, men han mangler også de famøse sidste procenter, som han har haft i de seneste par sæsoner. Jeg vil dog blive overrasket, hvis han ikke forsøger. Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) vil givetvis også forsøge, men ham har jeg ikke megen fidus til. Romain Bardet (DSM) er også en fræk joker, men ingen ved vel reelt hvor han står.

Et udbrud har en chance, afgjort. Den er lille. Mange ryttere kan ende i udbruddet, men hold eventuelt øje med Simon Pellaud (Androni), der er rigtig skarp til at ramme udbruddet, og som er en ganske habil klatrer.

Vinderbud
Egan Bernal
Ineos
Egan Bernal har set knivskarp ud i de seneste par løb. Colombianerens omdømme har lidt nogle få knæk efter Tour-skuffelsen i 2020, men stille og roligt er han ved at sætte en tyk streg under, at han er tilbage til fordums styrke.
Podiebud: Tadej Pogacar, Nairo Quintana
Outsidere: Mikel Landa, Julian Alaphilippe, Wout van Aert
Joker: Simon Pellaud
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.