Optakt: World Cup i Hulst

World Cuppen fortsætter med sin næstsidste afdeling i Hulst. Vi har kigget nærmere på løbet, der gerne skulle bekræfte at sportens to rivaler er uhyre jævnbyrdige.

The show must go on, lyder mantraet i cykelcross-sæsonen. Og showet fortsætter i hollandske Hulst, hvor den fjerde World Cup-afdeling skal køres. Flere af profilerne kørte både nytårsdag i Baal og den 2. januar i Gullegem som optakt til Hulst.

Cykelcross - World Cup
Hulst
3. januar - 15:00

I Hulst er det som nævnt World Cup. Wout van Aert har kørt sig i spidsen af World Cuppen, og såfremt belgieren kører alle fem afdelinger til ende, er der en god chance for at han vinder World Cuppen i år.

Han presses i øjeblikket primært af Michael Vanthourenhout, der er 11 point bag van Aert, men lige nu er der ikke meget der tyder på, at det forspring skrumper – tværtimod.

Dermed skal man måske snarere kigge mod Mathieu van der Poel som den største rival, men eftersom han ikke deltog i den første afdeling, så er han 25 point foran Wout van Aert. Hvis Mathieu van der Poel vinder de to resterende afdelinger, mens Wout van Aert bliver nummer to, så vinder Wout van Aert løbsserien med fem point.

Få optakterne direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder. Så får du en mail, hver gang vi udgiver en af de større optakter.

Den sidste afdeling køres i Overijse den 24. januar. Her folder vi scenariet helt ud, hvis det stadig er interessant til den tid – måske vælger rytterne at fokusere på VM.

Ruten – World Cup i Hulst

Rute til World Cup i Hulst
Ruten ved World Cup i Hulst

Hulst er ikke en typisk rute i World Cup-sammenhæng, men den er dog blevet brugt til cykelcross i nyere tid. Byen er blevet brugt i de seneste fire sæsoner. De tre første år vandt Mathieu van der Poel i Hulst, mens løbet sidste år blev vundet af Eli Iserbyt. Her var hverken Mathieu van der Poel eller Wout van Aert på startstregen. Alle fire løb var dog på en anden rute.

Faktisk har Wout van Aert blot deltaget én gang i Hulst. Det var tilbage i 2016-17, hvor han blev nummer tre efter Mathieu van der Poel og Lars van der Haar.

Man kan se ruten herunder:

Det er en teknisk rute, der venter rytterne. En meget typisk hollandsk rute.

Favoritten

Det kan godt føles som om pladeafspilleren sidder i hak, men jeg peger igen-igen på Mathieu van der Poel. Der kan heller ikke være tvivl om at han bør være favoritten i samtlige cykelcross-løb, han stiller op i. Altså lige med undtagelse af dem, der foregår i masser af mudder og med Wout van Aert på startlisten.

Han har tre gange tidligere deltaget på ruten i Hulst, og han har vundet alle tre gange. Den tekniske natur gør at den passer ham glimrende. Selvom de fleste cykelcross-ryttere er dygtige teknikere, er ingen helt på samme niveau som Mathieu van der Poel. Blot Wout van Aert kommer tæt på.

Igen: Han er ikke uslåelig. Senest vandt han kun med otte sekunder ned til Wout van Aert i Baal. Konkurrenterne er ikke langt fra ham. Han er som regel bare lige en my skarpere end den næstbedste på dagen.

Outsideren

Der er ingen tvivl om favoritten, og der er heller ingen tvivl om udfordreren. Wout van Aert giver den fuld gas, og måske kan han få en fordel i at springe lørdagens løb i Gullegem over. Hvis belgieren fortsætter sin formkurve, ligner det på forhånd en 50/50 om VM-guldet sidst på måneden.

I øjeblikket må man dog erkende, at Mathieu van der Poel er marginalt stærkere end Wout van Aert. I al fald i almindelige løb. Det er nemlig ikke længe siden, at Wout van Aert pulviserede konkurrenterne i Dendermonde i ekstreme mudderforhold. På ren styrke er belgieren nok den stærkeste.

De to rivaler er meget jævnbyrdige, og for spændingens skyld kunne det være fedt med en triumf til Wout van Aert her i Hulst. Det er ikke umuligt. I øjeblikket virker Mathieu van der Poel stærkest, men det er snævert: 55-45 i hollænderens favør mellem de to ryttere, synes jeg – og vi nærmer os som sagt 50/50.

Alle de øvrige

Efter de to bedste er der helt klart et skel. Her følger en gruppe, der anføres af Tom Pidcock. Briten er ikke lige så flyvende, som han var tidligere på sæsonen, men måske er det helt efter planen forud for at toppe mod VM. Her plejer han at time formen helt perfekt. Han høstede en podieplacering i Baal, og generelt har det været hans niveau: Han har top3-niveau.

Marginaler afgører placeringerne blandt de øvrige ryttere. Eli Iserbyt var tvivlsom til det sidste før Baal, men fik forsvaret sig pænt i X2O-løbet. Han blev nummer fire, og med tanke på at han har fået mere tid siden sit styrt, kan han sagtens ende med at være mere klar. Han har et højt topniveau.

Det samme har Michael Vanthourenhout, der er nummer to i World Cup-stillingen. Han har altid manglet stabiliteten, men sandheden er faktisk at han er uhyre stabil i år. Således er han 2’er i X2O-løbsserien, 3’er i Superprestige-serien og 2’er i World Cup-serien. I slutningen af november vandt han løb, men det niveau har han ikke helt haft siden.

Som jeg skrev i forrige optakt, så har Toon Aerts valgt at indstille sigtekornet på VM i år. Det betyder en senere formtop – men tiden er ved at rende ud for den ellers så stærke belgier. Niveauet har ikke helt været der i år, men i momenter har han alligevel vist tegn på at han er i fremgang.

Niveauet herefter er lidt lavere. Det afhænger meget af dagen. Personligt forventer jeg mig meget af Lars van der Haar, der ellers aldrig nåede at indfri det niveau, som han viste som ganske ung tilbage i 2013-2016. På hjemmebane i Hulst kan han gøre det godt igen. Han er tidligere blevet to’er to gange på ruten.

Vinderbud
Mathieu van der Poel
Det kan føles som Groundhog Day, men jeg peger igen, igen på Mathieu van der Poel. Få kan fornægte at han er den bedste i sporten, og selvom Wout van Aert bestemt nærmer sig sin hollandske rival, så går jeg ikke mod Mathieu van der Poel på hjemmebanen i Hulst.
Podiebud: Wout van Aert, Tom Pidcock
Outsidere: Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts
Joker: Lars van der Haar
Kan du gøre det bedre? Dyst med hos Zweeler.com*

Optakten er skrevet før lørdagens løb i Gullegem.

Kommentarer

Abonnér
Send notifikationer om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Få vores optakter i indbakken

Samt eksklusive mail-optakter til udvalgte løb
* skal udfyldes

Få en mail forud for de vigtigste etaper, deltag i eksklusive konkurrencer og modtag eksklusive optakter – alt sammen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Vi sender cirka to nyhedsbreve om måneden. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet igen.