Optakt: 8. etape af Tour de France 2021

Weekenden markerer indledningen til stigningerne. Nu starter Tour de France for alvor, og allerede på lørdagens etape kan det blive vildt.

Fredagens 7. etape af Tour de France kommer nok til at give mange ryttere mareridt i mange dage fremover, men desværre kan de ikke hvile sig længe efter maratonetapen: 8. etape bliver også en hård etape, når rytterne skal til Le Grand-Bornand.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Her kommer Tourens første bjerge. Hele tre gange skal de over en kategori 1-stigning, og alle tre gange falder stigningen i finalen. Det bliver en hård dag, hvor vi kan forvente at se konkurrenterne forsøge at isolere Tadej Pogacar tidligst muligt.

Rute – 8. etape af Tour de France 2021

8. etape

Oyonnax-Le Grand-Bornand

8. etape af Tour de France 2021

Længde: 150,8 kilometer

Højdemeter: 3.559 meter

Etapetype: Bjerg

På 8. etape kom de endelig – bjergene. De har været længe ventet i årets Tour de France, men fra nu af skal rytterne være klar på strabadserne i bjergene.

Løbets første bjergetape går til Le Grand-Bornand, og det er en etapeafslutning, som cykelfanen efterhånden kender. Tilbage i 2009 var det her Fränk Schleck sejrede efter at han var kørt væk sammen med bror Andy og rivalen Alberto Contador. I 2018 var afslutningen så med igen, denne gang var det Julian Alaphilippe der sejrede fra et udbrud, mens favoritterne alle var relativt samlet på målstregen.

Begge gange var finalen den samme som denne: Først skulle Col de Romme passeres, dernæst Col de la Colombiere.

Lidt anderledes er årets finale dog: Før Col de Romme starter, skal rytterne over Côte de Mont-Saxonnex (5,7 km – 8,3 %). Det er en ny stigning på denne afslutning, og selvom den i sig selv ikke er speciel, så kommer den til at gøre finalen hårdere end normalt.

Annonce

Efter Côte de Mont-Saxonnex venter Col de Romme (8,8 km – 8,9 %). Det er en hård stigning, men her afhænger tingene af hvordan feltet kører på stigningen. Fra toppen af den er der kun 5 kilometer, før rytterne står ved foden af Col de la Colombiere (7,5 km – 8,5 %). Fra toppen af stigningen er der 14,7 kilometers nedkørsel inden målstregen venter.

Det er en etape, hvor et udbrud bør have de bedste chancer. Tendensen i 2021 har været, at udbrud har kørt om mange af sejrene på en etape som denne, mens favoritterne kører sit eget løb bagved. Måske kan tilføjelsen af Côte de Mont-Saxonnex gøre, at der ikke er samme passivitet i favoritgruppen, som der var i 2018, men risikoen ved etaper, der slutter med en nedkørsel, er ofte at der er samling blandt de bedste.

Favoritterne

Den helt store diskussion er om hvorvidt etapen ender med en udbrudstriumf eller om favoritterne kører om sejren. Jeg hælder til det sidste, men jeg anerkender gerne at sandsynligheden for at udbruddet holder hjem er stor. Udbrudskandidaterne er mange. Dem vil jeg gennemgå senere.

Jeg tror på favoritterne af to årsager. Den ene er at Tadej Pogacar er ung og sulten – han vil vinde så meget som muligt. Derfor har han tre sejre i både Vuelta 2019 og Tour 2020. Den anden årsag er at Ineos har brug for at sætte et hårdt tempo for at isolere netop Pogacar. Det kan koste udbruddet livet.

Mit bud er dog at Tadej Pogacar (UAE) vinder. Pogacar er feltets bedste på stigningerne, og hvis han får muligheden for at nuppe endnu en etapesejr, så gør han det. Han er ung og sulten, og hidtil har han vist interesse i at vinde alt, han kommer i nærheden af.

Jeg tror ikke, at UAE-holdet kommer til at føre alverden for at samle det. Jeg forventer dog at Ineos vil forsøge at isolere Pogacar så tidligt som muligt, for selvom Pogacar på papiret har stærke folk, så kan han isoleres – og det er givetvis konkurrenternes største mulighed.

Hvis der er en, der kan true ham, så er det Richard Carapaz (Ineos). Rytteren fra Ecuador var uhyre aggressiv på 7. etape, men fik til sidst ikke meget ud af det, fordi Movistar gjorde alt for at lukke ham ned. Det får de lidt sværere ved at gøre på stigningerne på 8. etape. Carapaz virker til at være feltets næstbedste klatrer tæt på niveau med Pogacar. Hvis Geraint Thomas er fint kørende, har Ineos fordelen af at have to klassementsfolk, men jeg tror desværre, at briten falder tidligt fra på 8. etape.

Outsiderne

Jeg tror som sagt mest på en klassementskamp. Vi kan risikere at der er status quo tæt på toppen, og det åbner døren for en rytter som Julian Alaphilippe, der tidligere har vundet på den her afslutning. Dengang skete det fra et udbrud, men hvis han skal vinde denne gang, skal han gøre det på nedkørslen. Han er en dygtig nedkører, og hverken Pogacar eller Carapaz går i panik, hvis han rykker afsted og nupper ti sekunder.

Hvis Pogacar og Carapaz er de to bedste klatrere i løbet, så er Miguel Angel Lopez (Movistar) givetvis den tredjestærkeste klatrer. Colombianeren har ligeledes fordelen af at han ikke er aktuel i klassementet, eftersom han allerede har smidt en del tid. Hvis han rykker på det stejle stykke på Col de la Colombiere, hvem vil så død og pine lukke ham?

Eller hvad med Lopez’ holdkammerat, Enric Mas (Movistar)? Mas er ikke en stor vinder, og han er ikke specielt eksplosiv. Til gengæld er han ganske solid på lange stigninger, og dieselmotoren burde passe ham på både Col de Romme og Col de la Colombiere. Movistar kan sidde i overtal i finalen, og det skal han forsøge at udnytte.

Jeg skæver også lidt mod Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) der har gang i en jubelsæson. Kan han virkelig bære en rolle som kaptajn? Det skal blive spændende at se, men the sky is the limit for danskeren. Franske David Gaudu (Groupama-FDJ) virker også lovende – skal det her blive året, hvor det helt store gennembrud kommer?

Når jeg siger, at det er et stærkt udbrudsfelt, så tænker jeg på følgende ryttere:

Michael Woods, Dan Martin, Nairo Quintana, Guillaume Martin, Jakob Fuglsang, Simon Yates, Pello Bilbao, Ion Izagirre, Alejandro Valverde, Ben O’Connor, Mattia Cattaneo, Sepp Kuss, Warren Barguil, Dylan Teuns, Wout Poels, Emmanuel Buchmann, Neilson Powless, Esteban Chaves – for blot at nævne nogle stykker. Der er et hav af klatrestærke folk, der allerede er ude af klassementet. Sidder en stor del af de ovennævnte ryttere i udbrud, så kan det blive svært at hente dem. Jeg holder dem i nogenlunde denne rækkefølge – i al fald indtil vi for alvor har vurderet formhierarkiet i blandt dem.

Vinderbud
Tadej Pogacar
UAE Team Emirates
Et udbrud kan meget vel vinde etapen, men jeg hælder til at det bliver en favoritkamp, og så vinder Tadej Pogacar. Pogacar er en aggressiv rytter, der ønsker at vinde så meget som muligt, og jeg kunne sagtens forestille mig, at han ønskede at sætte alle konkurrenterne på plads på denne etape.
Podiebud: Richard Carpaz, Julian Alaphilippe
Outsidere: Miguel Angel Lopez, Enric Mas, Jonas Vingegaard, David Gaudu, Michael Woods (udbrud), Dan Martin (udbrud), Nairo Quintana (udbrud)
Joker: Neilson Powless
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.