Optakt: Amstel Gold Race 2021

Den første af de tre store Ardennerklassikere står for døren når Amstel Gold Race, efter aflysningen i 2020, skal have føjet endnu et navn til listen af vindere. Desværre for de hollandske værter bliver det uden den cykelglade nations største stjerne, den forsvarende vinder Mathieu van der Poel.

Cykelkalenderen byder på et hav af store endagsløb og klassikere, og søndag er det så tid til Hollands største af slagsen, Amstel Gold Race. Løbet blev første gang kørt i 1966 og dermed er Amstel Gold Race historisk set en af de nyere klassikere, men med en vinderliste der efter få år på bagen talte Eddy Merckx, Freddy Martens og den nationale helt, Jan Ras, blev det hurtig prestigefyldt, at kunne skrive Amstel Gold Race på sin palmares.

Amstel Gold Race markerer starten på Ardennerklassikerne, og kickstarter søndag en kort og hektisk periode, hvor turen også går videre til Belgien, hvor Fleche Wallone og Liege – Bastogne – Liege løber af stablen. De små kringlede veje og de stejle små stigninger der kendetegner Amstel, medfører altid en god portion akkumuleret højdemeter, og de mange positionskampe der dagen igennem skal kæmpes, er kun med til at gøre løbet endnu hårdere. Ofte skal man også kigge mod andre ryttertyper end i brostensløbene når man skal udpege favoritterne, men efterhånden er feltets stærkeste rytter så komplette, at det i sidste ende er mange af de samme navne der går igen.

Amstel Gold Race har tidligere givet os danskere anledning til at kippe med Dannebrog. I 1997 vandt Bjarne Riis en flot solosejr i silende regn, Iført netop Dannebrog, overvandt Riis en defekt som kortvarigt kostede ham kontakten til frontgruppen. Efter igen at have fået kontakt med de forreste, satte Riis sig igennem og kørte i ensom majestæt væk fra gruppen i retning imod sejren i Maastricht. 

Cykelsport - WorldTour
Amstel Gold Race 2021
18. april - 10:00

21 år senere gentog Michael Valgren bedriften .I 2018 kronede nordjyden en fantastisk flot forårssæson med karrierens største sejr. Efter samme år at have vundet Omloop og være blevet nummer 4 i Flandern Rundt, revancherede Valgren sin 2. plads fra 2016-udgaven af Amstel Gold Race, da han spurtbesejrede en slagen Roman Kreuziger. 

Corona var hård ved cykelkalenderen anno 2020, og et af de helt store løb der endte med at blive aflyst, var den hollandske klassiker, Amstel Gold Race. De fleste husker nok stadig den hæsblæsende finale i 2019, hvor Mathieu van der Poel på vanvittig vis først lukkede udbruddet med blandt andet Fuglsang ned, før han fortsatte sin vilde spurt og sikrede sig sejren. Efter at have krydset målstregen lå en tømt og vantro van der Poel på asfalten, mens en måbende cykelverden og jublende værtsnation, prøvede at forstå hvilken vanvittig præstation de netop havde været vidne til.

Desværre for de cykelgale hollændere, må de i år sætte deres lid til andre ryttere, hvis en hjemmebanesejr skal gentages. 1-tallet vil nemlig ikke sidde på ryggen af Mathieu van der Poel når startskuddet lyder på søndag. Efter en lang cross- og brostenssæson, markerede Flandern Rundt enden på van der Poels forår.

Ruten

Heldigvis bliver Amstel Gold Race afholdt i år på trods af corona, men restriktionerne sætter stadig sit tydelige præg på løbet. Ruten i årets udgave er af en noget anderledes størrelse end vi er vant til. I stedet for en klassisk start i Maastricht, lyder startskuddet i år i Valkenburg, en medvindsspytklat fra målstregen i Berg en Terblijt, og består i år af 12 omgange af 16.9 kilometer, inden rytterne begiver sig ud på en 16 kilometer lang finalestrækning mod målet i Berg en Terblijt. 

De samlede 218 kilometer rytter skal give sig i kast med, er noget kortere end de vanlige 260 kilometer Amstel Gold Race normalt byder på, men hårdheden i løbet er næsten intakt. Hver omgang inkluderer de kendte Amstel stigninger Guelhemmerberg, Bemerlerberg og Cauberg, og samlet ender det op i over 3000 højdemeter.

Forskellen på de første 12 omgange og den afsluttende finaleomgang, er at Cauberg er taget ud af finalen. Bemelerberg bliver derfor sidste stigning med top 6 kilometer fra mål.

Favoritterne

Umiddelbart ligner Wout van Aert den største favorit. Kombinationen af en hård mesterskabsagtig rute og en relativ flad finale, bør være en lækkerbisken for van Aert. Dog taler det lidt imod, at han på det seneste haft svært ved at gøre tingene færdig. Både i Flandern Rundt og i midtugens Brabantse Pijl, virkede det som om van Aert overvurderede sig selv og sin styrke. Det hårde forårsprogram han har kørt, er måske ved at sætte sine spor, men med et stærkere hold end han har haft i de andre løb, og en stærk outsider i holdkammeraten Roglic, bør hans forudsætninger for en sejr være gode.

Verdensmesteren Julian Alaphilippe kommer til løbet som den anden store favorit. Alaphilippe har været lidt svær at blive klog på i løbet af foråret, og har ikke altid virket som en rytter med taktisk og fysisk overskud. Siden han eksploderede i Flandern Rundt har han holdt en mindre løbspause, hvilket forhåbentligt har resulteret i fuldt opladte batterier og en sult og en fornyet sult efter årets første klassikersejr.

Allerede inden onsdagens sejr i Brabantse Pijl, havde jeg et godt øje til Tom Pidcock. Han har kørt imponerede flot i hele foråret, hvor specielt præstationen i Strade Bianche sprang i øjnene. Han fik sig lidt en lærestreg i Flandern Rundt, hvor han i følge sig selv ganske enkelt gik sukkerkold, men med en lettere forkortet rute der passer Pidcock som fod i hose, bør han sidde med når alting skal afgøres. Og som vi så i Brabantse Pijl, skal man ikke undervurdere den unge brite i en spurt.

Det bliver spændende at se, hvordan Jumbo-Visma ender med at spille sine kort. Med Primoz Roglic til start, har de i hvert fald sikret sig et fantastisk alternativ til van Aert, skulle belgieren gå kold. Den slovenske stjerne kommer fra en sejr i Baskerlandet Rundt, og har både et punch og en spurt der uden tvivl kan sikre ham en sejr skulle han sidde i finalen.

UAE-Team Emirates kommer til Holland med en duo der begge kan køre med om sejren. Tour-sensationen fra 2020, Marc Hirschi, og en formstærk Matteo Trentin, har begge alle de karakteristika der skal til for at gøre sig gældende. Begge har motoren og et punch der kan klare stigningerne, og begge har også en spurt der kan sikre dem sejren efter en hård dag i sadlen.

Med danske briller skal det blive spændende at se, hvor Jakob Fuglsang og Michael Valgren står. Fuglsand sprang Flandern Rundt over og brugte i stedet Baskerlandet Rundt til at køre sig i form inden Ardernnerklassikerne. Om det er lykkes og han kan gentage præstationen fra 2019, er jeg dog lidt tvivlsom overfor. Valgren har tidligere vist han kan vinde løbet, og virker efter sit styrt i det tidlige forår, som en rytter der har ramt formen. Fælles for begge de danske håb, er dog at de skal alene til stregen. I en spurt vil de formentligt være overmatchet. Også Søren Kragh kommer til løbet med ambitioner. Han vil have en delt kaptajnrolle hos Team DSM, men han virker som en rytter der i øjeblikket mangler de sidste par procent.

En sjov joker kunne måske blive David Gaudu. Den klejne franskmand viste sig fremragende frem i Baskerlandet Rundt, og virker som en mand i form. Med offensiv kørsel kunne han meget vel ende med at sidde i en finale, og så må vi se, om han kan komme alene hjem, for i en spurt vil han nok ikke befinde sig i et selskab, hvor han er hurtigst.

Vinderbud
Wout van Aert
Løbet har umiddelbart ikke den helt klare favorit, men skal der peges på én, bliver det den belgiske stjerne. Med et stærkere hold i ryggen og en rute der passer ham perfekt, er han manden der skal slås.
Podiebud: Julian Alaphilippe, Tom Pidcock
Outsidere: Primoz Roglic, Marc Hirschi, Matteo Trentin, Jakob Fuglsang
Joker: David Gaudu
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.