Optakt: 9. etape af Giro d’Italia 2021

Et udbrud sejrede på 8. etape af Giro d'Italia. Det kan de meget vel gøre igen på 9. etape, der er Appenninernes kongeetape.

Et udbrud sejrede akkurat som spået på 8. etape. Desværre indeholdt udbruddet ikke nogle af de nævnte navne fra gårsdagens optakt.

Cykelsport - Giro d'Italia 2021
9. etape
16. maj - 12:00

Der var nemlig vild kamp om at komme med i udbruddet, og selvom flere af de nævnte ryttere forsøgte flere gange at komme med, endte det med nogle helt andre navne. Sådan kan det gå.

Ruten

Vurdering: ****

Det er Appenninernes konge-etape der venter på 9. etape af Giro d’Italia 2021. Med fire stjerner er det den hårdeste etape i området, og et blik på ruteprofilen afslører også hvorfor den har fået fire stjerner: det er en modbydeligt hård rute.

Der er lange stigninger hele dagen. I finalen kommer der også grusstykker, mens finalen også foregår på en stigning: Campo Felice. Det er nok her, dagen for alvor bliver afgjort.

Det er de to sidste, jeg har fokus på, startende med Ovindoli-stigningen.

Ovindoli er en lang stigning på 12,4 kilometer. Med 5,1 % i snit er det klart, at det ikke er her, vi finder den næste Giro d’Italia-vinder. Det gør vi heller ikke på Campo Felice, der ellers har en relativt skrap afslutning.

Stigningen strækker sig over 6 kilometer, men et hurtigt kig på profilen viser også, at de første fire kilometer ikke er specielt relevante. På de sidste par kilometer stiger den med 8,2 % i snit, og jeg har svært ved at se favoritterne spille ud før her.

Favoritten

Jeg er meget i tvivl på denne etape. Egentligt ville jeg normalt kalde det her for en udbrudsetape, men det er også en oplagt etape for Ineos til at presse tempoet hele dagen for at ryste træet – for at se, hvilke rivaler, der i sidste ende ikke har udholdenheden til at være med.

Af den årsag hælder jeg alligevel lidt til en klassementskamp. Og så er min favorit Egan Bernal (Ineos), der har set stærkest ud indtil videre. Den skrappe finale vil passe ham ganske glimrende, akkurat som de har gjort ved alle de tidligere lejligheder i løbet. Hvis favoritterne holder det samlet, så vinder Egan Bernal etapen. Det er i al fald mit bud.

Udfordrerne

Ud fra samme tese om at favoritterne kommer til at køre om sejren, så skæver jeg også til Dan Martin (Israel), der indtil videre ikke har haft nogen slinger i valsen. På den her etape kan han blive serveret i finalen til en finale, der handler om acceleration på korte stigninger – guf for ireren. Det er dog også klart, at selvom han elsker sådanne afslutninger, så er han lige et lille niveau under Bernal og co.

I samme åndedrag må man nævne Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), der indtil videre ikke har vist mange svaghedstegn, samt Aleksandr Vlasov (Astana), der godt nok lider lidt i de indledende ryk, men som regel kommer tilbage. Alle kan de sejre i en klassementskamp.

Det er dog klart, at et udbrud har særdeles gode chancer. Dagen går op og ned hele tiden, hvilket betyder at der er mange chancer for at stikke af.

Outsiderne

Holder udbruddet hjem, kigger jeg mod Bauke Mollema (Trek-Segafredo) og Ruben Guerreiro (EF). Begge ryttere har en kaptajn, de skal passe på, men samtidigt har de også tidligere vist, at de kan få lov til at stikke afsted. Det hele forudsætter at de får lov til at komme afsted uden at brænde alle tændstikkerne af, men hvis det sker, så er de gode bud.

I den forbindelse kan man også nævnte Gino Mäder (Bahrain), der allerede har vundet én etape i årets løb, Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), der har været bemærkelsesværdig stille indtil videre samt Clement Champoussin (Ag2r), der måske ikke er helt så formstærk til det her løb, som han burde – men hvis formen er der, så kan han nemt slå til.

Min joker bliver Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal). Han har i glimt vist prøver på sit talent, men belgieren mangler at finde stabiliteten. Han er på jagt efter en etapesejr, og den her etape kunne være et godt bud på en af slagsen.

Vinderbud
Egan Bernal
Ineos
Tror man på klassementssejr? Det er ikke givet, men jeg hælder faktisk lidt i den retning, fordi jeg tror, Ineos vil forsøge at gøre dagen hårdest mulig. Egan Bernal virker flyvende, og har set skarpest ud på skrappe afslutninger som denne, så jeg tror, han henter løbets første triumf på 9. etape.
Podiebud: Dan Martin, Remco Evenepoel
Outsidere: Aleksandr Vlasov, Bauke Mollema (udbrud), Ruben Guerreiro (udbrud)
Joker: Harm Vanhoucke (udbrud)
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.