Optakt: Bjergtrøjen i Tour de France 2021

Bjergtrøjen er en svær størrelse at spå om, men vi forsøger alligevel i denne optakt, der giver dig alle informationerne om bjergtrøjen.

Bjergtrøjen har ikke samme status i Tour de France, som den havde tidligere. I Danmark husker vi især årene hvor Michael Rasmussen direkte jagtede trøjen, mens Frankrig tidligere havde Richard Virenque, der gjorde trøjen stor ære.

I de senere år har bjergtrøjen primært været en ekstra gulerod for klassementsrytterne. I 2020 var det således Tadej Pogacar, der vandt trøjen, mens trøjen årene forinden gik til Romain Bardet, Julian Alaphilippe og Warren Barguil.

Alle er store navne i cykelsporten, men ingen stiller længere til start i Tour de France med det erklærede mål om at vinde bjergtrøjen.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Sådan er det heller ikke i år. Bjergtrøjen er en bonus, der kan komme i spil, hvis man enten kører klassement, eller hvis man jagter etapesejre og undervejs tager nok point til at være aktuel i bjergstillingen.

Det gør det dermed også til den sværeste trøje at analysere forud for årets Tour de France.

Bjergpoint i Tour de France 2021

Bjergtrøjen vindes på de store stigninger. Det er sådan arrangørerne ønskede det efter 2010, hvor Anthony Charteau vandt trøjen efter adskillige udbrud. Siden det år det primært været nogle af sportens bedre bjergryttere – og Thomas Voeckler – der har vundet trøjen.

Pointene gives i årets udgave således:

  • 4. kategori: 1
  • 3. kategori: 2-1
  • 2. kategori: 5-3-2-1
  • 1. kategori: 10-8-6-4-2-1
  • HC-kategori: 20-15-12-10-8-6-4-2

Der gives også dobbelt point på tre stigninger i årets løb: På 11. etape er der dobbelt point over anden opkørsel af Mont Ventoux, ligesom der også er dobbelt point på Col du Portet (17. etape) og Luz Ardiden (18. etape).

På grafikken herunder kan man se, hvor mange point der er i årets Tour de France, såfremt man kører først over samtlige stigninger. Grafikken giver et fint overblik over hvor pointene vindes:

Bjergpoint i Tour de France 2021

Kandidaterne til at vinde bjergtrøjen

Eftersom pointene primært er placeret på de hårdeste etaper – 9. etape til Tignes, 11. etape der fører rytterne over Mont Ventoux to gange, samt de to bjergafslutninger på 17. og 18. etape – hælder jeg til klassementsrytterne.

Her er det nærliggende at pege på Tadej Pogacar (UAE). Sloveneren kører ingenlunde efter trøjen, men det gjorde han heller ikke for et år siden. Til gengæld er han så aggressiv på cyklen, at han vil i offensiven hver gang, etapen slutter på en hård stigning – og det er en fordel i den her konkurrence. Han kommer næppe til at køre efter de indlagte point tidligt på ruten.

Hvis ikke Pogacar, så er Ricard Carapaz (Ineos) det bedste bud blandt klassementsrytterne. Faktisk kørte Carapaz efter bjergtrøjen i sidste års løb, da han røg ud af klassementet, men han kunne ikke stille noget op på den afsluttende enkeltstart, og så røg trøjen til Pogacar. Hvis Carapaz skal vinde det her løb, skal han køre det lige så aggressivt, som han gjorde i Giro d’Italia 2019. Det er hans stil.

Hvem kunne finde på at gå efter trøjen og har samtidigt friheden til det? Tja, mit bud er Dan Martin (Israel Start-Up Nation). Han har kørt Giro d’Italia, og kommer derfor ikke til at køre klassement. Til gengæld viste han i det netop overståede Giro, at han er uhyre stærk i udbrud, og det er en stor kvalitet i den her konkurrence. Jeg frygter dog, at han bliver for træt i løbets sidste uge. Jeg frygter derimod ikke specielt meget, at han bliver bundet til Michael Woods i klassementet.

En klassementsrytter, der skal ud og vinde tid i bjergene, er Miguel Angel Lopez (Movistar). Han plejer at have en ustabilitet i et løb. Der er dage, hvor han smider åndssvag tid – og så er der dage, hvor han er ustoppelig. Kan han have to gode dage på 17. og 18. etape, så kan han vinde mange point i bjergkonkurrencen – og som én af feltets bedste klatrere, er han naturligvis en kandidat til at vinde bjergtrøjen.

Hos Arkea har man to kandidater: Warren Barguil og Nairo Quintana. Sidstnævnte kører sandsynligvis klassement i første omgang, mens førstnævnte i højere grad vil jagte etapesejre. I min optik burde de begge fokusere på at vinde etaper og eventuelt også bjergtrøjen – det ville være fabelagtigt for et hold som Arkea.

Apropros franske ryttere: Jeg tror ikke meget på den tidligere bjergtrøje-vinder, Julian Alaphilippe. Det skyldes, at jeg forventer at han åbner løbet i flyvende form, og dermed kan han allerede meget tidligt placerere sig højt i klassementet. Hvis Alaphilippe skal vinde bjergtrøjen, skal han gøre det via udbrud og lange togter.

Nej, så tror jeg mere på franske David Gaudu (Groupama-FDJ), der er en glimrende klatrer, men som nok får sine klassementschancer ødelagt af enkeltstartskilometerne. En bjergtrøje ville være et pænt resultat for Gaudu.

Min joker? Der er mange om buddet, men det er svært at spå i et OL-år. Man kan nemlig frygte, at klassementsryttere, der får ødelagt sit klassement, vælger at trække sig og fokusere på OL – såfremt de er udtaget – og det ændrer jo billedet lidt. Derfor peger jeg forsigtigt på Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe), men jeg tror ikke meget på tyskeren. Til gengæld jagter han næppe klassement, og det åbner døren for prikkerne.

Vinderbud
Tadej Pogacar
UAE Team Emirates
Tadej Pogacar kommer ikke til at køre efter bjergtrøjen, men pointene er primært på bjergafslutningerne på 17. og 18. etape, og da der ikke er mange afgørende stigninger før disse i Tour de France, vægter det sandsynligheden over på klassmentsrytterne. Her tror jeg mest på Tadej Pogacar.
Podiebud: Ricard Carapaz, Dan Martin
Outsidere: Miguel Angel Lopez, Warren Barguil, David Gaudu, Nairo Quintana
Joker: Emanuel Buchmann
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.