Optakt: Fleche Wallonne 2021

Forårets næstsidste store klassiker står for døren, når en af cykelsportens mest legendariske og berygtet murer, Mur de Huy, skal skille fårene fra bukkene, og en vinder af Fleche Wallonne skal kåres. Sidste år viste Marc Hirschi sig stærkest, men feltet er i år noget rigere på topnavne, og en gentagelse kan vise sig vanskelig.

Fleche Wallonne rangerer ikke blandt cyklingens fem monumenter, men er alligevel et af de mere prestigefylde løb. Det skyldes ikke mindst den legendariske finale på Mur de Huy. Løbet daterer helt tilbage til 1936, og med undtagelse af en enkelt aflyst udgave i 1940, er løbet blevet kørt hvert eneste år. Heldigvis var det også tilfældet sidste år, hvor Fleche Wallonne dog blev kørt i efteråret, og hvor Tour-kometen Marc Hirschi, henvist Benoit Cosnefroy og Michael Woods til de nedre trin på podiet. 

I nyere tid har Fleche Wallonne ligget klemt inden mellem Amstel Gold Race og Liege – Bastogne – Liege, men Fleche Wallonne nyder en noget større status end andre midtuge-klassikere. Anseelsesmæssigt ligger den ikke meget under Amstel Gold Race, og går man vinderlisten igennem, finder man også mange af sportens største navne.

Cykelsport - WorldTour
Fleche Wallonne
21. april - 12:00

Amstel Gold Race og Liege – Bastogne Liege er begge løb der kan vindes på flere forskellige måder, men her skiller Fleche Wallonne sig ud. Sat på spidsen, bliver løbet ganske enkelt afgjort indenfor løbets sidste to kilometer. Det gælder om at spare på krudtet og sidde rigtigt placeret, når feltet, i bogstaveligste forstand, rammer muren og vinderen skal findes.

Historisk set har løbet også budt på en del dansk succes. Kim Andersen kørte i ensom majestæt først over stregen i 1984, og Bo Hamburger henviste datidens store belgiske stjerne, Frank Vandenbroucke, til anden pladsen i 1998. I 2019 var Jakob Fuglsang tæt på at blive den tredje danske vinder af den belgisk klassiker, men franske Julian Alaphilippe var en tand stærkere på muren og nuppede sejren.

Ruten

Ruten har over årene varieret en smule fra tid til anden, og mange forskellige startbyer har været anvendt. Fællesnævnerne har dog i nyere tid altid været kuperet terræn hen mod finalen i Huy. I år er heller ingen undtagelse.

Årets Fleche Wallonne ligger fra land i Charleroi, hvorfra rytterne sætter kursen mod øst og Huy, hvor vinderen skal kåres. Rytterne skal forcere fem relativ korte, men stejle, stigninger, inden de efter 122 kilometer kører ind på finalerundstrækningen som de skal køre to fulde omgange af, inden tredje møde med Mur de Huy agerer den endelige finale.

Rundtrækningen byder, udover Mur de Huy (1.3 km – 9,5%), også på Côte d’Ereffe (2.1 km – 5,5%) og Côte du chemin des Gueuses (1.8 km – 6,15). Dog er det som altid muren der er den helt store billetsælger, og her det endelig slag skal stå. Med passager der overstiger 15% flere steder, og som topper med 26%, bliver det et rent syrebad op mod mål.

Favoritterne

Det er snart sjældent Jumbo-Visma ikke går ind til et løb med en af de helt tunge favoritter. Årets Fleche Wallonne er heller ingen undtagelse. Primoz Roglic viste skræmmende styrke i både Paris – Nice og Baskerlandet Rundt, og i weekendens Amstel Gold Race var han også flyvende. En defekt i finalen ødelagde dog hans muligheder for et topresultat, men revanchen kan meget vel komme onsdag i Fleche Wallonne. Hvis benene stadig er intakte, er det svært at se, hvem der skal kunne hamle op med Roglic på muren.

Manden der måske kan snyde Roglic for sejren, er Team INEOS’ Tom Pidcock. Den unge brite har i den grad vist sig flot frem i sin debutsæson som professionel. Allerede i årets Strade Bianche viste han sit kæmpetalent, og stemplede herefter endegyldigt ind i eliten med sejren i Brabantse Pijl og 2. pladsen i Amstel Gold Race. Pidcock kommer i topform og med masser af selvtillid, og den eksplosive finale bør passe ham fortrindeligt. Roglic gør klogt i at holde et vågent øje på Pidcock i finalen.

Manden i regnbuestriperne springer selvfølgelig også i øjnene. Julian Alaphilippe har allerede vundet løbet to gange tidligere, og er som skræddersyet til finalen. Dog har franskmanden været noget svingende i år og har ikke vist samme kontinuerlige topniveau som vi er blevet så vant til, men man ved af erfaring, at han aldrig skal undervurderes – og slet ikke på Mur de Huy.

Sidste års vinder, Marc Hirschi, kommer i spidsen for et uhyggeligt Team UAE-Emirates. Med sig har han både Tadej Pogacar, Rui Costa og Davide Formolo. Hvordan holdet ender med at spille deres mange kort, skal blive spændende at se. Hirschi har endnu ikke helt ramt formen fra jubelåret 2020, men finder han niveauet fra sidste sæson frem, kan vi meget vel ende med endnu en gentagelse fra sidste år.

Team UAE-Emirates kan også sætte deres lid til Tadej Pogacar. Tour de France vinderne fra 2020 kommer selvfølgelig også til løbet med gode vinderchancer. Han endte lidt med at spille anden violin til Brandon McNaulty i Baskerlandet Rundt, men generelt så han godt kørende ud, og vi har tidligere set i både Vueltaen og Touren, at han besidder den eksplosivitet der skal til for at vinde Fleche Wallonne.

David Gaudu var min joker i årets Amstel Gold Race, men med en hårdere og mere eksplosiv finale in mente, regner jeg ham som en af de helt store outsidere. Efter et noget anonymt Paris – Nice, kronede han et flot Baskerlandet Rundt med en fabelagtig etapesejr på løbets sidste etape. Finder han de ben frem på onsdag, kan han meget vel ende med, at blive et ubehageligt bekendtskab for de store favoritter.

Kan en aldrene Alejandro Valverde føje en sjette sejr i Fleche Wallonne til hans palmares? Jeg var svært ved at se det ske, men udelukke det kan jeg ikke få mig selv til. Hans kørsel i Amstel Gold Race var opløftende, og han er efterhånden på et stadie i hans karriere, hvor alles øjne ikke er rettet mod ham. Den fordel kan han måske kapitalisere på, men meget skal gå hans vej, hvis han endnu engang skal ende øverst på skamlen. 

Listen af outsidere man kan nedfælde, er lang. Michael Woods, Benoit Cosnefroy, Maximillian Schachmann, Richard Carapaz og danskerne Jakob Fugsang og Jonas Vingegaard, kan alle gøre sig gældende, men i sidste ende har jeg svært ved at se nogen af dem vinde.

En sjov joker kunne blive altid fornøjelige Mauri Vansevenant. Årets Amstel Gold Race er næsten en gensyn værd alene på grund af hans præstation og manglende held, men han ser godt kørende ud, og kan på en god dag godt køre med i det fine selskab. Om han får lov med Alaphilippe som holdet kaptajn, er måske mere tvivlsomt.

Vinderbud
Primoz Roglic
Den slovenske stjerne har ganske enkelt været forrygende kørende i år. Han bliver svær at slå på Mur de Huy.
Podiebud: Tom Pidcock, Julian Alaphilippe
Outsidere: Tadej Pogacar, Marc Hirschi, David Gaudu, Alejandro Valverde
Joker: Mauri Vansevenant
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.