Optakt: Gent – Wevelgem 2021

Søndag skal den tidligere danske verdensmester, Mads Pedersen, forsøge at gentage sin triumf fra efteråret, hvor han efter en fantastisk kørt finale sejrede i sidste sæsonens udsatte udgave af Gent - Wevelgem.

I år er den belgiske klassiker tilbage på sin vante plads i kalenderen, og indgår igen som en naturlig del af forårets belgiske klassikersæsonen. Gent – Wevelgem ses ofte som sprinternes brostensklassiker og indtrådte i 2005 som en del af cyklingen Pro Tour – forgangeren for nutidens World Tour. 

Løbet daterer helt tilbage til 1934 og den årelange historik, er en af grundene til løbet den dag i dag rangerer som et af de mest prestigefulde brostensløb. Det er velsagtens kun Paris – Roubaix og Flandern Rundt der rangerer højere. Udformingen af løbet er dog noget anderledes end mange af de andre brostensløb. De hårdeste prøvelser ligger midtvejs i løbet, inden de sidste 30 kilometer udgør en flad finale uden de helt store udfordringer. Den sprintervenlige struktur tiltrækker oftest et utal af feltets hurtigste og mest hårdføre ryttere, alle med drømmen om at tilføje en triumf i det flamske til deres palmares. 

Cykelsport - WorldTour
Gent-Wevelgem 2021
28. marts - 10:00

To danskere står noteret for en sejr. Lars Michaelsen triumferede foran Maurizio Fondriest og Luc Roosen i 1995, og sidste år kørte Mads Pedersen en fantastisk koldblodig finale, inden han i Wevelgem henvist Florian Senechal og Matteo Trentin til podiets lavere trin.

Det er aldrig lykkes en rytter at vinde Gent – Wevelgem mere end tre gange. Til gengæld er listen af rytterne der har præsteret dette, vanvittig flot. Rik van Looy, Eddy Merckx, Tom Boonen, Robert Van Eenaeme, Mario Cipollini og Peter Sagan udgør den ekslusive klub mange drømmer om at blive en del af.

Ruten

Vi skal faktisk en del år tilbage for at finde sidste start i byen Gent. I stedet går starten i år i Ieper, en god håndfuld kilometer uden for Gent. Den 254 kilometer lange rute starter blødt ud. Først efter 150 relativt flade kilometer rammer løbet de tilbagevendende stigninger som kommer til at trække tænder ud.

Scherpenberg, Vidaigneberg, Baneberg, Monteberg og Kemmelberg kommer over 20 kilometer som perler på en snor, inden de såkaldte Plugstreets byder rytterne op til dans, hvor de tre ikke-asfalterede sektioner skal overvindes.

Herefter venter Monteberg og Kemmelberg for anden gang, inden løbets fem første stigninger igen skal forceres igen i samme rækkefølge som tidligere – dog køres Kemmelberg fra en anden side. Efter rytterne har kæmpet sig over Kemmelberg for tredje og sidste gang, går den vilde jagt over 35 flade kilometer ind mod Wevelgem, hvor vinderen af løbet skal findes. Formentlig bliver det, som det efterhånden er kutymen, afgjort i en spurt. I hvor stor en gruppe, er det store spørgsmål.

Favoritterne

Kigger man på startlisten, springer en del hurtige folk i øjnene. Som tidligere nævnt, er det ofte et løb der bliver afgjort i en spurt blandt en håndfuld af de mest hårdføre sprintere, og et lignende scenarier bør også gøre sig gældende i år. Der meldes om en god mild temperatur, dog med chancer for god vind. Om vinden er stærk nok til at spille en nævneværdig rolle kan blive den ubekendte faktor, men chancerne for en god del af sprinterne overlever de korte stigninger, er gode.

Den største favorit må dog være Wout van Aert. Belgieren viste i den grad klassen i Tirreno, hvor han både vandt en massespurt og en enkelstart, alt i mens han kørte fantastisk opad. Han viste sig dog som et menneske da han eksploderede i finalen i fredagens E3 Harelbeke, men selvom det måske har skabt en smule panderynker forud for søndagens løb, må han være manden der skal overvindes i Wevelgem.

En mand der kan byde van Aert op til dans, er måske hans landsmand Tim Merlier. Alpecin-Fenix sprinteren har i år været stærkt kørende, og har med sine sejre i Le Samyn og Kokijde, hvor han i øvrigt henvist Mads Pedersen til en 2.plads, vist, at han mestrer de belgiske brostensløb.

Gent Wevelgem er vel en af de få klassikere Deceuninck-Quick Step har haft problemer med at vinde. Ikke siden Tom Boonens sejr i 2012, er det lykkes for det belgiske mandskab at få en rytter øverst på podiet. I år kan lykken meget vel vende. De kommer som vanligt med et alsidigt hold, men Sam Bennett kan meget vel ende med at være deres bedste bud på en vinder. Den lynhurtige irer bør kunne overleve de korte stigninger, og selv hvis han ikke gør, bør det være muligt for holdet at bringe ham tilbage på det flade stykke ind mod mål. Sidder han hvor han skal når alting skal afgøres, kan han blive meget svær at have med at gøre.

Manden med 1-tallet på ryggen, skal selvfølgelig også nævnes. Mads Pedersen skal forsøge at gentage sidste års triumf, og mulighederne bør være gode. Han ved hvordan løbet skal skæres og flankeres af et voldsomt stærkt Trek-hold.

For et par uger siden snakkede alle om Davide Ballerini. Italieneren var fantastisk kørende i Provence inden han sejerede i Omloop. Selvom han efterfølgende har set mere menneskelig ud igen, kan han meget vel vise sig, at blive en vindende plan b for Quick Step.

Arnaud Demare har i spurterne i år ikke set lige så stærk ud som tidligere. Dog bør han have reelle chancer for oprejsning, hvis han sidder med hjem. Det samme kan siges om 2019-vinderen Alexander Kristoff. Nordmanden har endnu ikke vist vanligt niveau, men man ved af erfaring, at han har det med at poppe op når man mindst venter det.

At sætte Oliver Naesen og Greg van Avermaet i en jokerrolle, er måske at stramme den, men AG2R-duoen kan meget vel vise sig at blive nøglen til et hårdt og selektivt løb. Ingen af dem kan tillade sig at satse på deres spurt i en større gruppe, og viste med god offensiv kørsel i fredagens E3 Harelbeke, at formen er ved at være på plads.

Vinderbud
Wout van Aert
Den lynhurtige og alsidige belgier, er manden der skal slås. Han kan både vinde en regulær spurt fra et større felt, eller vinde i en decimeret gruppe, skulle løbet blive mere selektivt.
Podiebud: Tim Merlier, Sam Bennett
Outsidere: Mads Pedersen, Davide Ballerini, Arnaud Demare, Alexander Kristoff
Joker: Oliver Naesen, Greg van Avermaet
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.