Optakt: GP Sven Nys

Cykelcross-legenden Sven Nys' æresløb falder den 1. januar og marker starten på et nyt kalenderår. Læs mere om det spændende løb i denne optakt.

Cykelcross er lig med Sven Nys. Det vil mange cykelfans i al fald sige, og sandheden er også at belgieren i en lang årrække var synonym med sporten. Kannibalen fra Baal var altdominerende, og vandt igennem sin karriere omkring 50 sejre i hver af de tre store løbsserier.

Cykelcross - X20 Trofee
GP Sven Nys
1. januar - 15:00

Naturligvis har man opkaldt et løb efter ham. Og naturligvis er det løbet i Baal, hvor Sven Nys bor. Det er et vaskeægte nytårsløb. Og Sven Nys? Ja, han gjorde sit for at acceptere hæderen. Hele 12 sejre blev det til for Sven Nys, der vandt hvert år fra 2007 og frem til 2013, hvor sygdom gjorde at han måtte melde afbud.

Løbet er en del af løbsserien X20 Trofee. Det er den tredje store løbsserie efter World Cuppen og Superprestige, og det er klart den mindste af de tre løbsserier. Det er også lidt anderledes, eftersom det styres af et tidsklassement, og ikke et pointklassement. Til gengæld byder det ofte på ganske gode løb, og GP Sven Nys er ét af dem.

Få optakterne direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder. Så får du en mail, hver gang vi udgiver en af de større optakter.

GP Sven Nys – Rute

Ruten i GP Sven Nys kan ses på billedet herunder:

Det kan være svært at udlede alverden fra et billede som den. Heldigvis har de kørt ruten så mange gange, at man kan finde fine YouTube-videoer:

Alt i alt en ganske klassisk rute.

Favoritten i GP Sven Nys

Efter Wout van Aerts magtdemonstration i Dendermonde kunne det være nærliggende at gå med ham som favoritten. Men der er ingen tvivl om at vejrforholdende i Dendermonde hjalp belgieren rigeligt, og derfor går jeg altså stadig med Mathieu van der Poel.

Én af årsagerne er at Mathieu van der Poel har kørt på Baal-ruten seks gange. To gange som U19-rytter, hvor han begge gange vandt. Én gang som U23-rytter, hvor han blev to’er efter Wout van Aert. Og så de seneste tre sæsoner som professionel, hvor han alle tre gange har vundet.

Ja, og så er Mathieu van der Poel bare i en klasse for sig. Når alt spiller, er der ikke mange, der kan følge ham. Selv hvis man lykkedes med at følge ham hele vejen rundt, så er han stadig uhyre skarp på den sidste omgang.

Den gode nyhed for konkurrenterne? Han er allerede blevet besejret tre gange i denne sæson. Det er lige så mange gange, som han blev besejret i de to foregående sæsoner tilsammen.

Udfordreren

Der er ingen tvivl. Wout van Aert er den primære udfordrer. Belgieren har haft det svært de seneste to sæsoner, men i år er han tilbage på et højt niveau. Og han bliver unægteligt bedre og bedre uge for uge. Set i det lys forventer jeg en tæt affære i Baal.

Jeg sidder stadig med fornemmelsen af at Mathieu van der Poel er en tand skarpere, særligt hvis vejrforholdene ikke er ekstreme som sidst i Dendermonde. Men uovervindelig? Det er han ikke. Wout van Aert kan sagtens ende med at slå ham.

I de tre seneste løb, de har kørt mod hinanden, har Wout van Aert vundet to af løbene, mens Mathieu van der Poel vandt i Heusden-Zolder. Her blev van Aert nummer to, efter at han var blevet sendt tilbage af en punktering. Jeg forventer en tæt affære i Baal.

Outsiderne

Efter de to superstjerner er feltet bredt. Der er umiddelbart fire navne i spil. Jeg går med Tom Pidcock, fordi han var flyvende for nogle uger siden. Man må dog også erkende, at han ikke helt har samme momentum i øjeblikket, og spørgsmålet er om rytmen er tabt en anelse.

Toon Aerts begynder at røre på sig. Teamchef Sven Nys siger at formen topper senere i år, men han skal alligevel snart til at vise noget, hvis formen ikke skal ende med at toppe for sent. Han så fornuftig ud i onsdagens løb, hvor han blev nummer to.

Og så er der Michael Vanthourenhout, der bare viser et højt niveau i år. Han har nogle få momenter, hvor han virkelig stråler, men han har det lidt svært i de hårdeste faser af løbet. Han er dog altid med fremme, og det kræver kun en god dag, før han vinder.

Den sidste er Eli Iserbyt. Han vil forsøge at træne om torsdagen, nytårsaften, for at se om han kan køre løbet i Baal. Måske kan han – og så skal han nævnes. Men bare det at der er usikkerhed om hans deltagelse gør, at jeg tøver lidt på ham.

Min joker i det her løb er Corné van Kessel. Stille og roligt, løb for løb, kører han sig skarpere og skarpere. Vinder han? Nah, nok ikke – han er ingen stor vinder. Men han er bundsolid.

Vinderbud
Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel og resten af feltet fik en endefuld i Dendermonde, men hollænderen rejste sig i Bredene og under normale forhold bør han stadig være den bedre af de to. Også selvom Wout van Aert unægteligt kommer tættere og tættere på.
Podiebud: Wout van Aert, Tom Pidcock
Outsidere: Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt
Joker: Corné van Kessel
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.