Optakt: De belgiske mesterskaber i Meulebeke

Den internationale cykelcross-kalender holder en kortvarig pause for at give plads til de nationale mesterskaber. Det er ikke i alle lande, at der køres nationale mesterskaber på grund af corona-situationen. I Holland har man således valgt at aflyse mesterskaberne.

Til gengæld kører de i en anden stormagt, Belgien, og det er det land, vi fokuserer på i denne optakt. Også i Danmark afholdes der DM i cykelcross i Aarhus.

Cykelcross - De belgiske mesterskaber
Meulebeke
10. januar - 15:15

Meulebeke er som by blevet brugt på lavere niveau fire gange tidligere. De tre første år vandt Mathieu van der Poel, mens Michael Vanthourenhout sejrede i 2019-20-sæsonen foran Eli Iserbyt og Toon Aerts. Wout van Aert er to gange endt på podiet, men har aldrig vundet.

Ruten kan ses herover på billedet.

Favoritten ved de belgiske mesterskaber

Der er absolut ingen tvivl om favoritten. Wout van Aert er den bedste i det her felt, og det har han vist nærmest hver eneste gang, han har kørt i år, med undtagelse af de første par løb. Han er den helt store favorit i det her felt, og det vil være en overraskelse, hvis han ikke vinder mesterskabstrøjen i år.

Jeg er med på, at der er løb i år, hvor Wout van Aert kun har været marginalt bedre end fx Michael Vanthourenhout og Eli Iserbyt, og af den grund vil man måske ikke være vanvittigt overrasket, hvis Vanthourenhout løber af med triumen. I belgiske medier kaldes han “skyggefavoritten”.

Det skyldes også, at der en overgang var tvivl om Wout van Aerts deltagelse, da hans bedre halvdel var gravid. Hun fødte dog relativt tidligt, så der er ingen ko på isen.

Det er halmstrå. Wout van Aert er kæmpefavorit før de belgiske mesterskaber, og alt andet end en triumf vil være en overraskelse.

Udfordrerne står på spring

Wout van Aerts primære udfordrere består af tre ryttere. Den første er “skyggefavoritten” Michael Vanthourenhout, der har kørt på et højt niveau hele året, og som faktisk slog Wout van Aert i World Cuppen i Tabor. Det var dog også en af Wout van Aerts første løb, og i de seneste par løb, har der ikke været den store tvivl.

Hvis nogen skal overraske og slå Wout van Aert i en direkte styrkeduel, så er det måske Vanthourenhout. Jeg vil dog mene, at heldet og dagen skal være på hans side. Den stabilitet, der tidligere var en udfordring for ham, er i år blevet lidt af en styrke. Er det nok til at slå ham? Jeg tvivler.

Bag Vanthourenhout kommer Toon Aerts i min bog. Toon Aerts er en klasserytter, der ikke for alvor har vist topniveauet i år. Ifølge holdet skyldes det, at han satser 100 % på VM – men VM er lige om hjørnet, og formen skal til at peake, hvis det skal være sandt.

Toon Aerts på sit højeste niveau har været den rytter, der har været tættest på at slå Mathieu van der Poel i de senere år. Uden held i øvrigt, men det siger noget om hans topniveau. Han er dygtig. Formen har manglet de sidste par procenter, men det er ikke umuligt, at det er kommet.

Få optakterne direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder. Så får du en mail, hver gang vi udgiver en af de større optakter.

Wildcardet er Eli Iserbyt, der også har udviklet sig til en toprytter i cykelcross. Iserbyt styrtede først i Heusden-Zolder, kom tilbage og styrtede så igen i Hulst. Han har kørt på et tårnhøjt niveau i den her sæson, men optakten har ikke været optimal, og af den årsag tror jeg, han er den ‘svageste’ af de tre udfordrere.

Outsiderne

Herefter er der igen et niveauspring. Nogle vil måske mene at Laurens Sweeck hører til i kategorien oven for, ikke mindst set i lyset af at han vandt de belgiske mesterskaber sidste år, men han har ikke vist alverden i år. Jeg tror ikke, han har fundet formen op til det her løb, men takterne har trods alt været bedre.

Gianni Vermeersch har også været lidt på bagkant i løbet af sæsonen, men han er uhyre stabil. Han er blevet bedre og bedre, men det bliver ikke i år, at han træder et niveau op. Det tror jeg heller ikke på Quinten Hermans, der i perioder har set skarp ud, men som primært har haft det svært. Formkurven går svagt op, men den tidligere U23-stjerne mangler endnu helt at komme op i det niveau, som han havde i perioder af sidste sæson.

Der er givetvis mere oplagte ryttere end Yentl Bekaert, men den blot 21-årige belgier bliver mit valg som joker. Han har kørt pænt i år, men en top10-placering vil nok være målet for den unge gut. En anden ung gut er Thibau Nys, der efter en svær start i eliten (han er egentligt 1. års U23-rytter) er begyndt at ramme melodien.

Vinderbud
Wout van Aert
Wout van Aert stiller til start som megafavoritten. Den tidligere tre-dobbelte verdensmester er blevet far i optakten, men han har næppe mistet rytmen frem mod VM, og en triumf ved de belgiske mesterskaber bør være en formsag.
Podiebud: Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Eli Iserbyt
Outsidere: Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch, Quinten Hermans
Joker: Yentl Bekaert
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.