Sprinteranalyse: Sådan ser det ud før 2021-sæsonens start

Hvem er feltets bedste sprinter? Det er et svær spørgsmål, der ikke bare lige sådan kan besvares. Vi forsøger alligevel i denne sprinteranalyse.

Cykelsporten er fyldt med stærke sprintere. I denne artikel vil jeg kigge nærmere på nogle af de bedste af slagsen samt forsøge at rangordne dem. Det sidste er tæt på umuligt, men ikke desto mindre forsøger jeg. For det er interessant. Uhyre interessant.

Igennem tiden har cykelsporten været domineret af supersprintere, der har vundet de fleste spurter, de deltog i. Mario Cipollini var på sine bedste dage i 90’erne noget nær umulig at slå. Alessandro Petacchi havde også en periode, hvor han var uovervindelig. I 2003 vandt han for eksempel fire sejre i Tour de France, seks i Giro d’Italia og fem i Vuelta a España – i samme sæson! Året efter forsøgte han at gentage kunsstykket, og efter ni triumfer (ja…) i Giro d’Itala 2004, var Touren samme år en sejrsløs skuffelse på grund af skader, og han måtte “nøjes” med fire etapesejre i Vueltaen, så blot 13 etapesejre det år.

Embed from Getty Images

Ja, og i nyere tid har vi haft Mark Cavendish i en længere periode, der stilede mod Tour-rekorden for flest etapesejre. Han blev afløst af Marcel Kittel som den altdominerende sprinter. Siden har vi ret beset ikke haft en på samme niveau.

Det er ikke for at revse de nuværende sprinteres niveau. Tværtimod: Det er mere jævnbyrdigt i toppen. Naturligvis er ryttere som Cipollini, Petacchi og Cavendish unikke fænomener, og det er muligt, at vi i øjeblikket ikke har én rytter, der når det niveau – men til gengæld holder bredden et ret højt niveau. Det vil jeg belyse i denne analyse.

Sådan vurderer jeg sprinterne

Det er klart, at en liste som denne ikke er et facit, der kan sættes to tykke streger under. Det er min subjektive vurdering, og sandheden er at den kan se helt anderledes ud efter ganske få løb. Vurderingerne bunder i min vurdering af sprinternes niveau på en helt almindelig, flad afslutning.

Her er der naturligvis flere faktorer, der spiller ind, såsom sprintertog, placeringsevne og fart. Disse tre ting har jeg taget med i mine overvejelser, og det er på baggrund af de tre kompetencer, jeg har foretaget mine vurderinger.

I og med vi ikke har set nogle løb i 2021, er der naturligvis store forbehold. De unge sprintere, som David Dekker og Olav Kooij (bliver WorldTour-rytter midtvejs i sæsonen), der ganske givet har vist kæmpe potentiale, holdes lidt nede. Typisk ser man at sprinterne lige skal bruge lidt tid, før de har tilpasset sig det højere niveau. Det handler ikke så meget om farten i spurten (den har de), men derimod evnerne i placeringskampen samt den generelt øgede fart i feltet.

Embed from Getty Images

Og så er der jo lige Dylan Groenewegen samt Fabio Jakobsen. Groenewegen er i min optik den hurtigste sprinter, men at deltage i en massespurt er også en mental styrkeprøve. Her er hollænderen ganske givet svækket efter det famøse styrt i Polen, der var tæt på at koste Jakobsen karrieren. Netop derfor er Jakobsen ikke at finde på listen. Vi aner ret beset ikke hvordan hans karriere kommer til at se ud fra nu af.

Jeg vil også påpege, at stjernerne er relative og tager udgangspunkt i det nuværende felt. De ryttere, der får fem stjerner i denne analyse, er ikke på niveau med Kittel og Cavendish i deres velmagtsdage – det er bare dem, jeg vurderer bedst lige nu.

Jeg hopper videre til analysen. Hvis du bare vil se ranglisten, kan du scrolle nederst på siden.

Mange stærke sprintere i elitefeltet

Hvem er egentligt den stærkeste sprinter? Det er ikke et spørgsmål, der er nemt at besvare. Jeg ville uden tøven pege på Groenewegen. Styrtet i Polen Rundt, og særligt de mentale skavanker efter Fabio Jakobsens styrt og følgeskader, kan dog have sat Groenewegen tilbage.

To sprintere skiller sig ud

Derfor går jeg i stedet med Caleb Ewan (Lotto-Soudal). Jeg er givetvis alene med valget af Ewan. Sådan er det. Australieren har en god kombination af fart, placeringsevne og et stærkt hold. Det taler især til Ewans fordel, at han i de største løb får et helt hold dedikeret til sig. Trods sin lille statur er han blevet habil i placeringskampen, særligt takket være leadoutmanden Roger Kluge, der basker lidt mere fra sig.

Embed from Getty Images

Hans evige rival synes at være Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step). Bennett var vild i 2019 hos Bora-hansgrohe, og mange havde nok forventet at skiftet til Deceuninck-Quick Step forud for 2020-sæsonen ville give ham endnu større succes. Bennetts hurtighed kombineret med Quick Steps fabelagtige toge var en cocktail, der burde indbringe mange, mange sejre. Sæsonen blev dog ret kort, og da alt var gjort op havde Bennett “blot” vundet syv sejre og pointkonkurrencen i Tour de France. To af sejrene faldt i netop Tour de France og én i Vuelta a España.

Jeg var lidt skuffet over ham i dele af sæsonen, men Bennett virkede til at blive skarpere efter han fik sin første Tour-triumf, og nu har han haft længere tid til at arbejde med sit fabelagtige tog. Kan han finde farten fra 2019-sæsonen, så kan han hurtigt skyde sig øverst på listen.

To af de hurtigste sprintere jagter oprejsning

Hverken Caleb Ewan eller Sam Bennett er dog de hurtigste sprintere på listen. Pascal Ackermann er på sine bedste dage blandt de allerhurtigste. Og så er jeg med på, at han i store dele af 2020 ikke imponerede. Han tabte nogle spurter, han på papiret ikke burde tabe. Ligesom Bennett virkede han bare til at være hurtigere i 2019. Men det at sprinte er lige så meget mentalt, som det er fysisk, og efter et par store sejre i slutningen af sæsonen, kan Ackermann lynhurtigt få momentum igen. Holdet satser meget på ham i 2021 med Tour-deltagelse. Kan de få toget til at spille, samtidigt med at Ackermann tager et par hurtige sejre, så er jeg overbevist om at han genvinder 2019-formen.

Listens største joker er Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma). Det er i al fald ham, jeg føler er bedst. Han er fysisk bedre end mange af konkurrenterne. Han er hurtigere end alle på listen. Han bliver lidt klemt på et meget stærkt Jumbo-Visma-hold, og han kan ikke få samme støtte som mange af konkurrenterne. Men hvordan reagerer Groenewegen efter det famøse styrt, som han forårsagede i Polen i 2020? Det gav i første omgang en lang karantæne, og Jumbo-Visma har valgt at give ham et løbsprogram bestående af små løb. Til gengæld skal han køre PostNord Danmark Rundt. Det betyder også, at han kun få gange i år bliver sat op mod de allerbedste sprintere. Der bør dog være potentiale for at få mange sejre og tanke selvtillid, inden han bliver hevet op på højeste niveau i 2021 igen.

To gamle kendinge står på spring

Franske Arnaud Demare (Groupama-FDJ) var måske den stærkeste sprinter efter at cykelsporten åbnede op igen. I al fald tikkede sejrene ind, og det bliver belønnet med en Tour-deltagelse i 2021. Groupama-holdet har et stærkt hold omkring Demare. Han mangler lidt på farten mod de allerbedste, men han er altid med i spil om en topplacering.

Embed from Getty Images

Nogen er måske ved at opgive Fernando Gaviria (UAE Team Emirates). Colombianeren er dog drønhurtig, men lider under at holdet ikke helt magter at levere ham ordentligt. Leadoutmanden Max Richeze har set bedre dage. Ofte begynder Gaviria sin spurt for tidligt – og det bliver straffet mod så stærke sprintere, som vi har lige nu.

Før sin positive coronatest (den første) var han hurtig, men ofte dårligt placeret. Efter sygdommen var han noget langsommere i spurterne, hvilket man især så i Giro d’Italia. Jeg forventer at UAE Team Emirates har fået tilpasset toget, samt at Gaviria har genfundet sin styrke til den kommende sæson.

Stor gruppe bag de bedste sprintere

Umiddelbart bag den første gruppe, er der et hav af stærke sprintere. Jeg har rangeret Wout van Aert (Jumbo-Visma) øverst af disse. Hvis Wout van Aert satsede helhjertet på det, kunne han givetvis være med helt i toppen. Men hans (naturlige) brede fokus holder ham lidt tilbage. Han er nok ligeglad. I forbindelse med kontraktforlængelsen med Jumbo-Visma snakkede han med nogle medier om den grønne trøje. Den er et mål, men nok snarere i 2022 og ikke i OL-året i 2021.

Efter ham finder man Giacomo Nizzolo (Qhubeka-ASSOS) der er begyndt at vise både fart og vinderinstinkt. Det er ellers to ting, der tidligere har manglet i hans sprinterkarriere. Jeg holder ham på niveau med Peter Sagan (Bora-hansgrohe), der i høj grad lever på sin placeringsevne frem for sin fart. Farten har Cees Bol (Team DSM), og med de takter holdet viste i Tour de France 2020, så er der stort potentiale for at hollænderen kan flyve op af ranglisten.

Fra denne gruppe er der i min optik et lille spring ned til Alexander Kristoff (UAE Team Emirataes). Han er bedst i en spurt efter en hård dag. I en ren spurt kommer han i højere og højere grad til kort mod de bedste. Også på trods af en Tour-sejr i 2020. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) har potentiale, og det virker til at de i år satser entydigt på ham som sprinter i etapeløb. Før det sker, kan jeg ikke placere ham højere. Jeg er også vild med den belgiske duo hos Alpecin-Fenix bestående af Tim Merlier og Jasper Philipsen. Sidstnævnte har stort potentiale. Men skal han bruges som van der Poels hjælper? Begge kan brænde igennem på lavere niveau, men mangler topniveau.

Mange spændende navne tilbage

Der er mange spændende sprintere. Italien har en hel trio bestående af Alberto Dainese (DSM), som jeg egentligt forventer mig meget af i år. Det gør jeg i mindre grad af Elia Viviani (Cofidis), der virkelig var skidt kørende i 2020. Kan han rejse sig? Jeg tvivler. Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step) er hurtig, men bedst efter en hård dag.

I Frankrig har man Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic), der i glimt viser sin høje fart. Man har også Bryan Coquard (B&B Hotels), der kan vinde mange mindre franske løb, men har det svært mod de bedste. Ja, og så er der stortalentet David Dekker (Jumbo-Visma). Ham forventer jeg mig meget af i 2021, men han skal lige vende sig til niveauet på WorldTouren.

Ranglisten: Sådan vurderer jeg sprinterne

 NavnHoldVurdering
Caleb EwanLotto-Soudal
Sam BennettDeceuninck-Quick Step
Pascal AckermannBora-hansgrohe
Dylan GroenewegenJumbo-Visma
Arnaud DemareGroupama-FDJ
Fernando GaviriaUAE Team Emirates
Wout van AertJumbo-Visma
Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS
Peter SaganBora-hansgrohe
Cees BolTeam DSM
Alexander KristoffUAE Team Emirates
Mads PedersenTrek-Segafredo
Tim MerlierAlpecin-Fenix
Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix
Alberto DaineseTeam DSM
Elia VivianiCofidis
Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step
Nacer BouhanniArkea-Samsic
Bryan CoquardB&B Hotels
David DekkerJumbo-Visma

Husk at du kan debattere dette og meget andet i cykeldebatten på Facebook.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

[…] Sprinteranalyse: Sådan ser det ud før 2021-sæsonens start […]

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.