Optakt til VM i cykelcross 2020-21: Kvindernes eliteløb

En enorm spændende sæson hos kvinderne kulminerer denne lørdag i Oostende, hvor alle de bedste kæmper om de mytiske VM-striber. Fortsætter Lucinda Brand dominansen eller kan rivalerne stikke en kæp i hjulet?

Der har stået Lucinda Brand på alt i denne sæson. Hollænderen, der til dagligt kører for det meget stærke Trek-Segafredo-hold, har kørt en længere cykelcross-kalender end normalt, og det har hun udnyttet til fulde.

Hun har vundet UCIs World Cup. Hun fører Superprestige-serien – og ja, hun fører også X2O-serien. Undervejs er det blevet til 11 sejre i 23 løb. Kun én gang er hun ikke endt på podiet.

Hun mangler kun at vinde VM.

Cykelcross - Verdensmesterskaberne
Oostende
30. januar - 15:00

Men det bliver ingen nem affære, for rytterne er skarpe som bare pokker. Nok har Lucinda Brand domineret det meste, men det har i langt de fleste tilfælde været meget tætte løb. Sådan forestiller jeg mig også, at VM bliver.

Værd at vide før VM i cykelcross for kvinder

Det er en særpræget rute, der venter rytterne i Oostende, og derfor har vi også kigget lidt nærmere på ruten i en særskiltet artikel. Den kan du læse om herunder:

Det særlige ved ruten er, at der køres på stranden. Alt efter om der er højvande eller lavvande, kan det påvirke underlaget. Hos kvinderne burde der ikke være højvande, mens de kører, hvorfor man hurtigt kan lave spor i sandet. Det gør det alt andet lige nemmere.

Favoritterne ved VM i cykelcross

Det kan godt ske at Lucinda Brand har domineret hele sæsonen, men min favorit til at vinde VM i cykelcross er Ceylin del Carmen Alvarado. Den forsvarende verdensmester er blevet bedre og bedre, jo tættere vi er kommet på VM i Oostende. Så sent som i weekenden før VM, vandt hun begge løb – og begge gange ganske komfortabelt.

Faktisk har hun været den bedste rytter siden årsskiftet. Med tre sejre i fire løb (mod Brands ene sejr i fem løb) har hun sat en tyk streg under, at hun skal tages seriøst til VM. Selvfølgelig skal hun det. Det forstærkes yderligere af hendes meritter ved mesterskaber. I de seneste to sæsoner har hun vundet samtlige mesterskaber, hun har deltaget i. I sidste sæson vandt hun således U23-EM, de hollandske mesterskaber for eliten samt elite-VM, mens det i år blev til en triumf ved elite-EM.

Embed from Getty Images

Vi skal dog ikke mere end en måned tilbage for at finde løb, hvor hun havde meget svært ved at følge Brand og i perioder også Denise Betsema. For mig at se tyder tingene på, at hun har peaket 100 % efter at toppe ved VM i år, og efter sejrene i Flandriencross og World Cuppen i Overijse, udtalte hun også, at hendes træner kunne se på tallene, at hun lå på et højt niveau. Hun er klar.

Hendes nærmeste rival bliver naturligvis Lucinda Brand. Det giver sig selv. Med 11 sejre i bagagen og en føring i samtlige af de tre store løbsafdelinger, så har Lucinda Brand været en helt store kanon i år. Ovenikøbet er det vel første gang, hun kører en fuld cykelcross-sæson.

Det vildeste er vel nærmest, at hun blot én gang i denne sæson ikke er endt på podiet. Der blev hun kun nummer fire.

Når jeg så alligevel ikke går med Lucinda Brand som VM-favorit, så skyldes det at konkurrenterne er kommet tættere på. Det virker til, at hun har satset på at være i god form hele sæsonen, hvorimod nogle af konkurrenterne i højere grad er gået efter at peake til VM.

Måske er det bluff. Måske har hun bare været så fokuseret på VM, at hun har mistet lidt i de øvrige løb, fordi det hele har handlet om én ting: VM i Oostende. Lucinda Brand har ellers hele pakken, og hvis hun rammer dagen, hvor formen er på sit højeste, så bliver hun svær at slå. Hun besidder ligeledes en hurtig afslutning, så hun kan tillade sig at køre taktisk i finalen.

Outsiderne ser skarpe ud

Foruden de to favoritter er der også en række skarpe outsidere. Stærkest er naturligvis Denise Betsema, der på dagen er forrygende stærk. Hendes sejr i World Cuppen i Hulst var fremragende. Hun vinder dog ikke tit nok, selvom hun altid er med i finalerne, og i Overijse var hun ikke specielt imponerende. Hun er dog soleklart en klar favorit til at gå på podiet.

Efter Denise Betsema er der et spring ned til de næste. Givetvis ikke på dagen, men på papiret er der. Jeg fremhæver Annemarie Worst, der godt nok i store dele af sæsonen har kørt skidt, men hun besidder så meget talent, og er rigtig dygtig i sandet. Ligeledes må man heller aldrig afskrive Marianne Vos, der om nogen er en mesterskabsrytter, men hun mangler nok alligevel de sidste 5-10 %.

Jeg er spændt på Clara Honsinger. Hun vinder nok ikke, men amerikaneren har kørt flot i store dele af året. Det er blevet til andenpladser i World Cuppen i både Namur og Dendermonde, og det gør hende helt bestemt farlig.

Jeg tror ikke så meget på Sanne Cant, men hvem pokker tør afskrive Cant? Hun har vundet VM tre gange. Det er dog også tydeligt, at hendes topniveau ikke er det samme som for et par år tilbage. Spændende bliver det også at følge den unge hollandske Yara Kastelijn, der startede sæsonen på et højt niveau, men som har haft det svært i de senere løb. Der er dog utvivlsomt talent i Yara Kastelijn, og hvilken scene er bedre at vise sig frem på?

Lørdagens helt store joker kan hurtigt blive Anne Tauber. Tauber er maraton-skøjteløber ved siden af karrieren som mountainbikerytter. I år har hun så forsøgt sig med ganske lidt cykelcross. I Heusden-Zolder blev hun nummer ni. Hun starter som regel løb langt tilbage grundet hendes manglende løbshistorik, men hver gang viser hun, at hun har potentiale til mere. Hun vinder ikke, men hun kan hurtigt efterlade et pænt indtryk på ruten i Oostende.

Sidder du tilbage og tænker hvor er Manon Bakker og Blanka Kata Vas? Ja, så forstår jeg dig godt. De kører dog U23-løbet og er derfor ikke med i denne optakt.

Vinderbud
Ceylin del Carmen Alvarado
Formkurven er opadgående for Ceylin del Carmen Alvarado, der er forsvarende verdensmester. Weekenden før VM vandt hun to ud af to mulige løb. De seneste to sæsoner har hun vundet samtlige mesterskaber, hun er stillet op i. Samtidigt er det en rute, der bør passe ret godt til den unge hollænder. Derfor er hun min favorit til at vinde VM for anden gang i karrieren - men det bliver en tæt affære.
Podiebud: Lucinda Brand, Denise Betsema
Outsidere: Annemarie Worst, Marianne Vos, Clara Honsinger, Sanne Cant, Yara Kastelijn
Joker: Anne Tauber
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.