Optakt: 7. etape af Tour de France 2021

Tourens længste etape i 2021 byder på næsten 250 kilometers kørsel fra Vierzon til Le Creusot.

7. etape af Tour de France 2021 er den længste etape, der er blevet kørt i Tourens seneste 20 år. Med næsten 250 kilometer er det et lille gensyn med tidligere tiders mange maratonetaper.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

En lang etape har naturligvis sin berettigelse. Der sker noget med rytternes ben, når de passerer de 200 kilometer. Det er dog ikke en dag, rytterne ser specielt meget frem til, og mon ikke der også er lidt arrig mumlen rundt omkring i krogene.

Ruten – 7. etape af Tour de France 2021

7. etape

Vierzon-La Creusot

7. etape af Tour de France 2021

Længde: 249,1 kilometer

Højdemeter: 3.108 meter

Etapetype: Kuperet

Det bliver næsten barbarisk på 7. etape af Tour de France 2021.

Med 249,1 kilometer er det løbets suverænt længste etape i årets løb. Etaper, der nærmer sig 250 kilometer, er efterhånden blevet et særsyn i moderne cykelsport. Det går sandsynligvis for langsomt og er for kedeligt for den almene seer.

Men det er en del af sporten og har altid været det. Jeg kan dog kun forestille mig, at der kommer et par lunkne rytterkommentarer ved etapestarten, for der er næppe mange, der ser frem til at køre 249,1 kilometer i et langt og hårdt etapeløb som Tour de France.

Det er den længste etape i 21 år i Tour de France-regi.

De første 150 kilometer foregår i et relativt fladt terræn. På de sidste 100 kilometer bliver tingene meget mere kuperet. I alt er der mere end 3.000 højdemeter på etapen, og det betyder, at selvom nogle af de afsluttende stigninger i sig selv ikke er hårde, kommer de til at gøre ondt.

Annonce

Se blot på Milano-Sanremo, hvor hverken Cipressa eller Poggio i sig selv er en hård stigning, men hvor de tilsammen udgør en springfarlig finale, fordi rytterne har kørt næsten 300 kilometer. Det er det samme, der bliver tilfældet her: de tre afsluttende bakker kan blive markant hårdere, fordi rytterne har 200 kilometer i benene.

Først kommer Côte de la Croixla Libération, der over 4,6 kilometer stiger med 5,3 %. Den efterfølges umiddelbart af Signal d’Uchon med 5,7 kilometer og 5,7 %, inden dagens sidste stigning er Côte de la Gourloye (2,4 km – 5,3 %). Det er som nævnt ikke de hårdeste procenter, men jeg garanterer, at de kommer til at trække tænder ud.

Det hele afhænger dog af hvordan der køres. Det er nemt at forestille sig, at et udbrud sejler hjem langt foran feltet, mens feltet stille og roligt triller over stregen. Det er en mulighed, men det afhænger nok af hvordan situationen ser ud i klassementet, og hvem der har den gule førertrøje.

Favoritten

Sandheden er nok at hele feltet vil i udbrud på 7. etape. Det må forventes at være mest sandsynligt at udbruddet holder hjem, fordi ingen hold virkelig har interesse i at jagte i 249 kilometer. Det kan dog blive konsekvensen, hvis det rigtige udbrud aldrig kommer afsted.

Jeg tror på udbruddet, men jeg tror også, at favoritten er Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Hollænderen er ikke klassementsrytter, så han er kun interesseret i at vinde etaper og holde den gule førertrøje. Og for Alpecin-Fenix betyder den gule trøje alverden. Så de vil gerne beholde den, men orker de at føre an i 250 kilometer? Næppe. De vil meget gerne have Mathieu van der Poel i udbrud.

Det kan godt ske, at hans rivaler som Wout van Aert og Julian Alaphilippe ikke ønsker at se det tredje fænomen vinde yderligere tid, og ingen af de to sidstnævnte får lov at køre væk i et udbrud. Dertil er de for farlige. Men hvis Mathieu van der Poel får lov til at køre væk, så er finalen som skræddersyet til ham. Han er min favorit.

Langskud

Herefter er der tale om langskud. Som nævnt vil noget nær hele feltet nok gerne afsted, så det bliver et stort lotteri. Det kan blive frygteligt de første 100 kilometer før et udbrud er etableret. Alligevel går jeg med et par af de ryttere, som jeg ved er i god form.

Jeg har et godt øje til danskerne.

Michael Valgren (EF) er ét bud. Valgren er absolut i fin form, han er snu i finaler som den, der venter på 7. etape, og han er god på bakkerne. Sidder han med i udbruddet, er han en af dem, jeg stoler mest på de sidste 40 kilometer, særligt i et taktisk spil. Han viser kvaliteterne for sjældent, men han er dygtig. De fleste vil nok snarere pege på holdkammeraten Magnus Cort (EF), og sandheden er da også, at det bedste ville være, hvis de kunne få begge mand afsted – så ville EF blive meget svære at slå. Cort er flyvende på stigninger, og vi kender alle hans fart på stregen. Kan Valgren kontrollere tingene for Cort, så kan det meget vel ende med en dansk triumf.

Det kan også blive en spansk triumf. Omar Fraile (Astana) er i fin form og er også skarp i en finale som denne. Særligt hvis han får en holdkammerat med, som fx Alex Aranburu, der med sin fart også er uhyre farlig på en etape som den her. Jeg kan sagtens se en spansk sejr på etapen.

Som nævnt har jeg stor tro på danskerne. Jeg har allerede nævnt to af slagsen, og vi har to yderligere ryttere med gode chancer: Den ene er Søren Kragh Andersen (DSM), der efter to sejre i 2020 nok er en meget markeret mand. Det er ellers lige sådan en finale, der ville være god for ham. Kommer han afsted, og gerne med et par landsmænd, så kan jeg sagtens se ham tage sin tredje triumf.

Og så er der Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step), der åbenlyst går efter den gule trøje. Måske er han for tæt på klassementet, men hvis Alpecin-Fenix er ved at løbe tør for folk, kan Asgreen snige sig afsted, og så ved vi, at han er en motor. Hvis Mathieu van der Poel kapitulerer og opgiver den gule trøje, tror jeg der er fornuftige chancer for at Asgreen overtager den. Men jeg har virkelig også klaphatten på i dag.

Det er også en etape, hvor jeg kigger lidt på Matej Mohoric (Bahrain). Bahrain er begyndt at vinde overalt, så hvorfor ikke også i Tour de France? Mohoric er god til finaler som den her, og han er skarp til at ramme udbruddet, så det kan nemt blive en slovensk triumf.

Ja, det kan også blive formstærke Ivan Garcia Cortina (Movistar). Det spanske hold vil nok gerne vinde holdkonkurrencen, og hvis et udbrud holder hjem, skal de gerne være repræsenteret med 1-2 mand. Ivan Garcia Cortina er bedste bud på en vinder hos dem.

Min joker bliver Quentin Pacher (B&B Hotels). Han har svært ved at vinde, men han plejer at være skarp til at ramme det endelige udbrud, og dermed kan alt ske for franskmanden, der bliver bedre og bedre for hvert år. Jeg holder øje med ham.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.