Sydamerikansk kapring af Det Britiske Imperium – Status på INEOS-Grenadiers

Efter at være blevet overhalet af Jumbo-Visma, vil INEOS-Grenadiers nu tilbageerobre tronen som verdens bedste Grand Tour-hold.

Den britiske mastodont Team INEOS-Grenadiers har et utal af store stjerner i folden. Med Tao Geoghegan Harts triumf i Giro di Italia nåede holdet op på fire Grand Tour-vindere på holdkortet. Egan Bernal, Richard Carapaz og Geraint Thomas som de tre andre. De fire har man alle beholdt. Samtidig har man hentet store stjerner til holdet. Richie Porte, Adam Yates og Daniel Felipe Martinez er alle tilkommere inden den kommende sæson. Store klassementsnavne til en allerede stjernespækket trup. Hos INEOS har man nu syv ryttere, der kunne være Grand Tour-kaptajner på de fleste andre hold. Hvordan holder Sir David Brailsford alle sine ryttere tilfredse?

Er Tour de France dominansen forbi?

Inden slovenske Tadej Pogacars sensationelle sejr i 2020 stod Team Sky/INEOS noteret for syv af de sidste otte Tour de France-sejre. De første seks med en britisk rytter som sejrsherre. Kun Vincenzo Nibali har formået at smugle en sejr forbi de dominerende briter. Denne sejr fandt vel at mærke sted i 2014, hvor holdets ubestridte kaptajn Chris Froome styrtede og udgik af løbet. INEOS-Grenadiers’ største mål for sæsonen er at tilbageerobre den trone, de har haft patent på i næsten et helt årti.

Det faktum til trods, har det tungt besatte hold ingen af bookmakernes tre største favoritter til at stå øverst på podiet i Paris til sommer. Favoritterne hedder nu Primoz Roglic, Tadej Pogacar og Remco Evenepoel. Sidstnævnte har aldrig før kørt en Grand-Tour. Dermed ser rollen som Tour de France-feltets klare førerhund måske ud til at være fortid, selvom de kan stille til start med det ubestridt stærkeste hold.

Embed from Getty Images

Små hold på holdet

Efter en årrække med britiske Grand-Tour kaptajner hedder INEOS-Grenadiers’ største etapeløbsstjerne nu Egan Bernal. Han har fået selskab af nogle Sydamerikanske venner i form af Richard Carapaz og Daniel Felipe Martinez. De tre bør være kernen på det hold, der skal forsøge at vinde Tour de France.

Den tidligere Tour-vinder, Bernal, er i min bog INEOS’ bedste bud på at vippe Pogacar og Roglic af pinden. Han er den eneste på det britiske storhold, der kan give baghjul til de to slovenere på de store bjergetaper, hvilket bliver nødvendigt med de to sloveneres enkeltstartskvaliteter in mente. Med det øgede antal enkeltstartskilometer på Tour-ruten i år ville Geraint Thomas måske være et mere oplagt bud som holdets førsteudfordrer. Ovenpå en mildest talt svingende 2020-sæson er der dog mange uvisheder omkring waliseren.

Bernal er derfor det rigtige kaptajnvalg for Brailsford. Og han skal føle sig værdsat. Man kunne af den grund se en fordel i at dele holdet op i mindre hold på holdet, så man undgår problemer internt på holdet. En sydamerikansk trio med Bernal i spidsen, der skal vinde Tour de France, og en britisk med Thomas i spidsen, der skal sigte efter Giro di Italia. Et løb, der er væsenligt billigere til salg end Touren. Her skal han bakkes op af Yates og Geoghegan Hart, der begge har muligheder for at vinde løbet, hvis deres kaptajn ikke længere lever op til fordoms styrke. Men selv hvis Geraint Thomas køber ind på den løsning, hvad så med Yates, Porte, Geoghegan Hart, Felipe Martinez og Carapaz. De er vel ikke tilfredse med ´bare´ at være glorificerede hjælperyttere?

Embed from Getty Images

Nye roller til tidligere stjerner

Uanset hvordan man vender og drejer den, bliver nogle tidligere stjerneryttere nødt til at indfinde sig med nye roller. Man har nemlig syv ryttere, der som nævnt alle var Grand Tour-kaptajner sidste år. Med INEOS’ holdkonstruktion er der altså mindst fire tidligere kaptajner, der skal købe ind på en ny rolle som hjælperytter. Daniel Felipe Martinez er efter min mening stadig lidt efter de andre seks, da han ikke har bevist sin holdbarhed over et tre uger langt etapeløb. Kvaliteterne kan man dog ikke benægte. Særligt ikke efter columbianerens flotte tour-etapesejr, og den samlede Critérium du Dauphiné-sejr i fjor.

Hvis vi antager, at Thomas og Bernal er selvskrevet en kaptajnrolle hver, efterlader det altså Yates, Porte, Carapaz og Geoghegan Hart med kun Vuelta a España tilbage at slås om. Imellem de fire har Carapaz den største chance for en rød trøje i Madrid. Ecuadorianeren blev nummer 2 sidste år, og mon ikke, han havde skiftet den andenplads ud med en sejr, hvis løbet var blevet kørt i fuld længde.

Det stærkeste Tour de France hold

Trods den manglende favoritværdighed til den samlede sejr hos bookmakerne, kan INEOS mønstre et uimodståeligt Tour-hold. Også hvis Geraint Thomas har sine øjne rettet på Giroen. Med Carapaz, Martinez, Porte og Pavel Sivakov, der kan agere luksushjælperyttere i bjergene, og Michal Kwiatkowki, Andrey Amador og Jonathan Castroviejo som “vejkaptajner” til de mere hektiske afslutninger. På det nævnte hold er de to tempomaskiner Filippo Ganna og Rohan Dennis endda udeladt, da deres altoverskyggende mål for sæsonen må være medaljer ved OL i Tokyo i enkeltstartsdisciplinen. De føromtalte otte vil blive anset for at være klart det stærkeste hold i Tour-feltet, hvis INEOS stiller op med dem i slutningen af juni.

Yates skal til OL

Netop OL bør også blive et stort mål for Adam Yates i år, trods han har udtalt, at han er skiftet til INEOS for at blive en bedre Grand Tour-rytter. En OL-rute med mange højdemeter passer dog Yates rigtig godt. Endnu et æg i britens kurv er det faktum, at OL og Tour de France ikke kan kombineres på årets løbskalender, grundet de stramme karantæne-regler til OL. Dermed er der mange store stjerner, der ikke stiller til start til De Olympiske Lege i Tokyo. Yderligere har briten førhen kørt rigtig godt i andre store endagsløb. Han har blandt andet vundet Clásica de San Sebastián og blevet nummer fire i Liege-Bastogne-Liege. Derfor spår vi Yates gode muligheder, hvis OL bliver en del af hans løbsprogram.

Embed from Getty Images

The Sky is the limit

Sir David Brailsford har altså masser af spændende brikker at rykke med. I min bog kan hans hold stille til start ved alle tre Grand Tours med det stærkeste hold i feltet. Og med tre så stærke kaptajner som Thomas, Bernal og Carapaz ville det ikke være nogen sensation, hvis INEOS-Grenadiers løber med de tre største etapeløbssejre på kalenderen.

Hvis dette drømmescenarie skal blive en realitet, er det essentielt, at alle holdets stjerner køber ind på deres nye roller. Dette kræver et stort stykke arbejde af holdleder Brailsford, når alle egoerne skal plejes. Der venter dermed en yderst spændende sæson for det britiske powerhouse, hvor “the Sky is the limit” for verdens dyreste cykelhold.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.