Optakt: Paris-Nice 2021

Paris-Nice 2021. Løbet mod Solen var det sidste store løb før corona-nedlukningen for et år siden. Coronaen er her stadig, men løbet ser ikke ud til at blive det sidste i denne omgang.

Sæsonen går for alvor ind i en spændende tid. Vi har allerede haft en masse gode cykelløb, men for mange er Paris-Nice officielt starten på den travle kalender.

Cykelsport - WorldTour
Paris-Nice 2021
7. marts - 14:00

Paris-Nice indleder en periode med en perlerække af løb. Der er et hav af ugelange WorldTour-etapeløb, der kulminerer med starten af Giro d’Italia i maj, mens alle de store klassikere også falder i den kommende periode.

Men først er det tid til Paris-Nice. Løbet har i mange år været at betragte som en mini-udgave af Tour de France, særligt fordi løbet foregår på franske veje. Sandheden er dog, at trods løbets prestige og status, vælger mange klassementsstjerner at kigge mod italienske Tirreno-Adriatico. De to løb er placeret oveni hinanden, og det betyder at de konkurrerer om de bedste ryttere.

Det er også tilfældet i år, hvor Primoz Roglic ganske vist deltager i Paris-Nice, men hvor mange af hans Tour de France-rivaler stiller op i Tirreno-Adriatico.

Ruten

Etapeløbet består af otte etaper, der går fra Paris – eller i al fald nogenlunde tæt på – til Nice. Det er et etapeløb, der ofte kan være præget af de franske vinde. I år indledes der med en 1. etape på 166 kilometer i kuperet terræn. Etapen slutter med et svagt stigende opløb, men det er en dag for sprinterne.

Det er det også på løbets 2. etape, der med sine 188 kilometer slutter i Amilly. Atter bør det blive en sprinterdag.

Men så skifter løbet også så småt karakter. På 3. etape skal rytterne ud på en 14,4 kilometer lang enkeltstart, der er relativt flad. Det sidste stykke op mod mål stiger med nogle halv-skrappe procenter.

4. etape venter så en 188 kilometer kuperet etape, der slutter med en stigning ved navn Chiroubles. Med sine 7,3 kilometer og 6 % i snit er det bestemt en udfordrende stigning. Den foregår i passager, der skiftevis flader ud og stiger, så det bliver meget stop and go-kørsel.

Sprinterne i løbet er ikke glemt, og de får en chance på 5. etape. Det er en flad etape på 203 kilometer.

Det kunne til gengæld ligne en dag for lykkeridderne på 6. etape, der er ganske kuperet. Stigningerne falder midtvejs på etapen, mens der i finalen også er lidt knolde, der dog ikke ser ud til at være stejle nok til at volde store problemer for favoritterne. Jeg hælder til et udbrud.

Løbets hårdeste etape kan meget vel blive 7. etape. Etapen slutter med stigningen Valdeblore la Colmiane (16,3 km – 6,3 %). Den er ret konstant hele vejen igennem.

Den sidste etape – 8. etape – er nærmest efter den traditionelle opskrift med en hård og åben rute med adskillige stigninger, der slutter på promenaden i Nice. Der bliver ofte kørt offensivt på denne rute, der indbyder til angreb.

Favoritterne

Paris-Nice plejer at være garanti for et fedt løb. Kigger man på startlisten vil man finde et fint felt, men det skærer i øjnene hvordan de to WorldTour-løb i henholdsvis Frankrig og Italien ‘konkurrer’ om rytterne. Jeg kan egentligt godt lide det, fordi det giver muligheder for andre ryttere.

Men et kig på ruten og startlisten gør mig ganske sikker i min sag: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) er den helt store favorit. I 2019 vandt han snart samtlige ugelange etapeløb, han deltog i. I 2020 var han også knusende stærk, og skønt det er hans første løb i 2021, kan jeg ikke se, hvad der skulle ændre sig.

Roglic er blandt de allerbedste i bjergene. Han er blandt de hurtigste i decimerede grupper. Og ja, så er han jo også den stærkeste enkeltstartsrytter blandt klassementsfolkene. Læg dertil at han har et stærkt mandskab omkring sig, og så er han den store favorit til at vinde Løbet mod Solen.

Men hvis der er én rytter, der ved at man ikke skal tage en favoritstatus for givet, ja, så er det ham, der har tabt både Giro d’Italia 2019 og Tour de France 2020 på trods af at han var stor forhåndsfavorit.

Bag Primoz Roglic finder man en gruppe ryttere, der er meget jævnbyrdige. Spørg mig i morgen, og min rækkefølge vil givetvis se anderledes ud.

Jeg går dog med Tao Geogeghan Hart (Ineos) som Roglic’ primære konkurrent. Briten levede pludselig op til sin hype, da han i sidste sæson vandt Giro d’Italia, og kigger man på hans kørsel i Tour des Alpes Maritimes et du Var, så virker det opløftende. Vi ved dog ikke for alvor, hvordan han vil tackle disse ugelange etapeløb efter sin status som Grand Tour-profil. Det er ikke uden vaklen, at jeg peger på briten.

Jeg skæver også til Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), der plejer at være meget stærkt kørende på denne tid af året. Han vandt jo faktisk Paris-Nice for et år siden. Jeg har svært ved at se ham baske Roglic, men hvis han finder samme form og har marginalerne på sin side igen, så ja, hvorfor ikke lave et nyt topresultat? Det er dog ikke oplagt.

Det er også min anke, når jeg snakker om løbets kvalitet. Rivalerne til Roglic er der ikke for alvor. David Gaudu (Groupama-FDJ) ligner vel én af de bedste klatrere, men han smider for meget tid på enkeltstarten. Richie Porte (Ineos) var fabelagtig i ugelange etapeløb tidligere, men det er ved at være nogle år siden. Tiesj Benoot (DSM) kan alt, men mangler at brillere i én ting. Kan han matche Roglic på både enkeltstarten og i bjergene? Astanas unge guldfugl, Aleksandr Vlasov, er dygtig, men ikke helt dygtig nok endnu og formen har ikke været prangende.

Alle af dem er i høj grad inde i kampen om en podieplacering. Afgjort. Men for at vinde løbet, skal de håbe på at Roglic møder op i dårlig form, fanges i sidevinden eller er uheldig. I 2019/2020-form er det svært at se Roglic blive besejret.

Det er vel også sigende, at den snart bedste bjergrytter i feltet, foruden Roglic, er hans egen holdkammerat. Steven Kruijswijk er min joker, velvidende at det er længe siden, det rigtig har spillet for ham.

Vinderbud
Primoz Roglic
Jumbo-Visma
Slovenske Primoz Roglic er blandt sportens allerbedste etapeløbsryttere. Roglic er en glimrende enkeltstartsrytter, en glimrende bjergrytter - ja, og så er bundniveauet altid tårnhøjt. Konkurrenterne får svært ved at overrumple Roglic, der efterhånden vinder de fleste ugelange etapeløb, han stiller op i.
Podiebud: Tao Geoghegan Hart, Maximilian Schachmann
Outsidere: David Gaudu, Tiesj Benoot, Aleksandr Vlasov
Joker: Steven Kruijswijk
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.