Optakt: Tour de Suisse – 2021

Efter en ufrivillig coronapause i 2020, er Tour de Suisse, måske bedre kendt som Schweiz Rundt, endelig tilbage, når rytterne søndag triller ned af startrampen i Frauenland.

Coronaens store indvirkning på cykelkalenderen anno 2020 gik nok ikke manges næse forbi, og et af de helt store løb der måtte aflyse, var Tour de Suisse. Heldigvis er den schweiziske rundtur mange ryttere bruger til at finpudse formen frem mod Tour de France, tilbage på kalenderen i år.

Løbets overlap med Criterium du Dauphine stiller selvsagt rytterne over for at skulle vælge mellem de to optaktsløb, og hvor Dauphine ofte lokker med stigninger man også kan finde i Touren samme år, byder Tour de Suisse på mere klassikerlignende etapeprofiler. Historisk set har det også betydet, at den kommende Tour-vinder oftere har kørt sig i form i Frankring, end i Schweiz.

Da løbet sidst fandt en vinder i 2019, var det den nykåret Giro-vinder Egan Bernal der kunne lade sig tiljuble, efter at han havde henvist sin nuværende holdkammerat Rohan Dennis og Bora-rytteren Patrick Konrad til de sekundære podiepladser.

Efter tre opslidende uger i Italien, stiller Egan Bernal selvfølgelig ikke til start, og vi skal derfor have kåret en ny vinder. Løbet skal afgøres over otte etaper, og byder undervejs på to enkelstarter, to klassikerlignende etaper, en tæt på flad etape, og tre decideret bjergetaper.

Cykelsport - WorldTour
Schweiz Rundt
6. juni - 12:00

1. etape: Frauenfeld – Frauenfeld – 11 kilometer enkeltstart

Tour de Suisse indledes i byen Frauenfled med en kort enkeltstart på 11 kilometer. Rytter bliver ført rundt i byen uden de helt store udfordringer. Ruten er tæt på pandekage flad, og byder på trods af et par retningsskifte i byen undervejs, ikke på de helt store tekniske udfordringer

2. etape: Neuhausen am Rheinfall – Lachen – 178 kilometer

Løbets anden etape er en klassisk Schweiz Rundt etape. Det går mere eller mindre op og ned hele dagen, og rytterne skal undervejs kæmpe sig over tre kategori 2 stigninger. Først venter Ghöch (8 km. – 4,4%), inden rytterne efter en nedkørsel tager direkte fat på Oberricken (7,8 km. – 5,1%). Kort før mål skal Steineggstrasse (2,4 km. – 8,2%) stå for den endelige udskilning, inden de 8 kilometers nedkørsel og fladebane kørsel vil agere den endelige finale.

3. etape: Lachen – Pfaffnau: 182 kilometer

Endnu en etape der skriger Schweiz Rundt. Etapen byder kun på to kategoriseret stigninger på den sidste del af etapen, men igen går det op og ned hele dagen, og samlet byder etapen på 2500 højdemeter. Etapeprofilen vil uden tvivl tiltale klassikerrytterne i løbet.

4. etape: Sankt Urban – Gstaad – 171 kilometer

Det tætteste vi kommer på en flad etape i årets Schweiz Rundt, er fjerde etape med mål i Gtaad. Efter en relativ lang og flad indledning, går det først rigtig løs i finalen efter 154 kilometer når rytterne starter opkørslen mod Saanenmöser Pass (7,5 km. – 4,4%).

5. etape: Gstaad – Leukerbad – 176 kilometer

Femte etape byder på løbets første rigtige bjergetape med afgørelse på toppen af en stigning. Rytter starter dagen med at forcere løbets første kategori 1 stigning Col du Pillon (6,9 km. – 5,3%), inden et langt flad stykke skal bringe dem hen til finalen. Her venter Varenstrasse (3,2 km. – 4,4%) og Erschmatt (8 km. – 8,8%) inden de sidste 10 kilometer op mod målbyen Leukerbad skal forceres.

6. etape: Andermatt – Disentis Sedrun – 136 kilometer

Opvarming bliver uden tvivl et must for rytterne inden sjette etape. Opstigningen mod San Gottardo (9,0 km. – 7,1%) starter mere eller mindre fra kilometer nul, før en meget lang nedkørsel venter. Efter et meget kort dalstykke, starter opstigningen mod Lukmanierpass (18,5 km. – 5,5%). En stigning der måske ikke ser ud af meget hvad angår procenterne, men længden kan sætte sine spor. Efter en nedkørsel skal vinderen findes efter 7,1 kilometers letstigende vej op mod Disents Sedrun.

7. etape: Disentis Sedrun – Andermatt – 23 kilometer enkeltstart

Næstsidste etape byder på en enkeltstart, og en ret anderledes en af slagsen. 23 kilometer skal tilbagelægges, hvor det stiger de første 11,5 kilometer frem til mellemtiden på toppen af Oberalpass (9,5 km. – 6,5%), før det derefter mere eller mindre går ned af i de resterende 11,5 kilometer mod mål i Andermatt. Nedkørslen har nogle tekniske passager undervejs, hvor specielt de afsluttende kilometer er noget snørklet.

8. etape: Andermatt – Andermatt – 159 kilometer

Ottende og sidste etape er stort set en kopi af sjette etape – de kører bare ruten den modsatte vej. Efter startskuddet i Andermatt lyder, bliver rytterne med det samme budt velkommen af Oberalppass (10,9 km. – 5,5%), inden Lukmanierpass (15,8 km. – 5,4%) byder op til dans. Herefter venter en længere nedkørsel, inden det store salg skal stå op mod løbet eneste stigning uden for kategori – Gotthardpass (13,2 km. – 6,7%). Fra toppen venter 15 kilometers nedkørsel før vinderen af etapen kåres tilbage i Andermatt.

Favoritterne

Selvom Team INEOS ikke stiller til start med den forsvarende vinder Egan Bernal, har de alle muligheder for igen at få en rytter øverst på podiet. Ruten bør passe både Richard Carapaz og Pavel Sivakov ganske fortræffeligt, og kan de begrænset tidstabet på den indledende enkeltstart, er det holdet der skal slås. Hvor Sivakov står efter han måtte udgå af Giroen, er dog lidt uklart. INEOS må dog undvære Tom Pidcock, som desværre er styrtet op til løbet, men selv uden den unge brites hjælp, er niveauet på hele holdet, helt vanvittigt.

Og slå dem kan Julian Alaphilippe måske. Den franske verdensmester må i hvert fald slikke sig om munden når han kaster et blik på etapeprofilerne. Mange af etaperne er som skræddersyet til den eksplosive Deceuninck-Quick Step kaptajn, og med god støtte fra blandt Mattia Cattaneo og Mauro Vansevenant, kan han meget vel ende med at snyde det britiske imperium.

Bliver ruten i sidste ende for hård for Maximillian Schachmann? Det er muligt, men den dobbelt Paris-Nice vinder, kan meget vel ende med at lave et stort resultat. Til hans fordel tæller enkeltstarterne og de kuperede etaper, hvorimod de afsluttende bjergetaper måske bliver for hårde.

Outsiderne

Jakob Fuglsang kommer mere eller mindre direkte til Schweiz fra højdetræningslejr på Tenerife, og det skal blive spændende at se, hvordan han har responderet på en hård træningsblok. Han kommer med ambitioner om at køre klassement, og ruten kan han bestemt ikke brokke sig over. Med god støtte fra Jonas Gregaard og Omar Fraile, er forudsætningerne for et godt klassementsresultat bestemt til stede for den danske stjerne.

Det skal blive spændende at se om Esteban Chaves kan fortsætte de opløftende takter fra foråret. Han var velkørende i Katalonien Rundt og Baskerlandet Rundt, og kørte flot i Ardennerklassikerne. Enkeltstarterne kunne den lille colombianer helt sikkert godt være foruden, men er han på samme niveau som i foråret, er han absolut en mand der kan lave rav i den.

Hvor står Marc Soler? Den spanske Movistar-rytter udgik på 12. etape af Giro d’Italia efter et styrt. Han var flot kørende i Romandiet Rundt, og var indtil hans styrt i Giroen, heller ikke helt tabt i klassementet. Usikkerhederne omkring hans tilstand og muligheder for forberedelse, gør han ender som min joker i løbet. Det kan vitterligt ende som fugl eller fisk.

Og hvad så med Rigoberto Uran? Umiddelbart var det ikke planen han ville stille op i Tour de Suisse, men han har valgt at stille op som forberedelse til Touren. Optakten til løbet har dog ikke været optimale, da han eftersigende har været ramt af Covid-19 efter Katalonien Rundt. Derfor er det med store spørgsmåltegn ud for sig, den tidligere toer fra Tour de France, stiller op.

Af andre ryttere der kan forventes at køre klassement kan Wout Poels, Sam Oomen, Domenico Pozzovivo og David de la Cruz nævnes. Fælles for dem alle er dog, at jeg har svært ved at se dem være med helt fremme når alting skal afgøres.

Værd at holde øje med

Det hollandske vidunder Mathieu van der Poel skal nok blive underholdende at følge. Vi skal nok ikke forvente noget stort klassementsresultat fra Alpecin-Fenix rytteren, men cross-fænomenet vil uden tvivl vise sig offensivt frem, og mon ikke det kan kaste en etapesejr af sig undervejs?

Søren Kragh Andersen stiller også op for at forsvare de danske farver. Team DSM kommer uden et indlysende klassementshåb, om end de nok har nogle forhåbninger til Tiesj Benoot, så Søren Kragh bør få ganske fine muligheder for at gå på jagt efter personlig succes. Den indledende enkeltstart bør passe han ganske fint, og de efterfølgende etaper kan en Søren Kragh i god form også sagtens køre finale i.

Slutteligt skal det blive spændende at følge Tom Dumoulin. Det er ikke fordi jeg har de store forventninger til han kører med om sejren, men efter hans pause fra cykelsporten, bliver det interessant at se, hvor han står forud for OL.

Vinderbud
Richard Carapaz
Team INEOS
Jeg ender med at gå med Richard Carapaz som vinder. Den tidligere Giro d'Italia vinder kommer med et stærkt hold i ryggen og bør have alle forudsætninger for, at sikre sig en samlet sejr.
Podiebud: Julian Alaphilippe, Maximillian Schachmann
Outsidere: Pavel Sivakov, Jakob Fuglsang, Esteban Chaves
Joker: Marc Soler
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.