Optakt: 6. etape af Tour de France 2021

Kan Mark Cavendish tage sin 32. sejr i Tour de France eller bliver de en af de øvrige sprintere, der vinder 6. etape af Tour de France?

Efter onsdagens enkeltstart skal rytterne på 6. etape ud på en 160 kilometer etape fra Tours til Châteauroux. Det er en etape, der sandsynligvis ender i en massespurt.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Men som vi så på 4. etape kan selv de flade etaper gå galt. Her var der kørt et ganske uskyldigt to-mands udbrud afsted, men Brent van Moer satte igen en tyk streg under, at han er blandt feltets allerstærkeste ryttere i et udbrud.

Ruten – 6. etape af Tour de France 2021

6. etape

Tours-Châteauroux

6. etape

Længde: 160,6 kilometer

Højdemeter: 928 meter

Etapetype: Flad

Dagen efter enkeltstarten får klassementsrytterne en halv hviledag, når 6. etape på papiret ligner en massespurt. Etapen, der starter i Tours og slutter i Châteauroux små 160 kilometer senere indeholder under 1.000 højdemeter, og der er således ikke nogle forhindringer, der skulle skabe splittelser i feltet.

Sidevinden burde heller ikke være et stort tema på denne etape, om end det er farligt at afskrive det 100 %. Til gengæld bliver der nok rig mulighed for at opleve de mange flotte slotte, der findes på strækningen – det kan vel også noget.

Annonce

Alt skal selvfølgelig ikke være voldsomt nervepirrende hele tiden.

Og hvis der er noget, vi har lært af sporten de seneste par år, så er det at intet er afgjort på forhånd. Jeg vil dog i det her tilfælde vurdere, at der er 99 % sandsynlighed for at etapen ender i en massespurt.

I finalen er der et skarpt sving før rytterne er på et langt, lige opløb, hvor der bør være rig mulighed for at skrue farten i vejret.

Favoritterne

Den er ikke helt nem, men efter sejren på 4. etape går jeg med Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step). Sprintere med momentum er lidt hurtigere end ellers. Det er mit mantra, og det står jeg ved. Jeg tror, det gælder i højere grad for Cavendish end så mange andre. Der er ingen tvivl om at Cavendish er en rytter, der i høj grad brillerer på sin mentale styrke.

Dertil skal man ikke glemme, at Cavendish slog dem alle forleden. Han har en ret fin fart. Og så har han Michael Mørkøv, der er blandt verdens bedste leadoutryttere. Deres samarbejde er fortsat nyt, og ja, der vil komme dage, hvor det ikke går fremragende, men på de fleste dage vil Mørkøv levere Cavendish i perfekt position.

Cavendish med medvind og i perfekt position? Han bliver svær at slå.

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) er måske den hurtigste rytter, der er tilbage i Tour de France-feltet. Belgieren har vundet én etape i Giro d’Italia, og han vandt også 3. etape af Tour de France. Hvis Alpecin-Fenix kører for Merlier, så kan han nemt vinde, særligt hvis Philipsen leverer ham som han gjorde på 3. etape.

Det er bare ikke givet, at holdet kører for Tim Merlier. Holdet kører rotation, og måske vælger de at satse på Philipsen. Ligeledes er det ikke givet, at de kan lave samme leadout, som de gjorde på 3. etape: Philipsen er jo ikke normalt leadout-rytter. Merlier er dog en af de få ryttere, der kan overhale Cavendish, hvis han starter spurten bag ham.

Udfordrerne

Jeg har svært ved at regne Arnaud Demare (Groupama-FDJ) som en decideret favorit. Demare er egentligt relativt hurtig, men han har været svag i placeringskampen i årets løb. Han mangler de loyale hjælpere i form af Konovalovas og Sinkeldam. Til gengæld har han stadig Guarnieri, der er skarp i selve leadout-spurten, så kan han holde italienerens hjul, har han pæne chancer.

Franske Nacer Bouhanni (Arkea) har været den mest stabile sprinter i de to første spurter, men det er ikke givet, at han kan fortsætte den trend – det kan han nok ikke. Til gengæld har han bevist, at han er fint kørende og at han har en fin fart. Jeg tror, sejren bliver svær, men en ny top3-placering er bestemt mulig.

Hvis Alpecin-Fenix kører for Jasper Philipsen, så skal han længere frem på listen. Når jeg kalder Bouhanni for den mest stabile sprinter, så er det kun delvist sandt: Philipsen har ligesom Bouhanni hentet en anden- og en tredjeplads på de to første spurter. Det svækker dog utvivlsomt hans chancer, hvis han skal køre leadout for Merlier. Kører de efter et rent rotationsprincip, ja, så er det Merliers tur til at spurte.

DSM sætter sin lid til Cees Bol og hollænderen er hurtig. Til gengæld er han meget svingende, og man ved aldrig helt hvilken udgave af ham man får. På sine bedste dage er Cees Bol så hurtig, at han kan vinde, ligesom DSM-holdet kan lave en god leadout, men de mangler at vise det i årets løb.

Danske Mads Pedersen (Trek-Segafredo) har også toppotentiale, og jeg siger det igen: Han har én af verdens stærkeste leadout-ryttere i form af Jasper Stuyven. Det er ikke så tit, at Stuyven kaster sig ud i leadout-rollen, men han har kvaliteten til at måle sig med Mørkøv. Han mangler bare erfaringen. Pedersen har poweren til at køre en topspurt, men indtil videre har han manglet det sidste.

Outsiderne

Herefter følger en række solide sprintere, der kan drømme om en podieplacering, men som jeg virkelig har svært ved at se vinde.

Det drejer sig blandt andre om solide Peter Sagan (Bora-hansgrohe), der ikke er den hurtigste, men som er stærk i placeringskampen og som på den baggrund kan opnå en fin placering. Men vinde? Nej, den tid er vist forbi.

Det er nok heller ikke på den her etape, at Michael Matthews (Bora-hansgrohe) løber af med sejren. Matthews er bedst på de hårde ruter, gerne med et hårdt opløb. Til gengæld har han nok stadig grønne drømme, og han er derfor nødt til at holde sig til i spurten. Det samme gør sig gældende for Sonny Colbrelli (Bahrain), som dog allerede er et stykke efter i pointklassementet, og det var jo nok i virkeligheden her i starten, at han havde en fordel. Måske begynder han at fokusere lidt mindre på de flade afslutninger.

Christophe Laporte (Cofidis) er heller ikke den hurtigste sprinter, men han har afgjort muligheder for en top10-placering. Franskmanden er uhyre stærk, men er efterhånden klart stærkest på hårde etaper. Det her er ikke hans type.

Der er uhyrt mange sprintere med i årets løb. Min joker kunne være Max Walscheid (Qhubeka), der næppe kommer i nærheden af hverken sejren eller podiet. Min joker bliver Jasper de Buyst (Lotto-Soudal). Jeg er ikke helt overbevist om at han sprinter med, men gør han, kan han køre top10 hjem.

Vinderbud
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick Step
Med momentum i ryggen kan Mark Cavendish blive svær at stoppe. Briten har sat sigtekornet efter flere sejre, og den første mulighed byder sig allerede til nu. Anført af Mørkøv bør han være blandt de fornemmeste favoritter til sejren.
Podiebud: Tim Merlier, Arnaud Demare
Outsidere: Nacer Bouhanni, Jasper Philipsen, Cees Bol, Mads Pedersen, Peter Sagan, Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Christophe Laporte
Joker: Jasper de Buyst
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.