Optakt: Liege-Bastogne-Liege 2021

Cykelsportens mest prestigefyldte Ardennerklassiker, og cyklingens ældste monument, Liege-Bastogne-Liege, afslutter søndag forårets klassikersæsonen, når den 107. udgave af La Doyenne skal have have kåret en vinder.

Da Liege-Bastogne-Liege sidste år for første gang i historien blev kørt i oktober, endte løbets finale på mange måder, med at opsummerede cykelsæsonen anno 2020. Den nykårede verdensmester snyder med et voldsomt svaj sæsonens store unge komet for sejren, inden han jublende kaster armene for tidligt i vejret, for på målstregen at blive overhalet på indersiden af sin store rival, og efterfølgende at blive deklasseret. En vanvittig afslutning på et vanvittigt (cykel)år.

I år er Liege-Bastogne-Liege tilbage på sin vanlige plads i cykelkalderen og afslutter søndag forårets klassikerkampagne. Liege-Bastogne-Liege er cykelsportens ældste monument, og en sejr i løbet kan ikke bare være sæsondefinerende – den kan være karrieredefinerende. At kunne skrive sit navn på listen af vindere af sportens ældste monument side om side med mange af sportens største legender, er uden tvivl noget de fleste ryttere drømmer om.

Cykelsport - WorldTour
Liege-Bastogne-Liege
25. april - 10:00

Efter en klar belgisk dominans i løbets første 64 første udgaver, er det siden 1978 kun lykkedes fire belgiere at vinde på hjemmebane – senest Philippe Gilbert i 2011. Efterfølgende blev vinderpaletten i den grad bredt ud, og efter et lille italiensk overtag på vindersiden i 80’erne og 90’erne, har løbet efterfølgende næsten haft forskellige vindere hvert eneste år. Ikke siden Bartoli i midten af 90’erne, er det lykkedes en rytter at gentage sin triumf fra året før – om end både Bettini og Valverde har triumferet flere gange. Derudover blev Liege-Bastogne-Liege i 2016 faktisk også det første monument Team Sky kunne prale af at vinde, da hollandske Wout Poels sejrede foran Michael Albasini og Rui Costa.

Liege-Bastogne-Liege har også haft masser af danske højdepunkter. Rolf Sørensen kørte første gang på podiet i 1991, inden han to år senere sikrede sig sin første monumentsejr i Liege i 1993. I 2019 gentog Jakob Fuglsand bedriften, da han kørte et suverænt flot løb, og sikrede sig en smuk solosejr. Derudover har vi også haft et par danske triumfer i U23-udgaven af Liege-Bastogne-Liege. Rasmus Guldhammer vandt i 2005, og Michael Valgren nuppede både sejren i 2012 og 2013.

Ruten

Som løbets navn antyder, starter løbet i Liege, hvorfra feltet sætter kursen sydpå mod Bastogne, hvorefter turen går tilbage mod Liege. Hvor de 100 kilometer ned til Bastogne er relativ flade, kan man ikke sige det samme om hjemturen. Her skal 10 kategoriseret stigninger forceres undervejs, og særligt fra kilometer 150 bliver rytternes styrke og udholdenhed sat på en prøve.

Cote de Mont-le-Soie (1,7 km – 5,5%), Cote de Wanne (3,5 km – 5,0%) og Cote de Stockeu (1 km – 12,9%), Cote de la Haute Levee (2,2 km – 7,1%) kommer inden for tyve kilometer, inden Col du Rosier (4,5 km – 5,7%) og Cote de Desnie (1,7 km – 8,6%) udgører de to store forhindringer før rytterne skal prøve kræfter med efterhånden  legendariske Cote de La Redoute (2 km – 8,6%), hvor den endelige finale for alvor har for vane at begynde. 

Fra toppen af La Redoute er der 35 kilometer til mål med endnu to kategoriseret stigninger, Cote des Forges (1,3 km – 7,2%) og Cote de la Roche-aux-Faucons (1,3 km – 10,5%), før den lille ikke-kategoriseret kontrabakke Boncelles (1,2 km – 6,3%), er sidste forhindring. Slutteligt står den på 10 nedadgående og flade kilometer mod målet i Liege.

Favoritter

Årets favorit er ikke så overraskende Primoz Roglic. Jumbo-Visma kaptajnen har generelt været skræmmende i år, selvom han måske angreb en smule for tidligt i Fleche Wallonne og endte med at ligne en, der havde undervurderet Mur de Huy. Til trods for svipseren i onsdag, ligner han en mand i formen, og en gentagelse af sidste års sejr, kunne meget vel ligge og vente.


Desvære måtte Tadej Pogacar og Team UAE-Emirates trække sig fra onsdagens generalprøve i Fleche Wallonne på grund af en positiv coronatest på holdet. Derfor fik vi ikke vel selvsyn at se, hvor stærk han reelt er i øjeblikket, men niveauet er bare generelt tårnhøjt, og han står umiddelbart som den helt store udfordrer til Roglic.

Onsdagens vinder i Fleche Wallonne, en franske verdensemester Julian Alaphilippe, drømmer uden tvivl om at revanchere sidste års pinlige affære af en finale. Niveauet har godt nok været svingende i år, særligt i de længere løb, men onsdagens præstation var opløftende, og finder han samme ben frem på søndag, kan han meget vel ende med at stikke en kæp i hjulet på de øvrige favoritter.

Maximillian Schachmann viste både i Amstel Gold Race og Fleche Wallonne fremragende form. Først kørte han sig på podiet i den hollandske klassiker, inden han kørte en flot finale på muren, og krydsede målstregen på en flot 10. plads. Liege-Bastogne-Liege bør passe den tyske stjerne en del bedre end den eksplosive finale i Fleche, og i 2019 viste han med sin 3. plads i netop Liege, at han uden problemer mestrer udfordringerne der venter ham søndag.

Jeg var lidt skeptisk omkring Michael Woods inden Fleche Wallonne – og jeg er det til dels stadig. Han startede sæsonen rigtig flot, men efter hans styrt i Baskerlandet Rundt, og indsatsen i Amstel Gold Race, har jeg været en smule bekymret for hans tilstand. Hvis han kan finde niveauet fra Fleche frem, er han absolut en kandidat til sejren. Dog kan man frygte, at et noget længere og hårdere Liege-Bastogne-Liege, vil ende med at blive en tand for meget for en, måske, stadig forslået canadier.

Det var en fornøjelse at se Alejandro Valverde køre sig på podiet i onsdags. Om det var fantastisk form eller det store kendskab han har til finalen i Fleche Wallonne, er dog for mig et ubesvaret spørgsmål. Men at undervurdere ham på søndag ville være dumt. Jeg tror, og håber, at formen er hvor den skal være, og vi igen vil se ham med fremme når tingene skal afgøres i Liege.

Team INEOS kommer med et skræmmende hold, og tror uden tvivl på en gentagelse af triumfen fra 2016. Med både Adam Yates, Tom Pidcock, Richard Carapaz og Michal Kwiatkowski, har de da også en del kort at spille ud. Det britiske imperium skal nok ud og søge en tidlig finale og køre offensivt hvis de skal ende med sejren,  men de har alle muligheder for at spille overtalsspillet i løbet. Pidcock har værest stærkt kørende på det seneste, men den unge brite, har kæmpet lidt med de længere distancerer i år. Fortsætter den tendens, er det svært at se ham køre med om sejren.

Sidste år blev han, måske, snydt for sejren af Alaphilippe fløj rundt i finalen. I år aner man så ikke rigtigt, hvor Marc Hirschi står formmæssigt. Han har niveauet til at køre med i finalen, men de mange spørgsmålstegn ved hans nuværende niveau, gør jeg kun holder ham som en outsider. Samme outsiderolle vil jeg give Jakob Fuglsang, Michael Matthews og David Gaudu. Alle egentligt fint kørende, men vinderscenarierne har jeg bare svært ved at få øje på.

Mauri Vansevenant var min joker i onsdags, og han bliver det igen på søndag. Quick Step rytteren er ganske enkelt en fornøjelse at følge på en cykel, og skulle det belgiske mandskab spille tidligt ud, kunne den unge rytter med den festlige kørestil, være et godt bud på en rytter der kan snyde favoritterne.

Vinderbud
Primoz Roglic
I et vanvittig stærkt felt, er der virkelig mange om buddet til sejren i årets Liege-Bastogne-Liege. I sidste ende bliver det dog Primoz Roglic der ender med at gentage sidste år triumf.
Podiebud: Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe
Outsidere: Maximillian Schachmann, Michael Woods, Alejandro Valverde, Adam Yates
Joker: Mauri Vansevenant
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.