Optakt: Tirreno-Adriatico 2021

Sidste år blev Tirreno-Adriatico blev kørt midt i september, og løbet blev brugt som forberedelse for de ryttere, der skulle køre Giro di Italia kort tid efter. Feltet var svagere end vanligt, da det blev kørt samtidig med Tour de France. Nu er Tirreno tilbage, hvor det plejer, og startlisten er fyldt med feltets allerstørste stjerner.

Det italienske etapeløb løber af stablen onsdag den 10. marts og slutter den 16. Nøgleetaperne for klassementet er 4. etape, der slutter ved skisportsområdet Prati di Tivo, og 7. etape, som byder på 10 kilometer enkeltstart. Ifølge roadbooken er etapefordelingen: én bjergetape, tre kuperede, to flade og én enkeltstart. Mere om det senere.

Cykelsport - WorldTour
Tirreno-Adriatico 2021
10. marts - 12:30

I år bugner startlisten af store navne. Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Egan Bernal, Julian Alaphilippe, Caleb Ewan og Tadej Pogačar, er nogle af de største navne. Ikke bare i løbet, men på hele WorldTouren. Med mange etaper, der byder ind til offensiv kørsel og hektiske finaler, kan vi godt forvente hæsblæsende cykelløb med de allerstørste stjerner i front.

Sidste års svækkede udgave blev vundet af Simon Yates, der er til start igen, i håbet om et titelforsvar. Hans landsmand Geraint Thomas blev nummer to, og Rafal Majka tog den sidste plads på podiet. Majkas daværende holdkammerat Pascal Ackermann dominerede løbets massespurter med to sejre og en andenplads.

Etaperne

Alt tyder på en massespurt på 1. etape. Etapen byder på to forskellige rundstrækninger, og etapen både starter og slutter langs kysten i Lido di Camaiore. De sidste knap 100 kilometer er pandekageflade, og det bør derfor ikke være noget problem, for sprinterholdene at hente eventuelle lykkeriddere.

Allerede på løbets 2. etape, der starter i Camaiore, kan vi forvente at se mere uforudsigeligt cykelløb. Efter en flad første halvdel venter godt 100 kilometer i kuperet terræn, inden der er mål i Chiusdino. Etapen slutter med en overkommelig stigning, der er syv kilometer og stiger med mellem tre og fire procent det meste af vejen. Det kuperede terræn og den afsluttende stigning bør være nok til at udelukke de rendyrkede sprintere fra at kæmpe med om sejren. Med mindre et udbrud får lov til at holde hjem, skal vi her kigge efter ryttere som Ballerini, Van der Poel, Sagan, Alaphilippe og Van Aert.

Næsten en genganger af dagen forinden. Løbets 3. etape er, i modsætning til 2. etape, kuperet på den første halvdel og mere jævn mod afslutningen. Etapen slutter igen opad en mindre stigning, der bør være nok til at skippe de tungeste sprintere fra, men ikke skabe væsentlige tidsforskelle i klassementet. 3. etape starter i Monticiano og slutter 219 kilometer senere i Gualdo Tadino.

På 4. etape bliver det alvor. Tirreno-Adriaticos kongeetape starter i Terni og slutter i Prati di Tivo. På vej dertil skal feltet køre 148 kilometer og forcere tre bjerge, hvoraf finalestigningen er den hårdeste. Det er her, vi vil se de ryttere med klassementsforhåbninger i offensiven. Sidste gang en etape i Tirreno havde mål i Parti di Tivo, var i 2013, hvor Chris Froome vandt. I år vil vi igen se, de allerstørste stjerner duellere om etapesejren på løbets kongeetape.

Efter en flad første halvdel venter der rytterne en rundstrækning på 23,5 kilometer, der skal køres fire gange. Rundstrækningen er aldrig flad. Det er op og ned ad korte og stejle stigninger hele vejen. Klassementet har sat sig dagen inden, hvorfor der er gode muligheder for, at et udbrud kan få lov at holde til mål. Uanset om det skal afgøres blandt udbryderne eller i feltet, kan vi forvente hektisk cykelløb på alle fire omgange.

På 6. etape bliver det sprinternes tur igen. Selvom der er nogle små stigninger på rutens første 110 kilometer, er de sidste 60 så nemme og flade, at sprinterholdene bør hente udbryderne, så vi får en massespurt i Lido di Fermo.

7. og sidste etape byder på ti kilometers pandekageflad enkeltstart. San Benedetto del Tronto danner endnu engang ramme for sidste etape af Tirreno-Adriatico. Ruten løber langs Adriaterhavskysten, og slår dermed en krølle på løbet, der fragter rytterne fra det Tyrrhenske hav til kysten af Adriaterhavet.

Favoritterne

Der er mange forskellige typer af ryttere, der har vundet Tirreno-Adriatico. Deciderede bjergryttere som Nairo Quintana og senest Simon Yates til klassikerspecialister som Kwiatkowski og Van Avermaet. Ruten i år peger på, at det er klassementsrytterne, der skal kæmpe om sejren i år. Løbet skal afgøres på 4., 5. og 7. etape, så det er altså en komplet rytter, der vinder løbet i år.

Når man tænker på en komplet rytter, tænker man umiddelbart på Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) og Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step). Det er også de to vi vil pege på som de største favoritter til Tirreno.

Den forsvarende Tour de France-vinder, Tadej Pogačar, var strålende kørende i UAE Tour og Strade Bianche. Vi kender hans evner på de store bjerge, såvel som på enkeltstarten. I Strade Bianche, og i Liege i fjor, viste han, at han også begår sig godt på de korte og stejle stigninger, som rytterne møder på femte etape. Derfor er han den altoverskyggende favorit til Tirreno-Adriatico, og Pogačar er også vores bud på en vinder.

Julian Alaphilippe viste i Strade Bianche, at han også er i utrolig god form. Han er en af verdens bedste på de korte og stejle stigninger, rytterne møder på femte etape, og på de korte enkeltstarter, som den på sidste etape, er han også en af verdens bedste, selvom han næppe slår Filippo Ganna.

Da han kørte sig til sin samlede femteplads i Tour de France forrige år, viste verdensmesteren, at han også kan køre opad på de største bjerge. Det samme bekræftede han i Tour de la Provence på Mont Ventoux, hvor han kom i mål tre sekunder efter Egan Bernal, der er en af verdens bedste klatrere. Alaphilippe skal vippe Tadej Pogačar af pinden ved at ´stjæle´ nogle bonussekunder på de tre kuperede etaper (2., 3. og 5.), så han har lidt tid at give af inden kongeetapen, hvor han næppe kan følge Pogačar. Hvis det lykkedes for ham, har verdensmesteren gode chancer for en samlet sejr i Tirreno-Adriatico.

Outsiderne

Colombianske Egan Bernal (INEOS Grenadiers) overraskede stort i Strade Bianche, hvor han kørte sig på podiet med en flot tredjeplads. Den tidligere Tour de France-vinders kvaliteter på fjerde etapes bjerge er åbenlyse. Bernal har efterhånden etableret sig som stabil puncheur, hvilket bliver vigtigt på femte etapes stejle stigningsprocenter, når Alaphilippe forsøger at tage værdifulde sekunder på de øvrige favoritter.

Bernals akilleshæl er hans enkeltstart, og selvom enkeltstartskilometerne er få, taber han sekunder til blandt andre Pogačar og Alaphilippe på syvende etape. Håbet for Bernal er, at han kan tage mere tid på kongeetapen, end han taber på enkeltstarten. Med hans kvaliteter in mente er det meget muligt, at han sætter samtlige konkurrenter til vægs på stigningen til Parti di Tivo, men i vores bog slår han ikke Pogačar, og det bliver derfor ´kun´ til en plads på podiet for den klatrestærke columbianer.

Den forsvarende vinder, Simon Yates (Team BikeExchange), er vores næste outsider. Yates er en fremragende klatrer, og han er ikke bange for at angribe tidligt i finalen, hvis benene er gode. I et rent opløb slår han hverken Bernal eller Pogačar, og han er derfor nødt til at udnytte et moment på fjerde etape, hvor de største favoritter kigger på hinanden, hvor han lister væk og ikke ser sig tilbage. Den forsvarende vinder fik sin sæsondebut i Strade Bianche, hvor det ikke blev til noget stort resultat. Ved den lejlighed blev han nummer 63. Alligevel tror vi på, at Yates finder benene, og han kører sig til en placering i top fem.

Efter hans flotte fjerdeplads i Giro di Italia i fjor er vi også nødt til at nævne João Almeida (Deceuninck – Quick Step). Desværre for hans chancer er han holdkammerat med Julian Alaphilippe, og han risikerer derfor at blive henvist til en rolle som hjælperytter. I hans sæsondebut i UAE Tour var han ligeledes meget velkørende. Han viste i Giroen, at han også kunne sidde med på de største bjerge langt hen ad vejen. Han er også en mere end habil enkeltstartsrytter. Han har desuden vist ved flere lejligheder, at han er hurtig på stregen, og han kan derfor, ligesom sin kaptajn, ´stjæle´ nogle vitale bonussekunder på anden og trejde etape, hvilket bliver nødvendigt, hvis Almeida skal drømme om en plads på podiet.

Mikel Landa (Bahrain-Victorious) har set utrolig velkørende ud i sine to italienske opstartsløb. På sine bedste dage er han af de få, der kan følge Bernal og Pogačar opad. Han kører for dårlig en enkeltstart til at vinde løbet, men en plads i top fem, og måske endda på podiet, er inde for rækkevidde for den spanske bjergrytter.

Der er også flere store stjerner til start. Ryttere som Jakob Fuglsang, Thibaut Pinot, Geraint Thomas og Nairo Quintana går ind til løbet med forhåbninger om at køre klassement. Men der er for mange, der, i min bog, er stærkere, og derfor bliver det ikke til mere end en top ti placering for de førnævnte.

Hvis jeg skal fremhæve én, må jeg kippe lidt med det danske flag og sige Jakob Fuglsang. Det gør jeg, fordi han beviste i Strade Bianche, at han ikke er langt fra at være, hvor han skal være. Mon ikke, han også havde været med i gruppen bag de tre første, hvis ikke for en uheldig punktering. Desuden har Fuglsang udviklet sig til en mindre specialist i de ugelange etapeløb, så vi tror og håber, at Fuglsang kan snige sig indenfor i top fem.

Joker

Det her er lidt modsigende, men vores joker til den samlede sejr i Tirreno-Adriatico er Wout van Aert (Jumbo-Visma). Van Aert er ikke klassmentsrytter, ligesom alle de andre kandidater til den samlede sejr, alligevel har vi et godt øje til ham. Hans kvaliteter på alle andre etaper end bjergetapen taler for sig selv. Han er lynhurtig, både i en flad og let stigende spurt, god på de korte og stejle stigninger og en fabelagtigt enkeltstartsrytter.

Van Aerts store test kommer på de store bjerge på fjerde etape. Men hvis vi skruer tiden tilbage til Tour de France i fjor, var vi alle blæst bagover af belgierens evner på de største bjergetaper som hjælper til Roglic. Her kommer han som den ubestridte kaptajn, og han skal bevise sit værd i bjergene, når han ikke skal sidde i vinden hele dagen for at beskytte sin kaptajn. Essentielt for Van Aert succes i det samlede klassement bliver det, at han henter væsentlige sekunder på konkurrenterne, både på enkeltstarten og på de fire etaper, der på papiret lægger op til en større spurt.

Vinderbud
Tadej Pogačar
UAE-Team Emirates
Den forsvarende Tour de France-vinder er vores bud på en vinder af Tirreno-Adriatico, fordi han er, sammen med Bernal, den bedste opad på fjerde etapes bjerge. Samtidig kører han en god enkeltstart, og som vi så i Strade Bianche, kan han også sidde med de bedste på de korte og stejle stigninger.
Podiebud: Julian Alaphilippe, Egan Bernal
Outsidere: Simon Yates, João Almeida, Mikel Landa, Jakob Fuglsang
Joker: Wout van Aert
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.