Optakt: Pointtrøjen i Tour de France 2021

De hurtigste ryttere i Tour de France 2021 dyster om den grønne pointtrøje. I denne optakt kigger vi nærmere på konkurrencen.

Med syv triumfer siden 2012 har Peter Sagan siddet solidt i den grønne pointtrøje, men der blæser nye vinde. I 2020 var det Sam Bennett, der vandt pointtrøjen foran Peter Sagan, og slovakken kan få svært ved at vinde trøjen i år. Han har nemlig Giro d’Italia i benene.

Det åbner op for at den grønne pointtrøje i højere grad går til en hurtig sprinter, akkurat som tilfældet var for et år siden, hvor det var løbets bedste sprinter, Sam Bennett, der løb af med trøjen.

Brug din viden og dyst med hos
Zweeler

Hvordan bliver det i år? Det er en spændende affære. Og én ting er sikker: Sidste års vinder, Sam Bennett, vinder ikke i år. Ireren er skadet og er dermed ikke med i årets løb:

I denne optakt kigger jeg nærmere på den ikoniske, grønne trøje.

Pointsystemet i Tour de France 2021

Det væsentligste i forhold til pointkonkurrencen er naturligvis pointsystemet. Rytterne får point efter hvordan de kommer over stregen på de forskellige etaper. Ligeledes er pointskalaen forskellig alt efter hvilken etapetype, der køres. Der skelnes mellem en flad etape, en kuperet etape, en bjergetape og enkeltstarter. Ja, og så er der en indlagt spurt på hver etape.

Pointene fordeler sig således:

  • Koefficient 1 og 2: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2
  • Koefficient 3: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2
  • Koefficient 4, 5 og 6: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
  • Indlagt spurt: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1

Hvad er de enkelte koefficienter så? Koefficient 1 og 2 er etaper, der er flade eller uden de store forhindringer, typisk sprinteretaper. Koefficient 3 er kuperet/medium bjergetaper, mens koefficient 4, 5 og 6 dækker over hårde bjergetaper og enkeltstarter. Se figuren herunder for klassificering af de enkelte etaper:

Af billedet fremgår det at de to indledende etaper, der slutter af med en kuperet bakke, begge regnes som en kofficient 2-etape, dvs. en etape, hvor der er 50 point på linjen til vinderen.

Favoritten: Peter Sagan

Med hele otte sprinteretaper er det nærliggende at kigge på en ren sprinter, særligt fordi Peter Sagan – der har vundet den grønne trøje hele syv gange – har et Giro d’Italia i benene. Men jeg går alligevel med Sagan som den store favorit i pointkonkurrencen.

Det er der flere årsager til. Den ene er de to indledende etaper, der slutter på en bakke. Begge etaper giver 50 point til vinderen, og selvom Sagan anno 2021 næppe vinder etaperne, så bør han særligt på 1. etape kunne tage point, hvor nogle af rivalerne til trøjen ikke kan.

Dernæst er han så stærk i placeringskampen, at han på de otte flade etaper kan tage vitale point på rivalerne. Ligeledes virker det til at trøjen er et tema hos Bora-hansgrohe, da holdet har valgt ikke at udtage Ackermann.

Er den helt oplagt? Nej, ikke som det har været i de tidligere år, men Sagan kan hurtigt ende med at vinde sin 8. trøje.

Outsiderne: Det kræver momentum

Lad mig dog slå fast: Er der en sprinter, der dominerer årets spurter og vinder etaperne, kan den rytter nemt ende med at vinde trøjen. Det bedste bud på en overlegen sprinter er Caleb Ewan (Lotto-Soudal). Han hentede tre sejre for to år siden, men har siden haft svært ved at holde samme dominans. Men i et felt, hvor der mangler topsprintere som Bennett og Groenewegen, er det ikke umuligt at han vinder fire-fem etapesejre – og så kan han vinde trøjen.

Det skal dog bemærkes, at han allerede tidligt valgte ikke at deltage i de indlagte spurter i Tour 2020. Det er bidende nødvendigt at deltage i de indlagte spurter, hvis han vil vinde trøjen.

Jeg er mere overbevist om at Sonny Colbrelli (Bahrain) deltager i de indlagte spurter. Den italienske mester er i flyvende form, og han kan nemt ende med at tage point på de indledende etaper. Hans største udfordring er at han mangler farten til at blande sig i de regulære spurter, og det kan blive hans helt store hæmsko.

Hvis han gik efter trøjen, så ville Wout van Aert (Jumbo-Visma) vinde. Det er jeg helt overbevist om: Wout van Aert kan vinde de to første etaper af løbet (under normale omstændigheder) og han kan vinde reelle massespurter. Ligeledes kan han få point på noget sværere afslutninger end nogen anden rytter i feltet.

Så hvorfor vinder han ikke? Trøjen er ikke en prioritet. Wout van Aert har fokus på at hjælpe Roglic til sejren i løbet, samtidigt med at Wout van Aert kun lige er kommet tilbage fra en skade. Han har selv udtalt, at han har sænket ambitionerne til årets løb og at han næppe deltager i spurterne i starten – det svækker hans chancer markant.

En anden alsidig sprinter, der kan dominere spurterne, er Arnaud Demare (Groupama-FDJ). Demare er en af de mest vindende ryttere de seneste par år, men han mangler sejrene på højeste niveau. Kan han få momentum i starten af løbet, så kan han måske vinde trøjen. Han vil sandsynligvis give sig fuldt ud i begyndelsen af løbet for at høste point.

Michael Matthews (BikeExchange) har tidligere vundet trøjen, men det bliver svært i år med otte flade afslutninger – han taber for mange point i den almindelige spurt, da han ikke er hurtig nok. Hurtig nok er Tim Merlier (Alpecin-Fenix), men han mangler til gengæld nok stabiliteten over 21 etaper.

Vinderbud
Peter Sagan
Bora-hansgrohe
Med et Giro d'Italia i benene kan Peter Sagan hurtigt blive for træt - men det er en rute, der passer ham glimrende, og han kan høste mange point på svære etaper, hvor rivalerne kan være sat ud af spillet. Men meget kan hurtigt ændre sig.
Podiebud: Caleb Ewan, Sonny Colbrelli
Outsidere: Wout van Aert, Arnaud Demare, Michael Matthews
Joker: Tim Merlier
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.