Vind eller forsvind

Kampen om WorldTour-pladserne er større end nogensinde før. I denne artikel har vi kigget nærmere på tre ryttere, hvor 2021-sæsonen næsten kan betegnes som "vind eller forsvind", hvis de vil bevare deres WorldTour-drøm.

Som følge af coronakrisen, har mange hold måtte skære i budgetterne og kampen om pladserne på World Touren, er større end nogensinde før. En del ryttere går stadig rundt uden kontrakter, mens mange har accepteret sportsligt og økonomiske mindre attraktive kontrakter.

Gående ind til 2021 sæsonen, er der derfor en del ryttere der har ryggen mod muren. Her ses der nærmere på tre ryttere som skal præstere i den kommende sæson, hvis der deres nuværende status som World Tour-rytter, skal forlænges.

Alexander Kamp, Trek-Segafredo, 27 år

Den tidligere danske mester, Alexander Kamp, fik endelig sin drøm om en World Tour kontrakt opfyldt inden 2020 sæsonen. Efter en noget omskiftelig karriere, fik han hos Riwal i 2019 endelig vist et kontinuerligt højt niveau på den professionelle scene. Flotte præstationer i Coppi e Bartali blev fulgt op af sejren i Circuit des Ardennes og en 8. plads i Brabantsee Pijl, inden Kamp foldede sig ud i svendestykket i Tour de Yorkshire. Den nærmest legendariske sejr på 3. etape, hvor Kamp besejrede Chris Lawless i det britiske uvejr, og den samlede 4. plads, satte en streg under hans høje topniveau og var formentligt stærkt medvirkende til, at Trek efterfølgende kvitterede med en 2-årig kontrakt.

Desværre for Alexander Kamp blev 2020 sæsonen aldrig nogen succes. De mange aflyste løb og den omstruktureret 2020-kalender gjorde, at Kamp aldrig fandt ind i en kontinuerlig løbsrytme. Forårets store mål, Amstel Gold Race, blev aflyst og hans Grand Tour debut i Vueltaen endte på 14. etape, hvor en fysisk hæmmet Kamp måtte hive nummeret af ryggen og sætte sig ind bag i servicebilen. Dertil kom den noget mærkværdige DM-indsats, hvor det aldrig helt stod klart, om Trek kørte uden taktik, eller om Kamp blot tilsidesatte alt for egen chancers skyld.

Embed from Getty Images

Skal Alexander Kamp gøre sig forhåbninger om, at forblive World Tour rytter efter 2021-sæsonen, er han derfor i den grad nødt til at præstere og gøre sig positivt bemærket. Sejre vil altid veje tungest når boet skal gøres op, men Kamps vej til en forlængelse kan meget vel være, at vise sig som en uvurderlig hjælper. Er viljen til at agere hjælper for holdets øvrige stjerner til stede, og egoet kan ligges lidt til side, har Kamp alle muligheder for at vise sig positivt frem.

Viser Kamp sig stærkt og som firmaet mand, vil der utvivlsomt også komme egne chancer. Niveauet til at køre med de bedste i Ardenner-lignende løb, har han tidligere vist. Nu skal han vise det igen. Med endnu en udefinerbar sæson for døren, hvor aflysninger og omstruktureringer af kalenderen kan ende med at blive virkelighed, er det i hvert fald vigtigt, at Kamp står knivskarp og topmotiveret hver gang han klikker i pedalerne.

Esteban Chaves, Team BikeExchange, 30 år

Det er ikke til at se, men Esteban Chaves har efterhånden rundet de 30 år. Selvom alderen efterhånden er fremskreden, viste den altid sympatiske colombianer, at evnerne i 2020 stadig var til at køre op med de bedste. En fornuftig sæsonstart i Colombia tilbage i februar, blev efter løbspausen fulgt op af en 4. plads i Vuelta a Burgos i august, inden han desværre endte som en parentes i Tour de France. Efter en stærk start i Vueltaen, blegnede Chaves lidt hen og hans anden Grand Tour i 2020 endte desværre også med, at gå lidt i glemslen.

Faktisk var 2020 et meget godt billede på Chaves’ karriere som helhed. Efter det store gennembrud i Vueltaen i 2015, hvor Chaves på sin vej mod en samlet 5. plads sikrede sig to etapesejre, har det været noget af en rutsjebanetur for den altid smilende colombianer. Det store jubelår i 2016, hvor Chaves sikrede sig en podieplads i både Giroen og Vueltaen, og siden sluttede sæsonen af med sejre i Giro dell’Emilia og monumentet Lombardiet Rundt, er aldrig for alvor blevet fulgt op. 

Embed from Getty Images

Trods sejre hist og her, har resultaterne i det store hele haltet for en rytter af Chaves’ kaliber. Sygdom og skader hører med til historien om de svingende og mangelfulde resultater, hvor specielt 2018 var et år til glemmebogen, men Chaves’ må alligevel gå ind til 2021 sæsonen som en rytter med noget at bevise. Hans status som World Tour rytter er måske ikke i fare, men hans status som dyrtbetalt kaptajn, er det i den grad. Team BikeExchange har i år kun én Yates bror tilbage i folden, hvilket bør give Chaves mindst én mulighed som kaptajn i en Grand Tour. Det skal blive spændende at se, om han griber sine chancer og vi igen kommer til at nyde synet af feltets største smil på sejrsskamlerne. Forudsætningerne og støtten bør i hvert fald være tilstede. Kan Chaves holde sig skades- og sygdomsfri, bør han med en angrebsivrig kørsel, have alle chancer for igen at vise, at han hører til blandt de stærkeste klatrere på World Touren.

Robert Power, Team Qhubeka ASSOS, 25 år

Tilbage i 2014 stormede Robert Power ind på U23-scenen. Efter kontinuerlige flotte resultater gennem foråret og sommeren, kulminerede det hele med en 2. plads i Tour de l’Avenir, hvor kun en vis Superman viste sig stærkere end australieren. Året efter sejrede Power samlet i Valle d’Aosta og herefter kvitterede Orica-BikeExchange med en World Tour kontrakt. Forventningerne var selvsagt store til den klatrestærke australier, men den unge mand fra Perth, havde svært ved at finde fodfæste på World Touren. I sine tre år hos Orica og Mitchelton-Scott, fik han glimtvis vist sit potentiale, som i 2018 udgaven af Strade Bianche, men forløst blev det aldrig.

Efter tre år hos det australske mandskab, skiftede Power til Team Sunweb. Desværre blev det heller ikke den store succes. 2019 blev endnu et uforløst år til glemmebogen. Power blev godt nok kun købt ind som bjerghjælper med et stort potentiale, men præstationerne var stadig alt for svingende og hans udvikling fortsatte med at stagnere. Derfor var det også glædeligt at se Power starte 2020 flot i Tour Down Under. De lovende takter blev dog aldrig fulgt op inden løbskalenderen blev suspenderet. Da sæsonen endelig kom i gang igen, var det lidt som om, Power havde mistet sit momentum. Dog fik han vist sig frem i Vueltaen, hvor han på etapen til Aramon Formigal sad med i det afgørende udbrud, og kørte over stregen på en 4. plads. Desværre for Power, stod Sunweb ikke klar med en forlængelse af kontrakten og længe så det ud til Powers tid på World Touren, måske allerede var slut.

Embed from Getty Images

Heldigivs for Power lykkedes det for Doug Ryder, at redde NTT’s eksistens, og i december kunne det tidligere stortalent sætte sin underskrift på en et-årig kontrakt med Qhubeka ASSOS. Det ligner den sidste store chance på World Touren for Power. Hos Qhubeka får han uden tvivl chance for at køre sine egene chancer, og Powers fokus bør ligge på éndagsløb og klassikere. Her har han i glimt vist sit potentiale og måske et 2021 med ryggen mod muren, vil være det skub der skal til for den 25-årige Power. Han er stadig ung og potentiale er til stedet. Nu er det måske sidste skud i bøssen. Forhåbentligt rammer han plet. I hvert fald burde forudsætninger være gode, på et hold der i den grad skal køre offensivt og jagte selv de mindste resultater.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.