Optakt: Flandriencross

Efter en kort pause vender cykelcross-sæsonen tilbage med Flandriencross-løbet i Hamme. Kan nogen true Mathieu van der Poel? Tvivlsomt.

Cykelcross-sæsonen går ind i sin helt afgørende fase. I denne weekend køres der først X2O i form af lørdagens Flandriencross, mens søndagens løb er det afsluttende World Cup-løb. Det danner optakt til næste weekends VM, der for mange er kulminationen på en lang og spændende cykelcross-sæson.

Cykelcross - X2O
Flandriencross
23. januar - 15:00

Denne optakt går på lørdagens Flandriencross. Optakten til søndagens World Cup falder først lørdag aften, da jeg er nødt til at se hvordan rytterne reagerer. Mange har nemlig brugt dagene og ugerne op til dette løb på træningslejr, og typisk kan man være ramt i benene, når man starter op på konkurrencekørsel igen.

Flandriencross i Hamme er en fast tilbagevende rute, der er en del af X2O-løbsserien. Den føres komfortabelt af Eli Iserbyt, men med tanke på Iserbyts skavanker samt det faktum at der resterer tre afdelinger, kan det alligevel blive spændende til sidst. Michael Vanthourenhout, Toon Aerts og Lars van der Haar er tættest på, da de er mellem 3:27 og 3:50 efter Iserbyt.

Favoritterne i Flandriencross

Jeg tror, det er første gang i denne sæson, at jeg tør omtale det som favoritterne. Nok er Mathieu van der Poel rytteren jeg går med, hvis du vrider armen om på mig. Hollænderen er bedst. Han er overordnet set marginalt bedre end Wout van Aert.

Mathieu van der Poel har haft marginalerne med sig hele sæsonen. Han skruer tempoet i vejret fra starten, og nogle gange har han været heldig, at Wout van Aert har haft uheld (fx punkteringer), mens han andre gange bare har været så stærk, at der ikke har været noget at gøre. Mathieu van der Poel har haft en lang træningslejr, og spørgsmålet er hvordan han reagerer. For ham er denne weekend nærmest ligegyldig – det hele handler om VM i næste uge. Man kan så argumentere for, at VM-dysten allerede er i gang, og især den mentale kamp er vigtig. Kan Mathieu van der Poel tryne alle konkurrenterne allerede i denne weekend, har han et forspring før næste weekends VM-dyst.

Når det så er sagt: Mathieu van der Poel har vundet her i Hamme fire gange i træk.

Få optakterne direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder. Så får du en mail, hver gang vi udgiver en af de større optakter.

Det åbner for muligheder for Wout van Aert, der i sig selv niveaumæssigt har kørt tæt på lige op med Mathieu van der Poel. Det er alligevel et par sæsoner siden, at Wout van Aert har vist det her niveau på cykelcross-cyklen, og han bliver skarpere og skarpere i hvert løb frem mod VM.

Jeg tror, at han kommer til at presse Mathieu van der Poel ualmindeligt meget til VM – og jeg vil ikke blive det fjerneste overrasket, hvis VM-vinderen bliver belgisk og ikke hollandsk. Han kan vinde allerede her i Hamme, hvor han allerede før har slået Mathieu van der Poel i en direkte duel. Det skete efter en intens time i 2014:

Har andre ryttere muligheder? Helt afgjort. Mathieu van der Poel har været på en længere træningslejr, mens Wout van Aert også har brugt nogle dage med Jumbo-Visma-drengene. Det kan mærke rytterne. Så naturligvis åbner det lidt op for andre muligheder.

Outsiderne

Jeg synes, Toon Aerts ser bedre og bedre ud. Sven Nys har hele tiden sagt, at han gik efter at time formen til VM, og det virker indtil videre til at holde stik. Ved de belgiske mesterskaber blev han nummer to. Rammer han samme niveau som fra de seneste par år – der har han ikke været i år endnu – ja, så kan han give de to favoritter kamp til stregen.

Det kan Tom Pidcock naturligvis også. Briten er et kæmpe talent, og midtvejs igennem sæsonen kørte han lige op med de bedste. Siden har hans form dykket en smule, men briten er meget, meget kompetent udi at formtoppe til mesterskaber, så jeg er sikker på, at formen kommer til at sidde lige i skabet til næste weekend. Han kommer også til at være stærk i denne weekend.

Michael Vanthourenhout har været godt med i hele sæsonen. Det virker dog også til at hans niveau er faldet en my siden sine bedste dage, og at han i højere grad kører for at blive the best of the rest. Han er med fremme i kampen om at vinde X2O, men det vil kræve at Eli Iserbyt stadig er ramt af skader eller får en offday, da mere end 3 minutter adskiller de to.

Men med tanke på Eli Iserbyts uheld her i starten af året, er det bestemt ikke umuligt. Han styrtede ud af Heusden-Zolder i slutningen af december, fik lyncomeback med en fjerdeplads i Sven Nys-løbet den 1. januar og er siden udgået af både World Cup i Hulst (styrt) og de belgiske mesterskaber. Det er umuligt at vide hans status.

Derfor tror jeg også, at Laurens Sweeck ender bedre end Iserbyt. Sweecks formkurve er markant opadgående, og skønt han mangler udholdenhed i den sidste fase af løbet, så har han haft nogle meget interessante starter i de seneste løb. Kan han fastholde den hurtigste start og tilføje lidt udholdenhed, så bliver han farlig om en uge i Oostende.

Joker? Tja, det er svært at få øje på en reel joker, der kan true podiet. Lars van der Haar er bedste bud, men han er vel hardly en joker.

Vinderbud
Mathieu van der Poel
Flandriencross er et løb, der godt kan åbne op for overraskelser. De fleste topryttere kommer fra en periode med træningslejre forud for VM, og fokus er soleklart på næste weekend. Tit ser man at ryttere reagerer spøjst efter en træningslejr, men alligevel peger jeg på Mathieu van der Poel. Jeg vil dog sige, at jeg godt kan overbevises om at en outsider snyder favoritterne denne lørdag.
Podiebud: Wout van Aert, Toon Aerts
Outsidere: Tom Pidcock, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Eli Iserbyt
Joker: Lars van der Haar
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.