Optakt: UAE Tour 2021

WorldTour-sæsonen åbner i år med UAE Tour. Normalt er det Tour Down Under, der får æren af at indlede WorldTour-sæsonen, men på grund af corona er tingene anderledes. 

En del løb er allerede blevet flyttet eller aflyst, og derfor søger stjernerytterne hen mod de løb, der bliver afholdt, og derfor er løbet i UAE fyldt med profiler.

Cykling - Etapeløb
UAE Tour 2021
21. februar - 12:00

Løbet strækker sig fra den 21. februar og frem til den 27. februar, og rytterne får både godt vejr og en varieret rute. Ruten byder på flade etaper, bjergetaper og enkeltstart – det er vital træning for mange af rytterne forud for sæsonens større mål.

Ruten

Det er en varieret rute, der venter i UAE Tour. På 1. etape venter en 176 kilometer lang etape, der sandsynligvis ender i en massespurt.

Allerede på 2. etape kommer der en lille klassementsudfordring. Over 13 kilometer køres der en ganske flad enkeltstart, hvor der kan vinds vitale sekunder på konkurrenterne. Typisk har rytterne ikke enkeltstartscykler med til løb i Mellemøsten.

Klassementsudfordringerne fortsætter på 3. etape, hvor der er mål på toppen af Jebel Hafeet. Etapen er 166 kilometer lang. Jebel Hafeet (10,6 km – 6,9 %) er velkendt i de mellemøstlige løb. Vinden spiller som regel en stor rolle på stigningen, og ofte er det få sekunder, der udgør forskellen mellem de bedste. Undtagelsen var sidste år, hvor Adam Yates smadrede konkurrenterne med mere end ét minut.

4. etape byder igen på en flad etape, der bør ende i en massespurt. Vind spiller altid ind i mellemøstlige løb, hvor der ofte køres i meget åbne områder, men lad os holde øje med vejrudsigten.

Der venter en lang stigning på 5. etape, når ruten slutter på toppen af Jebel Jais. Med sine 21,5 kilometer er det en lang stigning, men med kun 5,4 % i snit er det langt fra den hårdeste stigning. Stigningen var også med i 2019, hvor Primoz Roglic vandt en spurt foran otte andre. Tidsforskellene var små.

De resterende to etaper, både 6. og 7. etape, er flade etaper, der bør ende i en massespurt. Igen kan vinden blive en faktor, men det må vi kigge nærmere på i etapeoptakterne.

Storfavoritten

På papiret er der én favorit. Som forsvarende vinder af Tour de France, er det kun naturligt at forventningerne er store til Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Når han så ovenikøbet kører for UAE-holdet i deres eget etapeløb, der også stiller med A-kæden, ja, så må han unægteligt være favoritten.

Det var han naturligvis også for et år siden, hvor han dog måtte tage til takke med andenpladsen. Dengang var Adam Yates flyvende, og mens mange af de øvrige favorittere kiggede på hinanden, stak han afsted på det helt rigtige tidspunkt.

Pogacar var dengang ganske godt kørende, og jeg forventer at tilfældet er det samme i år. UAE-holdet har brugt lang tid i landet på træningslejr, og samtidigt kommer holdet med A-kæden, der foruden Pogacar også tæller Majka og Formolo. Det er et hold, der går benhårdt efter sejren.

Pogacars største udfordring er snart, at ruten ikke er specielt hård. Hverken Jebel Hafeet eller Jebel Jais er hårde stigninger, og spiller modvinden ind, kan det blive svært at gøre forskellen for Pogacar. Potentiel sidevind kan også udgøre et problem for Pogacar.

Øvrige favoritter

Jeg skæver primært mod Ineos som de primære udfordrere. Adam Yates (Ineos) vandt løbet for et år siden, og han er en farlig kandidat igen grundet sin stærke afslutning. Hvis modvinden dræner konkurrenterne, kan Yates bruge sin accelerationsstyrke i finalerne til at hente vitale sekunder. Hvis han er i samme form som for et år siden, så kan han blive svær at slå.

Det bliver ikke nemmere for konkurrenterne at Yates er flankeret af Ivan Sosa og Daniel Martinez (Ineos). Sidstnævnte er måske ikke helt på toppen, men Ivan Sosa har netop vundet Tour de la Provence. Lur mig om Ineos ikke forsøger den offensive strategi, som de også benyttede i det franske etapeløb – i så fald ville det være oplagt at sende enten Sosa eller Martinez tidligt i offensiven på Jebel Hafeet eller Jebel Jais – også selvom det er to nemme stigninger.

En anden rytter, der kan udnytte bjergenes lethed, er João Almeida (Deceuninck-Quick Step). Almeida viste i Giro d’Italia at han besidder en fin afslutning, og på de her stigninger bør han kunne være med, skønt der er bedre klatrere end ham i løbet.

Jeg forventer at løbet blive en tæt affære, men meget afhænger af hvordan vinden står på især Jebel Hafeet. Såfremt der er medvind i finalen, er det godt for de bedre klatrere. Her har jeg et lille øje til Emanuel Buchmann, der har vist at han er skarp i ugelange etapeløb, men som i den grad er noget af en dieselrytter. I modvind levner jeg ham ikke mange chancer.

Der er stærke klatrere i løbet. Alexey Lutsenko, Wout Poels, Aleksandr Vlasov og Sepp Kuss er alle dygtige, men min joker må blive Sergio Higuita (EF). Det skyldes primært at Higuita har en skarp afslutning, men formen er ukendt.

Vinderbud
Tadej Pogacar
UAE Team Emirates
Den forsvarende Tour de France-vinder jagter succes i holdets store hjemløb. I sidste sæson kom han i god form, men blev slået af en meget formstærk Adam Yates. I år sender holdet igen A-kæden, og efter en lang, intensiv træningslejr i netop UAE, bør grundformen være på plads for Pogacar.
Podiebud: Adam Yates, Ivan Sosa
Outsidere: João Almeida, Emanuel Buchmann, Daniel Martinez
Joker: Sergio Higuita
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.