Optakt: 9. etape af Tour de France 2021

Der er én etape tilbage før Tourens første hviledag venter. Men først skal rytterne igennem en hård etape med mål på toppen af Tignes-stigningen.

Tadej Pogacar var i en klasse for sig. Han var niveauer over alle konkurrenterne, og han endte med at tage mere end tre minutter ned til de nærmeste klassementsrivaler.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Det var en magtdemonstration. Hvis løbet kun afgøres på ren styrke, så er Touren blevet afgjort. Det er dog ikke tilfældet – der er andre faktorer i spil, og dermed er døren alligevel lidt på klem for rivalerne. Men de skal være klar til at åbne døren og udnytte mulighederne hver gang – og det kræver, at man tør tabe en pæn placering.

Ruten – 9. etape af Tour de France 2021

9. etape

Cluses-Tignes

9. etape af Tour de France 2021

Længde: 144,9 kilometer

Højdemeter: 4.605 meter

Etapetype: Kuperet

9. etape af Tour de France 2021 er sidste etape inden løbets første hviledag. Og akkurat ligesom på 8. etape, er det en dag, der skal klares i bjergene.

Turen går nemlig til Tignes, der er blevet brugt før i Tour de France-regi. Tilbage i 2007 var det her, Michael Rasmussen lavede sit store togt og kunne iklæde sig løbets førertrøje, som han beholdt helt frem til Rasmussens ekskludering fra løbet. Stigningen skulle så bruges igen i 2019, men det endte med at blive kaosetapen, der blev afkortet imens rytterne kørte – og det var her, Egan Bernal lavede sit vindende angreb og (måske) var på vej mod en etapesejr.

Nu er den så tilbage på denne korte etape. Rytterne skal over en række stigninger, men det er nok primært Col du Pré (12,6 km – 7,7 %) og Cormet de Roselend (5,7 km – 6,5 %) der bliver væsentlige før finalen. De starter cirka halvvejs på etapen og slutter først, når der er omtrent 30 kilometer tilbage af dagen.

Annonce

Herefter er al fokus på Tignes-stigningen, der måler 21 kilometer og stiger med 5,6 %. Det er ikke en skræmmende stigningsprocent, men længden kommer til at trække tænder ud, ligesom et blik på stigningsprofilen også afslører, at der er steder, hvor den flader ud.

De sidste otte kilometer af stigningen stiger i snit med 6,9 %, så selvom det ikke er vanvittigt hårdt, kan der laves små tidsforskelle her, ikke mindst fordi stigningens længde sidder i benene.

Kandidaterne

Det virker omsonst at omtale nogle ryttere som deciderede favoritter. Jeg har dog naturligvis nogle ryttere jeg tror mere på.

Jeg har en stor tro på Lucas Hamilton (Bike Exchange). En del større end mange andre, fornemmer jeg. Men Lucas Hamilton har været fremragende igennem hele sæsonen: Han blev nummer fire i Paris-Nice, nummer fire på konge-etapen i Romandiet Rundt og nummer fire på den ene bjergetape i Schweiz Rundt. For et år siden vandt han en etape i Tirreno-Adriatico.

Det er selvfølgelig et skridt op til at vinde en etapesejr her. Hamilton har været noget rusten i begyndelsen af løbet, men jeg har store forventninger til Hamilton. Han er mit bud på en etapevinder på 9. etape til Tignes.

Der er store navne, der presser Hamilton. Jeg overvejede længe at pege på Miguel Angel Lopez (Movistar), der er røget ud af klassementet, og dermed har friheden til at vinde etaper. Går han ligeledes efter bjergtrøjen, så skal han ud over stepperne på denne etape. Her er der nemlig 50 point at køre om. Colombianeren er blandt verdens bedste bjergryttere på dagen, men på 8. etape ramte han ikke dagen – og Tignes-stigningen risikerer at blive for let for Lopez.

Der er også Jakob Fuglsang (Astana), der endelig smed tid. Danskeren er jo åbenlyst i solid form, ellers havde han ikke været så langt fremme i klassementet frem til 8. etape. Fuglsang skal ud over stepperne og ud i et udbrud, hvis han vil vinde etapen. Jeg vil mene, at den lange stigning på 21 kilometer passer dieselmotoren glimrende. Kan han vinde? Ja – men han skal helst til stregen alene.

Michael Woods (Israel Start-Up Nation) var tæt på, men blev til sidst overgået af Teuns og siden hentet af Pogacar og Izagirre. Jeg er egentligt lidt tilbageholden med at gå med ryttere, der var i offensiven på 8. etape, men Woods virker særdeles velkørende. Han kan gøre det igen.

Det her er også en etape, hvor Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) skal i offensiven. Han kan eventuelt køre afsted med holdkammeraten Patrick Konrad, der virker velkørende efter en meget uheldig start. Jeg tror, Bora kan lave ballade på den her etape.

Der er også Ag2r-rytteren Ben O’Connor (Ag2r), der har været flyvende det meste af året. Han sad med klassementsrytterne hjem og er “kun” 8 minutter efter Pogacar i den gule trøje, men han bør kunne få fri snor til at stikke afsted. Hvis han sidder i det endelige gennembrud, så kan han vinde.

Andre ryttere: Esteban Chaves, Nairo Quintana, Simon Yates, Pello Bilbao, Sergio Higuita, Bauke Mollema, Richie Porte, Pierre Latour og mange flere. Min joker bliver Valentin Madouas (Groupama-FDJ) er en dygtig allrounder. Det virker til at han mangler lidt i bjergene i øjeblikket, men i normal form bør han kunne være med i et udbrud på en etape som den her.

Vinderbud
Lucas Hamilton
Bike Exchange
Det er et langskud, jep, men jeg går med Lucas Hamilton. Lucas Hamilton har kørt flot hele året, men han har ikke haft tur i den i starten af Tour de France. Han virker til at blive bedre og bedre, og jeg håber han kan ramme udbruddet på 9. etape.
Podiebud: Miguel Angel Lopez, Jakob Fuglsang
Outsidere: Michael Woods, Emanuel Buchmann, Patrick Konrad, Ben O'Connor
Joker: Valentin Madouas
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anders Malmros

Lucas Hamilton forsøgte, men Ben O’Connor var ekstrem. WOW! Hvad kan han få ud af løbet?

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.