Optakt til VM i cykelcross 2020-21: Herrernes eliteløb

Verdens bedste cykelcross-ryttere duellerer om den regnebuestribede VM-trøje, når eliten er samlet i Oostende.

Vi er pokkers heldige, er vi.

For på trods af at både Wout van Aert og Mathieu van der Poel er etablerede landevejsprofiler, der kører med om sejrene i de største løb, ja, så stiller de også gerne trofast op til cykelcross-løb.

Og selvom begge havde regnet med en kort sæson uden alt for mange løb, fik de begge hurtigt tilføjet en masse løb til kalenderen, da de først kom i gang. Nu står vi her, få dage før VM i Oostende, og kigger på endnu en duel mellem to af de bedste cykelcross-rytteren nogensinde.

Cykelcross - Verdensmesterskaberne
Oostende
31. januar - 15:00

De er begge blot 26 år, og det er givetvis store ord at bruge. Især fordi de endnu er et stykke efter Sven Nys’ sejrstotal. Alligevel er der ingen tvivl om at Mathieu van der Poel og Wout van Aert er to fænomener.

Det understreges yderligere af deres evner i cykelcross-sporten, skønt de begge har satset stort på en landevejskarriere. Ikke mange ryttere har formået at vedligeholde et højt niveau i begge sportsgrene. Mathieu van der Poel er ovenikøbet også blandt verdens bedste mountainbikeryttere.

Nu krydser de så klinger igen i Oostende. Måske er det her den sidste sæson, hvor de to verdensstjerner begge dedikerer sig så meget til cykelcross-sporten… måske er det ikke. Uanset hvad handler det bare om at nyde dem, mens vi har dem.

Værd at vide før VM i cykelcross for herrer

Det er en særpræget rute, der venter rytterne i Oostende, og derfor har vi også kigget lidt nærmere på ruten i en særskiltet artikel. Den kan du læse om herunder:

Der meldes om højvande midtvejs igennem løbet. Om det viser sig at være sandt, ved jeg ikke meget om, men såfremt der er højvande, vil rytterne tvinges ind på det løse sand fremfor de allerede dybe sandspor, som der er blevet lavet tidligere på dagen.

Favoritterne ved VM i cykelcross

Ingen kan være i tvivl om at der er to favoritter. Den største er i min optik Mathieu van der Poel. Hollænderen er en vinder, der nærmest vinder efter behov. Således er det blevet til ni sejre i år i 13 løb. I de fire øvrige løb er han blevet nummer to. Sæsonen forinden vandt han 24 ud af 25 mulige løb. Sæsonen før det endte han med at vinde alle løb pånær to i over 30 deltagelser.

Ingen andre vinder så tit og ofte som Mathieu van der Poel. Altså med undtagelse af VM, hvor han “kun” har to VM-triumfer mod Wout van Aerts tre. Mathieu van der Poel har dog unægteligt været den bedste igennem de to rytteres elitekarriere, og det er heller ikke at stramme den, at påstå at Mathieu van der Poel har været VM-favoritten ved hvert eneste VM siden 2015, hvor han tog sin første triumf.

Han har kørt lidt færre løb i år, og Wout van Aert har været lidt tættere på ham i enkelte løb. Nogle dage har han dog kørt på et højere niveau end alle andre, for eksempel ved World Cuppen i Hulst.

Mathieu van der Poel er et unikum uden de store svagheder. Ok, mudder som i Dendermonde var ikke hans favorit, men en rute med en stejl bro, et teknisk sandstykke og en teknisk græsplæne… det lyder i min optik ret meget som noget Mathieu van der Poel godt kan lide. Især hvis der kommer højvande, og de skal køre på ‘frisk’ sand.

Når jeg skriver det på den måde, skyldes det at der går et narrativ på at ruten er guf for Wout van Aert. Det er jeg ikke nødvendigvis uenig i, men historisk set har Mathieu van der Poel bare været bedre på sandstykker. Kig blot på de løb, der ellers indeholder meget sand, og se, hvem der har vundet. I de fleste tilfælde er det Mathieu van der Poel.

I belgiske medier er belgiske eksperter i gang med at udpege Wout van Aert som favorit, og som en konsekvens heraf er oddset hos de belgiske bookmakere også styrtdykket. Tidligere på ugen kunne man få pengene op mod tre gange igen for en belgisk Wout van Aert-triumf. I dag er han nede i odds 2,00. Personligt mener jeg jo stadig, at Wout van Aert er marginaler bag Mathieu van der Poel.

Der er dog ingen tvivl om at Wout van Aert godt kan lide den her rute. Der kan bruges power over broen, han er god i sand og græsstykket er ganske vist teknisk, men ikke det mest tekniske stykke på kalenderen. Jo mere han kan bruge sin power, jo bedre er det for ham.

Det er tæt. Meget tæt. Men Mathieu van der Poel er dog min favorit.

Jævnt felt bag topfavoritterne

Midtvejs igennem sæsonen lignede det at Tom Pidcock ville slå sig fast som en superstjerne. Der er ingen tvivl om at Pidcock er sportens største talent, men han har haft svært ved at holde kadencen oppe efter de flotte resultater i december.

I et interview tidligere på sæsonen udtalte han, at han ville gå efter at toppe formen i Overijse samt ved VM, fordi ruten i Overijse lå godt til ham. Her var han stærk, men slet ikke stærk nok til at true de to bedste. Bliver det bedre til VM? Tja. Han er om nogen en mesterskabsrytter, der godt ved, hvordan man skal time formen, men jeg tvivler på at han kan true de to bedste. Jeg tvivler på at nogen kan true de to bedste.

Det betyder, at det er en spændende kamp om VM-podiet. Toon Aerts er i høj grad med i den kamp. Aerts har haft en underlig sæson, hvor det ikke helt har kørt for ham. I december kom artiklerne så om at han peakede formen til VM, og kigger man på de seneste ti løb, så virker det til at formkurven er stigende. Er det nok?

Jeg kan godt være lidt i tvivl. Det har ikke været rigtigt overbevisende fra Aerts i år. Han skal i al fald hanke op i sig selv, hvis han vil overliste briten Pidcock.

Herefter kommer Michael Vanthourenhout. Belgieren har været stærk igennem hele sæsonen, men han virker dog til at være falmet en anelse på det seneste. Ikke meget, han er bestemt stadig med i kampen om podiet, men han har bare heller ikke superformen , som han havde i starten af december.

Til gengæld virker Laurens Sweeck til at være i en opadgående formkurve. På papiret er han blandt de bedre på sandstykket, men om det så er nok, skal blive spændende at se. Broen er en ulempe for ham, men han blev dog nummer tre ved de nationale mesterskaber i 2017 i Oostende, så det er umiddelbart en okay rute.

Det samme er tilfældet for Lars van der Haar, der ligesom Sweeck er blandt de bedre på sandstykket. Broen er også fin for den spinkle hollænder. Det er i stedet græsstykket, der kan bliver Lars van der Haars udfordring, særligt hvis ruten bliver våd og græsset bliver til mudder.

En af de sværeste at placerer er Eli Iserbyt. Han startede sæsonen som Elite, men styrt har siden årsskiftet hæmmet ham. Han har ikke set god ud i de seneste løb, og spørgsmålet er om han er helt på toppen – jeg tvivler.

Det bringer mig til Zdenek Stybar. Tjekken kommer ikke til at vinde. Men det er altså en tre-dobbelt verdensmester, der stiller til start her i Oostende. Årsagen er nok at han mangler løbstræning til landevejssæsonen. Spændende er det, men Stybar starter så langt tilbage, at han nok højest kan køre sig frem til en flot placering – og nok også uden for top10.

Vinderbud
Mathieu van der Poel
Det er tæt i toppen, men jeg peger alligevel på Mathieu van der Poel, akkurat som jeg har gjort det meste af sæsonen. Der tales meget om at ruten er god for Wout van Aert, men den er bestemt heller ikke ringe for Mathieu van der Poel, der reelt set ikke har nogle svagheder på cykelcross-cyklen. Forskellen på de to ryttere er dog minimal, og jeg er meget tæt på at sige, at den er 50/50 mellem Wout og Mathieu.
Podiebud: Wout van Aert, Tom Pidcock
Outsidere: Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Eli Iserbyt
Joker: Zdenek Stybar
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.